stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Johanna Bruijnen, geb. 1778 Ams, x G. de Ridder, geb. 1802, Ams

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Gerrit Bruijne en Cornelia Boldering gingen op 22 januari 1773 in Amsterdam in ondertrouw. Zie hier. Volgens de trouwinschrijving is Gerrit Bruijne inderdaad "van Amstelveen". 

Johanna C.

Doop Amstelveen (Nieuwer-Amstel) 28 februari 1751 nederd. geref. Gerrit, zn. van Jacob Jansz Bruijne en Anna Ernste Modee. 

JP Ouweltjes

Dus zowel de moeder van Gerrit als die van Cornelia heette Anna. Dat heeft de Gerrit en Cornelia er misschien toe aangezet om twee kinderen de naam Anna (Annatje, Antje) te geven waarbij er een later als Johanna door het leven ging?

JP Ouweltjes

Hier mogelijk de doop van Gerrit Bruijnen op 3 september 1747 in Amstelveen. Zie hier.

Vader: Jacob Jansz Bruijnen
Moeder: Anna Ernst Modee
Getuige: Lijsbeth van Beeke

Toegevoegd: dit moet een oudere broer zijn van de Gerrit Bruijne uit het bericht van JP Ouweltjes (14.38).

Johanna C.

Ik heb vaker gezien dat de namen Anna en Johanna door elkaar gebruikt worden.

Johanna C.

Ondertrouw nederd geref. van Jacob Jansz Bruijne en Anna Ernste Modee, Nieuwer-Amstel 28 juni 1744. Er was al een kind. [link]

JP Ouweltjes

En wat betekent dat: "beyde van de Hant na Leyden"?

G.Karssenberg

Ja, dat vraag ik me nou ook af. In omgeving Leiden komt de naam Modee voor, maar geen aansluiting op Anna. 

JP Ouweltjes

Hand naar Leiden, tegenwoordig Handweg
De naam is ontleend aan een verkeersbord in de vorm van een hand. Het verkeersbord, een hand, wees de richting naar Leiden aan, de zgn. Hand naar Leiden. Het bord stond op de hoek van de Noordammerlaan en de Bovenkerkerweg.

Bron, bijv.: http://www.amstelveenweb.com/fotodisp&fotodisp=1530

Maria van Afferden

Thanks everybody, you have all been extremely helpful

Harald Petersen


Johanna Bruijnen is volgens mij inderdaad Annatje Bruijnen, gedoopt op 4 februari 1776 in de Westerkerk, Amsterdam. Zij is vernoemd naar moeders moeder Anna Burgh (van Mülheim), die bij haar begrafenis in 1769 werd vermeld als Johanna Burgh. Annatje zal uitgesproken zijn als Annaatje (kleine Anna).
De Antje Bruijnen gedoopt op 9 januari 1780 in de Elandskerk, is dan vernoemd naar vaders moeder, Anna Ernste Modee, niet ongebruikelijk. Deze Antje is begraven op 1 april 1781. Als vader werd vermeld Gerrit, ze woonden toen op de Boom dw. straat.

De vader van Johanna (Annatje) is gedoopt op 28 februari 1751 in Nieuwer Amstel. Amstelveen bestond nog niet. Dit was de 'tweede' Gerrit. De Gerrit gedoopt in 1747 is ws overleden vóór 1751.

Dank voor de overlijdensdata van Johanna en Gerrit.

Henk van der VeldePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!