stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht doop- en overlijdensgegevens van Jan Pijters (Pieters) en Trijntje Jans uit Beetsterzwaag eo

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Jan Pieters en Trijntje Jans zijn de ouders van o.a. Jan Jans Jongstra (geb. 29-10-1785 te Beetsterzwaag). Jan Jans is de laatste van een reeks kinderen, waarvan de eerste Roeltje Jans is geboren in maart 1771 te Beetsterzwaag. Hij was gehuwd met Ymkjen Everts de Boer (1795-1881)

Jan Pieters en Trijntje Jans zijn getrouwd op 15 mei 1768, eveneens te Beetsterzwaag. In de trouwakte staat vermeld dat beiden woonachtig zijn "tot"  Beetsterzwaag. Aangezien er geen vermelding van een attestatie wordt gedaan neem ik aan dat beiden ook afkomstig resp. geboren zijn in Beetsterzwaag of het nabijgelegen Beets. 

Trouwregister Hervormde gemeente Beets Beetsterzwaag Olterterp;

Bron: DTB Trouwen, Soort registratie: DTB inschrijving trouwen,

Aktedatum: 15-05-1768, Plaats: Beetsterzwaag

Soort akte: bevestiging huwelijk

Bruidegom: Jan Pyters wonende te Beetsterzwaag

Bruid: Trijntje Jans wonende te Beetsterzwaag

Trouwregister Hervormde gemeente Beets Beetsterzwaag Olterterp, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 556, aktenummer 187, Gemeente: Opsterland, Periode: 1729-1810

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9WK-ZGNT?i=151&cc=2040000

 

Van ene Jan Pieters wordt melding gemaakt van een overlijden op 31-10-1807 te Beetsterzwaag. Als mogelijk geboortejaar circuleert 1737.

 Register van overledenen Grietenij Opsterland, Bron: DTB Begraven, Soort registratie: DTB inschrijving begraven, Aktedatum: 31-10-1807

Overledene: Jan Pieters 70 jaar oud, overleden - te Beetsterzwaag

Register van overledenen Grietenij Opsterland, archiefnummer 28, Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL) - Tresoar, inventarisnummer 554,  aktenummer 824, Gemeente: Opsterland, Periode: 1806-1811

Van Trijntje Jans circuleren veel meer data, alleen de naam komt zo vaak voor dat ik er tot nu toe geen touw aan heb kunnen vastknopen. Als mogelijk geboortejaar circuleert 1744-1745. Bij haar sluit ik niet uit dat zijn afkomstig is uit een andere plaats in de gemeente Opsterland.

Vraag: wie kan me helpen aan de ontbrekende geboorte- en overlijdensdata van Jan Pieters en Trijntje Jans. Uiteraard ben ik ook geinteresseerd in de ouders van beide personen en relevante persoonlijke gegevens. 

Joeke de Jong

Op AlleFriezen vind ik dat zoon Jan Jans Jongstra op 24 februari 1814 in Smallingerland (Drachten) is getrouwd met Iemkje Everts de Boer. Uit de huwelijksakte blijkt dat vader Jan Pieters 1789 in Beetsterzwaag is overleden. Moeder Trijntje Jans is overleden in De Knijpe in het jaar 1800. Zie hier voor de huwelijksakte. 

Zie hier voor de huwelijksbijlagen (die geven geen aanvullende informatie over de ouders). In de huwelijksbijlagen vermeld dat Jan Jans Jongstra op 27 juni 1779 is geboren en op 8 augustus 1779 is gedoopt in Beetsterzwaag. Is dit dezelfde Jan Jans Jongstra uit de vraag, of is dit een andere persoon waarvan de ouders toevallig dezelfde namen hebben?

Jan Jans Jongstra is overleden op 9 april 1877 op de leeftijd van 91 jaar. Dan zou hij geboren zijn in 1785. Zie hier

Johanna C.


Hallo Johanna,

Dank voor je reactie. De naam Jan Jans is inderdaad 2x gebruikt. De eerste keer in 1779 en de tweede keer in 1785. Ik had in de huwelijksbijlagen al gezien dat daar de gegevens van de verkeerde Jan Jans werden genoemd. In de akte op Alle Friezen staat dat hij 34 jaar was maar dat moet dus 28 of 29 jaar zijn. Ik had wel in de huwelijksbijlagen gekeken en niet in de huwelijksakte. Meestal staat daar niet zoveel in, maar nu dus wel. Van vader Jan Pieters of Pitters was ook nog een akte van begraven beschikbaar. Begraven op 21 april 1789 te Beetsterzwaag. Van het overlijden van moeder Trijntje Jans heb ik verder niets kunnen vinden. 

Wat ik hiermee wel vaststel is dat Jan Jans ongeveer 4 jaar oud was toen zijn vader overleed en ongeveer 15 jaar zijn moeder. Vermoedelijk was ze bij een van de oudere kinderen. Jan Jans was de jongste van 8 kinderen. Resteert nu nog een geboorte - of doopdatum van Jan Pieters en Trijntje Jans

Joeke de JongPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!