stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Oudshoorn /Outshoorn

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Het heeft niet zoveel zin om morgenboeken van Koudekerk of Oudshoorn te gaan doorspitten. Koudekerk speelt allen maar een rol omdat Jan Segersz van Outshoorn - die uit Rijnsburg kwam - met een meisje uit Koudekerk trouwde en toen daar ging wonen. Na het overlijden van zijn vader keerde hij terug naar Rijnsburg.
Het onderzoek spitst zich nu toe op de vraag of de Jan Jansz die in 1647 in Koudekerk ter wereld kwam, dezelfde is als de Jan Jansz van O. die in Pijnacker (dan wel Ruijven) woonde, en of die de vader was van de Jan Jansz van O. die in 1703 weer in Rijnsburg voorkwam.
Daar gaat het nu om, niet om de oudere generaties want dat is terdege uitgezocht door HM Kuypers (JP heeft al 2x de link naar diens artikel geplaatst). Dan kom je tot 1477 in Rijnsburg bij personen die nog helemaal geen Outshoorn werden genoemd.
Of de verbinding met de oudere generaties er werkelijk is? Ik denk het wel, gelet op het gebruik van de in Rijnland niet zoveel voorkomende naam Seger - immers Jan Jansz Outshoorn en Meijnsje Jacobsdr Swaan noemden ook een zoon Seger, en er is een Grietje Segers Outshoorn getuige bij dopen van hun kinderen. Maar een of meer concrete aanwijzingen zou natuurlijk mooi zijn.

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Beste Frans ,

Je hebt helemaal gelijk ,je stelling waar het om gaat....

HM Kuijpers door gelezen...levert geen naam Outshoorn op.

Inderdaad bijt ik mij vast in  Jan Janz Outshoorn  geb? doop?  tr. 26-08-1703 Rijnsburg [akte aanw] waar geboren en wie zijn de ouders.?

De namen van de kinderen zijn uitzonderlijk in die zin dat  er een zoon Japik en zoon Seger zijn die in de stamreeks naar het heden niet vernoemd worden.

Het enige is Seeger doop Katwijk25-08-1712 huwt met Leliestein en krijgen een dochter Mengsje Zegertsd Oudshoorn[bron stamboom Glasmejer-Buhrs.] moet ik nog controleren .

In Rijnsburg is in het doop boek geen akte 29-10-1679 en is overgenomen via via.[bron Glasmeijer-Buhrs]. KLOPT NIET DUS.

Wel interessant is notarieel Jan Zegers van Outshoorn [Bron arch/ Leiden 26-09-1676 /052 ] 52 is het akte nr.

Er i seen Grietje en Kornelis Oudshoorn getuige bij de doop van Seger.[geen Grietje Serger bij geen  enkele doop zo genoemd ]

Ook is er een Grietje Jansd. Oudshoorn getuigen.

Wat is je advies waar nu nog te kunnen zoeken naar de doop van Jan Jansz. Oudshoorn.?

Mis nog  trouw data /plaats van Outshoorn met Langelaer heb jij een idee?

Heb er naar gezocht maar nog niet gevonden.

Dank wederom Henriette

Weijtenburg Henriette

Er i seen Grietje en Kornelis Oudshoorn getuige bij de doop van Seger.[geen Grietje Serger bij geen  enkele doop zo genoemd ]

JP Ouweltjes

In Rijnsburg is in het doop boek geen akte 29-10-1679 en is overgenomen via via.[bron Glasmeijer-Buhrs]. KLOPT NIET DUS.

Dat het om Jan gedoopt te Leiderdorp op 29.10.1679 zou gaan lijkt me onwaarschijnlijk; dat was een zoon van Willem Florissen Outshoorn en Jennetie Cornelis Raephorst [link]. 

De datum klopt op zich dus wel. Er is op 29.10.1679 een Jan Outshoorn gedoopt maar dat was in Leiderdorp.

JP Ouweltjes

Wat is je advies waar nu nog te kunnen zoeken naar de doop van Jan Jansz. Oudshoorn.?

Ik denk dat zijn doop gevonden is, namelijk te Pijnacker op 8.11.1679

Ik hoop dat het me gelukt is u uit te leggen waarom ik denk dat het zo zit.

JP Ouweltjes

Het klopt dat er geen doopgegevens zijn van Kornelis en Grietje Jans Outshoorn, die doopgetuigen waren bij kinderen van Jan Jansz Outshoorn. Ik vermoed dat ook zij kinderen waren van Jan Jansz Outshoorn en Neeltje Jans Langelaen maar daarvoor is geen bewijs. Ook van Annetje Jans Outshoorn, alias Annetje Segers, zijn er geen doopgegevens. Maar omdat Neeltje Jans Langelaen getuige was bij de doop van een van haar kinderen ben ik hier wel zeker wie haar ouders zijn.

Misschien dat die doopgegevens ook wel nooit gevonden zullen worden. Van lang niet alle plaatsen zijn van omstreeks 1660-1670 doopregisters bewaard gebleven.

JP Ouweltjes

@ JP: Cornelis Jansz Outshoorn zijn doop is er wel, gaf je zelf als 21-01-1681 in Pijnacker. Hij zal de doopgetuige zijn, en ook de Cornelis Jansz die op 27-09-1739 (dus pas op latere leeftijd) in Rijnsburg trouwde met de weduwe Crijntje Dircks van Egmond. Hij woonde ook in Rijnsburg.
De doopgetuige Grietje Jans van Outshoorn is ook bekend (doop18-04-1648 Koudekerk)   dat was degene die ook in Rijnsburg woonde en getr, was met Dirck Abrahams van Egmond. 
 

gr, Frans

Frans Angevaare

De getuige Grietje Segers Oudshoorn is niet bij hun kinderen [Oudshoorn x m. Zwaan ] zo als ik het lees.

Weijtenburg Henriette

Er komt een tijdsperk /periode dat we niet verder kunnen daar inderdaad de DTB ontbreken.

Ik wil iedereen danken voor alle informatie ,die ook leerzaam is voor mij daar  dit gebied Rijnsburg e.o voor mij geheel onbekend is /was .

Er is veel voor mij in beeld gebracht en nogmaals mijn enorme dank  en moeten we het hierbij laten .

Weijtenburg Henriette

Zeker hou ik Pijnacker aan...

Weijtenburg Henriette

Je hebt helemaal gelijk Frans, er stond wel een Cornelis tussen het rijtje kinderen. Voor wat betreft Grietje, zou goed kunnen gaan om een dochter van Jan Segers.

Henriette, ik denk dat Grietje Jans Outshoorn en Grietje Segers dezelfde persoon zijn. Ook Annetje Jans Outshoorn noemde zich Annetje Segers. Misschien gebruikten ze dit alias om aan te geven tot welke familie Outshoorn ze behoorden. Seger was best wel een bijzondere voornaam, in tegenstelling tot Jan.

JP Ouweltjes

Bij Grietje Segerts die doopgetuige is in het jaar 1718 kan het niet gaan om de dochter van Jan Segersz Outshoorn die was getrouwd met Dirck Abrahams van Egmond, aangezien zij in 1716 al was overleden [link].

JP Ouweltjes

 De link naar 1686 + 1664 doen het niet.

aanvullend kinderen van Jan Jansz.Oudshoorn[Oosthoorn] en Neeltje Jans Langelaen zijn:

 soontje ??? 4-7-1677

Jan 8-10-1679

Cornelis 21-9-1681

Marijtje 25-7-1683

Klaas 27-6-1688

Allen bron doopboek Pijnacker

Weijtenburg Henriette

Henriette, deze kinderen zijn reeds genoemd in mijn bericht van 10 december om 18:47

JP Ouweltjes


De links werken waarschijnlijk niet omdat je lid moet zijn van Ons Voorgeslacht of Prometheus

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!