stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Adriaen Jansen Meerman(s) x Everdina Rutten van der Haar omgeving West Brabant/Breda 17e eeuw



Profiel afbeelding

Ger Klein heeft mij alle informatie toegestuurd uit zijn archief over Meerman.  Dit komt vooral uit de RA en weeskamer van Klundert.  Dat is mooi want dopen zijn er niet uit deze tijd.  Ook Jan van den Bergh heeft mij nog twee parenteel fragmenten gestuurd over Meerman takken uit Dongen.  Daar is echter geen aansluiting bij te vinden en gezien de genoemde afkomst van Nieuwvaart voor Adriaen Jansen Meerman komt Klundert toch wel het meest in aanmerking. In de akten van Ger Klein wordt er ook regelmatig gesproken over de Stadt Nieuwvaart (met vele spellingsvarianten natuurlijk).
Al eerder kwam deze akte naar voren:


RAWB Klundert R 100, 07-07-1638 Catrina Adriaensdr. huisvrouw van Jan Pietersz Meermans, tegenwoordig gevangene binnen Lier, geass. met Pieter Jans Meermans als voogd, kent een schuld aan mr. Servaes ........ chirurgijn 1700 kgld tot het rancoen en lossinge, verbindt 2 huizen. Borgen: Pieter Anthonis binnenburgemeester, Cornelis Gijsbrechts Verveer, Cornelis Jan Sijmons schepenen, Thomas Henlo en Lambrecht Anthonis. Pieter Jansz Meermans sheeren timmerman te Willemstad.

Het koppel Jan Pieters Meerman x Catrina Adriaens zou natuurlijk mooi passen als ouders van Adriaen Jans Meerman, ook omdat er een dochter Catharina wordt gedoopt, maar bewijs daarvoor ontbreekt vooralsnog. Uit Ger Klein’s archief komt ook nog deze akte:

RAWB Klundert weeskamer nr. 14, 02-10-1644 Vuijtcrachte van sekere brieve van benefitie van de inventaris van den Hoogen Raden in Hollant in dato 2-10-1644 geimpetreert bij de voochden en naeste bloetverwanten van de nagelatene weeskinderen van wijlen Catharina Adriaensdr. weduwe wijlen Jan Pieter Meermans heb ick ondergestelde Abraham Mortier deurwaerder van deselve Hoge Raden mij gevonden op 12-10-1644 binnen deser Stede Nijervaert ten huijse van Willem Jacobssen Meerblas schepen aldaer en hem gedachvaert te compareren voor de justitie te Nijervaert op 28 october e.c. Om aldaer of te elders alle goederen van Catharina Adriaensdr. te administreren etc. etc.

Hieruit blijkt in ieder geval dat zowel deze Jan Pieters Meerman als Catharina Adriaens op 2-10-1644 overleden waren.

Weet een van de forumleden of de genoemde referentie naar "de Hoogen Raden in Hollant" te achterhalen is?

Dan is er dit:

Klundert R 89 (126), f. 34, 30-01-1649 Verklaring van Jan Pieters Meermans ca. 42 jaar op verzoek van Lambrecht Ambrosius, dat diens vrouw Mayken Willemsdr. in de Herberg "vant Hoff van Hollandt" tegen Isaac de Wael deurwaarder te Dordrecht gezegd: geef mij een kwitantie en praat en raast maar zo lang gij wilt. Dit zonder een antwoord te hebben gehoord.

Deze Jan Pieters Meerman zal degene zijn die eerder genoemd wordt als 4 maanden oud in 1607 en dus geboren circa 1606. Deze Jan is in 1649 nog in leven en was dus niet getrouwd met Catrina Adriaens. Op dit punt zal de eerder in deze draad aageleverde informatie van Ger Klein aangepast moeten worden.

Ik blijf dus op zoek maar hou voorlopig vast aan Jan Pieters Meerman x Catharina Adriaens als mogelijke ouders van Adriaen Jans. Het huwelijk tussen deze mensen Zevenbergen 1-5-1628 moet ik overigens nog nazoeken.  Het doop/trouwboek is nogal rommelig en verwarrend. Ik ben de gegevens van Ger Klein nog verder aan het doorspitten. Het is vrij verwarrend want er waren mogelijk min of meer tegelijkertijd drie verschillende Pieter Jans Meerman, timmerman, corencoper, schepen en ook nog een “de jonge”.
Wordt mogelijk vervolgd.

Maria van Afferden - 8 dec 2017 - 10:56

Ik vermoed dat de stukken van de Hoge Raad hier te vinden zijn: link

JP Ouweltjes - 8 dec 2017 - 11:07


Dank.
Er was denk ik ruzie over de nalatenschap van Catarina Adriaens die overigens van Rijckevorsel heette (een rijke familie), gezien het feit dat haar boedel pas rond 1650 werd afgewikkeld:
 

Klundert R 72, 28-10-1649 Inventaris doende Abraham Mortier, deurwaarder Hove van Holland van de goederen van Catharina Arijaensdr wed wijlen Jan Pieterse Meermans.
 

RAWB Klundert weeskamer nr. 18, 1650 Conditie en voorwaerden waerop Johan van Son zal verkopen de meublen en goederen van wijlen Catharina Adriaens weduwe wijlen Jan Pietersen Meermans.
 

En had mogelijk ook hiermee te maken:
 

Klundert R 92 (129), f. 10v, 23-03-1653 Jan Stoffelsen machtigt zijn vrouw Martijntken Fransdr. om in 's-Gravenhage met de kinderen en erfgenamen van vrouwe Margrita van Mechelen weduwe van d'heer Philips van Steelandt in leven drossaard van Buren te handelen over de landpacht van Jan Pieterssen Meermans zaliger. Jan Stoffelsen was mede borg met de overleden Cornelis Pietersen de Hoon .
 

Klundert R 85 (122), f. 23v,  13-04-1637 Verklaring van Jan Pieter Meermans en Adriaen Adriaens van Zante te Zevenber­gen als borgen voor Adriaen Pieter Meermans, die van burgemr. Claes Hen­drixs van der Stoup rentmeester van vrouwe van Steelant de 4e hoeve pachtte die door Jan Cornelis is gebruikt, om van de drossaart van Buren Joncker Philips van Steelant op 27 april 1635 was verpacht en door overlijden vrij is gekomen.

Maria van Afferden - 8 dec 2017 - 11:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu