stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Huwelijk Cornelis Huijsman en Cornelia Post 1744-1749

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Waar en wanneer zijn Cornelis Huijsman (Huysman) en Cornelia Post getrouwd? Dit zal zijn gebeurd tussen ca. 1744 en 1749. Cornelia Post kwam uit Kethel (nabij Schiedam) en was een dochter van Jacob Post (en een mij onbekende moeder). Cornelis Huijsman was in de periode 1749-1755 schoolmeester in Steenbergen (Noord-Brabant).

J.M.G. Leune

Cornelis Huijsman kwam vanuit Ketel naar Steenbergen op 30 december 1748 en overlijdt ald. op 23 maart 1755 [link]

JP Ouweltjes

Wellicht gaat het om Cornelia Post, gedoopt Kethel nederd. geref. 31 januari 1731 als dr van Jacob Gerritsz Post en Nelletje Pieters Maerlevelt (Edit: dit moet zijn Adriana de Leeuw) [link].

In dat geval lijkt het me onwaarschijnlijk dat er voor 1749 is getrouwd.

JP Ouweltjes

Cornelia Post is een dochter van Jacobus Gerritsz Post en Adriana de Leeuw, ze is 18 als ze trouwt, lijkt mij niet onwaarschijnlijk

zij is met Cornelis Huijsman in ondertrouw gegaan op 09-05-1749 in Kethel en aldaar getrouwd met attestatie op 25-05-1749 van Steenbergen

https://www.mupload.nl/db/selm7pz6pjzdt

plaatsjes uploaden heb ik blijkbaar nog niet onder de knie :(

Cornelis is geboren van Wijk

Cornelia trouwde later Maarten Braber

mvrgr. Yvonne

Yvonne

Cornelis en Cornelia  tr 09-05-1749 met att. 25 mei naar Kethel

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QX-YW2G?i=635&cc=2037960

henk hagen

Hartelijk dank voor alle reacties tot dusver. Ik ben er erg mee geholpen. Nu nog de doop en de ouders van Cornelis Huijsman.

J.M.G. Leune

Ik vermoed dat er meer is te vinden in Wijk bij Duurstede. Daar kwam de naam Huijsman in die tijd voor.

JP Ouweltjes

Ene Kornelis Huijsman  en Florida van der Horst dopen NH in Wijk bij Duurstede , Jacob 20-7-1727 en Sophia 8-5-1729. Een Cornelis heb ik nog niet kunnen vinden.

Jan Achterberg

In de Alblasserwaard komen de "Huijsman-nen" vaker voor.

Abraham Coene Huijsman en Cornelia Jans de Wit dopen een Cornelis op 15 dec 1715 in Oud Alblas

Huijbert Pietersz Huijsman en Cornelia Jacobsdr dopen een Cornelis op 15 jan 1702 in Bleskensgraaf

Jan Gijsberts Huijsman en Cornelia Frederiks Honkoop dopen een Cornelis op 19 okt 1698 in Bleskensgraaf

Er zullen er ongetwijfelt wel meer zijn. Van belang zijn de  doopgetuigen

Jan Achterberg

Maar deze Cornelis kwam uit Wijk. In Wijk en Aalburg vond ik niets maar in Wijk bij D wel. Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden (zoals Wijk aan Zee)?

JP Ouweltjes

Willekeurig zoeken naar personen met de naam Cornelis Huijsman (Huysman) lijkt mij niet zo zinvol. Vooralsnog dient m.i. de zoektocht zich te beperken tot de plaatsnaam Wijk of een variant daarvan. Mij bekende kinderen van Cornelis Huijsman en Cornelia Post zijn Adriana (Steenbergen 5-4-1750) en Cornelia Margrieta (idem, 22-3-1753). Adriana verwijst zeer waarschijnlijk naar de moeder van Cornelia Post, te weten Adriana de Leeuw. Ik neem aan dat de naam Cornelia (al dan niet met de tweede naam Margrieta) verwijst naar de naam van de moeder van Cornelis. Bij de doop van Cornelia Margrieta waren getuigen: Pieter Huysman en Adriana de Leeuw.

J.M.G. Leune

Willekeurig zoeken heeft geen zin. ik wilde alleen aangeven, dat de naam niet tot Wijk bij Duurstede beperkt is gebleven.

Nog gezocht onder Mastwijk. De mensen aldaar kerkten of in Montfoort, IJsselstein of Oudewater. Maar ook daar geen geluk, evenmin in Lopik, Jutphaas, Benschop,Jaarsveld, Vreeswijk

Jan Achterberg

Bij de doop van Cornelia Margrieta waren getuigen: Pieter Huysman en Adriana de Leeuw.

Te Wijk bij Duurstede is afgezien van bovengenoemde Cornelis Huijsman x Florida van der Horst ook nog een Pieter geweest maar dat speelt m.i. wellicht te laat om de vader te zijn en hij kan niet de doopgetuige van Cornelia Margrieta (in 1753) zijn geweest:

Pieter Huijsman jm op de Neude tr.Utrecht 7.11.1733 Elisabeth Smits
Zij hertr. als wed. Pieter Huysman 19.10/7.11.1735 (sic) Wijk bij Duurstede Hendrik Meijer jm.

Aanvulling: Er is verder nog  [of dit dezelfde Pieter is weet ik niet; "huisman" was ook in Wijk bij Duurstede een beroep, bleek me uit een lijst van inwoners]:

Burgereden Wijk bij Duurstede: 27-08-1733 Pieter Jacobsz Huijsman
En een Pieter Jacobs Huisman was een broer van Cornelis Jacobsz Huisman, tezamen genoemd in Wijk bij Duurstede in 1729 hier.

Peter S

Mogelijk voert het spoor naar Wijk en Aalburg. Op 7-5-1724 werd in Wijk gedoopt: Cornelia, dochter van Johannes Huisman (meester) en Aarjaantje Pieterse Schouten (geen getuigen vermeld). De eerste dochter van de door mij gezochte Cornelis Huijsman werd Adriana genoemd. Mogelijk was zijn vader ook schoolmeester. Het genoemde echtpaar liet in Wijk op 7-7-1726 dochter Barber dopen. Ik vond geen doopgegevens van Wijk van voor het jaar 1722.

J.M.G. Leune


Interessante vondst. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om alle relevante informatie, in dit geval namen van kinderen, in de vraag te vermelden.

Overigens moet gezegd dat de naam Adriana ook door Cornelia Post kan zijn aangedragen.

Zijn er nog andere bronnen in Wijk die uitsluitsel kunnen geven?

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!