stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Lijst van duitse gevangenen gezocht in Alkmaar



Profiel afbeelding

Van een franse kennis kreeg ik het verzoek of er on-line de namen van duitse krijgs gevangenen in te zien was [1914-1918]. Het gaat om een lijst "classement 62" uit Alkmaar.Het onderwerp is mij total onbekend.

Heeft iemand hier eerder mee te maken gehad? Bij voorbaat mijn dank

Bonjour,
Je suis francais et habite dans le sud de la france. Je voudrais consulter en ligne les archives de la prison d'Alkmaar classement 62 " gevangenissen alkmaar" nord holland.
Merci de me repondre.
Cordiales salutations

Michel Vigneron

Jan Achterberg - 30 nov 2017 - 20:44

Hier enige achtergrondinformatie: LINK

Jan Clavaux - 30 nov 2017 - 22:06

@ Jan Clavaux,

bedankt voor de link, maar deze heeft betrekking op 28 aug 1914, de oorlog was toen twee weken oud en nog te vroeg voor duitse krijgsgevangenen. Dit kunnen zowel deserteurs als verdwaalde duitsers geweest zijn.

Jan Achterberg - 1 dec 2017 - 01:10

Ik denk dat het het beste is om contact op te nemen met het regionaal archief te Alkmaar. Ik weet dat penitentaire inrichting Schutterswei toen al in gebruik was. Dus mogelijk werd men daar geinterneerd.

JP Ouweltjes - 1 dec 2017 - 10:20

2 JP,

ik heb al een vraag geplaatst op de site van Schutterswei

http://www.ditisalkmaar.nl/index.php?showimage=326

Jan Achterberg - 1 dec 2017 - 10:26

Hier doet zich een misverstand voor. Duitse militairen kunnen in de Eerste Wereldoorlog in Nederland nooit 'krijgsgevangenen' zijn geweest. Ons land was neutraal, voerde dus geen oorlog en kon dus ook geen krijgsgevangenen maken. Wel werden militairen van alle partijen, die op welke wijze dan ook in Nederland verzeild raakten (onduidelijkheid over de loop van de grens, schipbreuk, hospitaal, desertie), in ons land voor de duur van de oorlog geïnterneerd. Dat gold zowel voor Belgische, Franse en Engelse soldaten, als voor de Duitse. In Groningen was bijvoorbeeld een 'Engels kamp'. Op de website http://www.wereldoorlog1418.nl en andere sites over de Eerste Wereldoorlog is daar veel over te vinden. Alkmaar had dus géén krijgsgevangenkamp, maar een (tijdelijke) interneringslocatie.

Ingrid Evers - 1 dec 2017 - 15:04

Misschien ten overvloede: die Duitse soldaten in Nederland hoeven geen deserteurs te zijn geweest. Gewonde combattanten die door behulpzame Nederlandse burgers of Rode Kruisleden over de grens bij de slachtvelden werden opgehaald en naar een Nederlands ziekenhuis werden gebracht, werden automatisch geïnterneerd, ook als zij dat zelf niet wilden. Die situatie heeft zich in de Tweede Wereldoorlog ook voorgedaan.  

Ingrid Evers - 1 dec 2017 - 15:41

@ Ingrid,

bedankt voor je reaktie. Geïnterneerde buitenlanders deden aan de krijg/Krieg niet meer mee. Wel las ik ergens, dat de Duitsers een prikkeldraad afscheiding tussen Nederland en Belgie met 2000 volt er op, hadden geïnstalleert. Dit om mogelijke desertie tegen te gaan.

Een mooie website , via de link die jij vermeldde. Maar daar staat helaas niets op over Alkmaar

Jan Achterberg - 1 dec 2017 - 19:51

Dit staat op die site over Alkmaar:

Kamp Bergen (NH)
Duitse manschappen en officieren werden eerst geïnterneerd in de kazerne van Alkmaar. Later werden zij ondergebracht in het nabij gelegen, nieuw gebouwde, interneringsdepot Bergen (NH). Op 1 januari 1915 bevonden zich 3 Duitse officieren en 122 manschappen in het kamp waaronder een groot aantal deserteurs. Dit gaf aanleiding tot veel problemen en vechtpartijen. In mei 1916 werd na zorgvuldig onderzoek een groep van 32 deserteurs vrijgelaten. In 1917 nam het aantal deserteurs dat naar Nederland vluchtte meer en meer toe. Er werd daarom, naast het oorspronkelijke kamp, een apart deserteurskamp opgericht. Na onderzoek werd bijvoorbeeld in 1917 een aantal van 554 deserteurs in vrijheid gesteld. De toename van het aantal geïnterneerden ontstond voornamelijk door internering van gestrande bemanningen van vliegtuigen, marineschepen en onderzeeboten.

Engelse officieren die weigerden op erewoord te beloven geen ontvluchtingpogingen te ondernemen werden geïnterneerd in resp. fort Wierickerschans bij Bodegraven. Belgische en Franse officieren die als vluchtgevaarlijk werden beschouwd waren geïnterneerd op het eiland Urk dat toen  nog in de Zuiderzee was gelegen. Vanaf maart 1915 werd er in het voormalig Depot van Discipline te Vlissingen een strafklasse ingericht ter afzondering van ‘tuchteloze elementen’ onder de geïnterneerden.

joke andriessen - 1 dec 2017 - 21:06

Dit draadje nog eens nalezend valt mij op dat de oorspronkelijke vraagsteller uit Frankrijk het nergens heeft over Duitse geïnterneerden. Het is misschien nuttig hem te vragen wat hij precies zoekt, dus waar hij die notitie 'prison Alkmaar, classement  62' vandaan heeft. Misschien heeft hij een 'soldatenboekje' dat ons verder kan helpen?

Ingrid Evers - 2 dec 2017 - 15:19

Ik vraag me af of de gegeven omschrijving - les archives de la prison d'Alkmaar classement 62 -  niet gewoon op het archief van de gevangenis in Alkmaar duidt. Dus geen speciale lijst. Gevangenis Alkmaar

62   Gevangenissen te Alkmaar

  • Kenmerken
  • Inleiding
  • Inventaris

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 dec 2017 - 16:30

Ik heb Michel om een familienaam van de bewuste persoon gevraagd. Zonder die naam is het onbegonnen werk. Dus voorlopig iedereen bedankt en ik wacht verder af op meer info

Jan Achterberg - 2 dec 2017 - 21:17

Dag mw Evers,

 

Zelden een toepasselijker Freudiaanse taalfout gelezen dan in uw mailtje: die slagvelden waren inderdaad slachtvelden voor alle partijen.

 

Marie-José

Marie-José Verheugen - 3 dec 2017 - 00:12

Slachtvelden waren het inderdaad, de soldaten waren kanonnenvoer. Als inwoner van Nieuwzeeland wil ik er het volgende aan toevoegen. Iets wat onbekend is voor de meeste Nederlanders.

In total vochten 98.950 Nieuw Zeelanders mee tussen 1914-1918, dit kwam neer op 10% van de toenmalige bevolking. Hiervan stierven door direct oorlogsgeweld 16697. Als je daarbij de doden telt van training, transport en de gestorvenen na 11 nov 1918, als gevolg van hun  verwondingen dan komt het doden aantal op 18166. Als gewonden cijfer wordt  41000 aangehouden. Dit getal bevat ook mannen, die meer dan een verwonding gedurende de 14/18 periode kregen          

Jan Achterberg - 3 dec 2017 - 07:49

Natuurlijk moest 'slachtvelden' inderdaad 'slagvelden' zijn. Mijn dank voor uw opmerkzame lezen. Ik laat het vanwege de navolgende reacties nu maar staan. Bij het schrijven had ik ook de slachting onder de Belgische burgerbevolking in Visé in de dagen van de eerste opmars in gedachten. Multitasking schijnt niet mijn fort te zijn. :)  

Wat betreft de posting over de Nieuw-Zeelandse soldaten: iedereen die 'Gallipoli' en de volgende films met dit thema heeft gezien, kan in elk geval weten van hun daar bijna 3.000 gevallen soldaten. Wie die begraafplaats daar hoog op de kliffen heeft bezocht, zal het nooit meer vergeten! De relatieve onbekendheid met deze materie zit voor een deel in het gegeven dat het Nieuw-Zeelandse contingent van de Britse troepen werd samengevoegd met het Australische, onder de gezamenlijke noemer 'ANZAC-troepen'  = Australia and New Zealand Army Corps . Wie de moeite neemt op Wikipedia wat Engelstalige sites voor ANZAC of GALLIPOLI te bezoeken, krijgt meer informatie dan op de Nederlandse versie. Zie voor een totaalplaatje van dat debacle (meer dan 130.000 gevallenen) onder meer: https://nzhistory.govt.nz/war/anzac-day/introduction. En voor de goede orde: de ANZAC-troepen vochten ook dichterbij: nog elk jaar worden de ANZAC-gevallenen herdacht in Passchendaele, hét monument/bedevaartsoord voor de Eerste Wereldoorlog. https://www.passchendaele.be/Museum/Jaarlijkse_evenementen/ANZAC_Day

Ingrid Evers - 3 dec 2017 - 15:00


@ Ingrid, met dank voor je bijdrage. Gallipoli was maar een fractie in vergelijking met wat omkwam in Messines en Passchendaele.

Jan Achterberg - 3 dec 2017 - 19:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu