stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Vondeling Catharina Koeloto, Amsterdam 1802

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Dag allemaal,

Ik ben er net achtergekomen (via huwelijksbijlagen) dat een voorouder van mij (oudgrootouder), Catharina Koeloto, te vondeling gelegd is in Amsterdam. In de registers van het Aalmoezeniersweeshuis kwam ik de volgende gegevens tegen: ze is op 25 aug 1802 gevonden in de Zaanstraat, 4 maanden oud. Er zat een briefje bij waar op staat: "dit kind heet Katrina Koeloto is gedoopt". 

Ook staat er in de beschrijving nog iets geschreven, wat echter doorgestreept is: https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/343.nl.html#A33856000002 (hij pakt in de link helaas niet de specifieke pagina zie ik, het gaat om pagina 79)

Het is vast zoeken naar een speld in een hooiberg, maar is er eventueel nog te achterhalen wie haar ouders zijn geweest? Is de aparte naam Koeloto inderdaad een achternaam (zoals ze die vervolgens zelf blijft gebruiken)? In de doopregisters heb ik vooralsnog geen juiste Catharina (en variaties) kunnen vinden rond die tijd..

Heeft iemand verder misschien ervaring met de registers van het Aalmoezeniersweeshuis, en specifiek inventarisnummer 194-260: papieren betreffende kinderopnamen. Hoewel de papieren binnen een jaar op opnamedag gesorteerd zouden moeten zijn, lijkt alles door elkaar te zitten. Zou hier nog meer informatie tussen kunnen zitten over Katrina Koeloto, of zijn de vondelingen niet in deze boeken opgenomen?

Ik ben benieuwd!

RJS

Ben Wegman

Jan Clavaux

Bedankt! En ik wist niet dat je ook afbeeldingen kon uploaden, nog handiger.

RJS

Een kleine aanvulling: link naar een ander inschrijvingsboek (+ iets andere spelling van de naam):

https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/343.nl.html#KLAG00341000197

mvg-Ben

Ben Wegman

De Zaanstraat bestond overigens nog niet. Ik houd het op de Raamstraat.

Jan Clavaux

Tsja, ik weet niet of het veel zin heeft de doorgehaalde tekst te ontcijferen. Hieronder een probeersel om de doorhalingen in wit te isoleren, maar erg goed gaat me dit niet af, hopelijk is iemand anders hier handiger in.

dit kind is gebooren den 25 aug en is
niet gedoopt.... versogt den
naam van Margaretha?


kriebel

Peter S

Slim bedacht!
Ik ben nog een stapje verder gegaan, en nu moet het voor een expert goed te lezen zijn.

Jan Clavaux

Wow wat goed, dank jullie wel. Hopelijk dient de expert zich aan.

RJS

Ik neem aan dat dit gewoon een verschrijving is geweest en het daarom is doorgehaald en het niets met dit kindje heeft te maken.

Waarschijnlijk gaat het doorgehaalde om het kindje wat een paar blz verder staat pag. 82

joke andriessen

Dank je Joke, ja dat zou natuurlijk ook goed kunnen... 

Heeft iemand een idee waar de naam 'Koeloto' vandaan komt, ik ben hem verder nergens tegengekomen.. Dat het kind gedoopt zou zijn kan natuurlijk ook nog onwaar zijn, of misschien helemaal niet in Amsterdam....

RJS

Het lijkt me hoe dan ook een verbastering.

Ik kom in de doopregisters als getuige in 1802 een mw Chalotte tegen. En enkele malen de naam Kesteloot, maar daarbij lijkt het om een getrouwde vrouw te gaan.

niepoort

Koe is Japans voor "stem" en in het Maori betekent Koe loto "Je bent bereid". In het Bulgaars betekent Koe lo to "wat het is".

Geen idee of dit iets met de naamgeving van deze vondelinge te maken heeft gehad. Misschien is zij destijds gevonden door een persoon met een buitenlandse nationaliteit.

Bedet

In het boek van het Aalmoezeniersweeshuis wordt de naam als volgt gespeld: Catharina Culoto. Via Geneanet kwam ik er achter dat deze naam,  tussen 1550-1678 en tussen1824-1980 vn voorkomt in Bretagne in de streek Morbihan. Aldaar ook wel gespeld Cuilloto.

Bij de indexen van het Stadsarchief ben ik nergens Culoto, Cuilloto noch Koeloto oid tegengekomen, en zeker niet bij de doopregisters. Zou het kind uit Bretagne zijn gekomen?

Anneke Huijser


Waren er in die tijd al Franse soldaten in Amsterdam?

A van EgmondPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!