stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Cornelia Sinot en Joannes Casparus Mentz

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de ouders van het echtpaar Cornelia Sinot en Joannes Casparus Mentz.

Op internet gevonden dat ze zijn getrouwd op 24-11-1791 (plaats onbekend, waarschijnlijk Haarlem). Akte niet gevonden op familysearch in de beschikbare trouwboeken van Haarlem. Johannes overlijd 20-9-1807 te Haarlem. Cornelia overlijd 2-12-1842 te Haarlem, in haar overlijdensakte is haar geboortedatum opgenomen 21-5-1765. Ook hier in de beschikbare boeken op familysearch geen akte aangetroffen.

Op 18 april leggen Cornelia Sinot en haar zus Anna Sinot een verklaring af voor het vredegerecht dat Antoine de Wilster is opgevoed door hun ouders. Frans Sinot is ook als getuigen genoemd maar niet als broer (of vader) van Cornelia of Anna, waarschijnlijk gaat. het om een neef of oom. 39 Vrede- en politiegerechten in de arrondissementen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Hoorn
Inventarisnummer:   102 akte 55

Ze krijgen drie kinderen waaronder Dorothea gedoopt te Haarlem 1-3-1794 (rk 4 heemkinderen)

W. van Ruiten

Het valt me op openarch op dat er er nogal wat verschillende schrijfwijzen zijn (Sinol, Sinot, Sindt, Sienot) en dat de naamdragers nederlands hervormd waren in de 18e eeuw.

JP Ouweltjes

Ondertrouw Haarlem alle gezindten 21 augustus 1791: link

JP Ouweltjes

Ze krijgen drie kinderen waaronder Dorothea gedoopt te Haarlem 1-3-1794 (rk 4 heemkinderen)

Ik tel er vijf:

 1. Johannes Jacobus, ged. Haarlem (rk, 4 heemskinderen) 24.11.1791, get. Jacobus Sinot, Hendrina van Wennekedonk
 2. Elizabeth Dorothea, ged. ald. 1.3.1794, get. Dirk Tarder, Maria Braa
 3. Anna, ged. ald. 23.11.1796, get. Peiter (sic) van Wennekendonk, Anna Sinot
 4. Johanna Henrica, ged. ald. 25.11.1800, get. Jacobus Sinod, Hendrijntje Sinod
 5. Johannes Lodewijk, ged. ald. 10.10.1802, get. Frans Sinot, Antje (rest onleesbaar)

Dan zijn er de volgende twee echtparen:

 • Jacob Sinot, afkomstig van Leiden wonende te Haarlem maar onlangs gewoond hebbende te Leiden en bijgestaan door Johanna de Pree, otr. Leiden (nederd. geref.) 25.3.1757 met Johanna (Anna) van Ee, afkomstig van Haarlem. Waaruit een zoon Jacobus, ged. Haarlem (nederd. geref.) 18.5.1763. 
 • Jacob Sinot (rk), afkomstig van Haarlem, tr. ald. 11.10.1761 met Francijntien Wille, waaruit de zoons Franciscus en Jan [link]

Ik heb verder geen andere kinderen van beide stellen gevonden, die er toch echt wel moeten zijn. Waarbij opgemerkt dat ik alleen alleen voor het jaar 1765 alle registers heb uitgeplozen. Maar mochten de vermoedens van de vraagsteller juist zijn dan zou Cornelia een dochter zijn van het eerste stel. Ook de namen van de kinderen van Cornelia wijzen in die richting.

JP Ouweltjes

ik kom ook de variaties Sinoot Sinood en Chenot tegen

De ondertrouwakte van Joannes Casper en Cornelia had ik nog niet gevonden. Hierin staat daas Joannes uit een voor mij onleesbare plaats komt (waarschijnlijk beginnend met een D) en Cornelia uit Haarlem.

Beide genoemd als Jongeman en jongedochter wat er op wijst dat het voor beide hun eerste huwelijk is.

W. van Ruiten

De onleesbare plaatsnaam is m.i. Dtschl: en daarmee slechts een afkorting voor Duitsland.

A van Egmond

Hendrina Sinot, een van de doopgetuigen hierboven (dan heet ze Henderijntje Sinod), is overleden te Haarlem op op 10 maart 1831. Zij is geboren op 26 maart 1771 [link]. Ze had het niet breed.

Zekere Hendrik Sinot, geboren Haarlem 19 oktober 1777 overl. ald. 24 januari 1823, gehuwd met Jansje Welman. Ook daar armoe.

JP Ouweltjes

Volgens deze site is Jacobus Sinot die gehuwd was met Francijntien Wille op 20 april 1767 hertrouwd met Hendrijntje Pieters van Wennekendonk. Waaruit de kinderen Wilhelmus (1768), Cornelia (1771), Anna (1774) en Helena.

Een snelle blik in de registers levert niks op. Het zou kunnen zijn dat het slechts op veronderstellingen is gebaseerd (Jacob en Hendrijntje zijn samen doopgetuigen bij het oudste kind van Cornelia). 

JP Ouweltjes

Gevonden in het doopregister statie Ossenhoofdsteeg [link]:

 1. Wilhelmus, ged. 6.1.1768, zn. van Jacobi Sinot en Henrica van Wennekedonk, get. Wilhelmus Wennekedonk, Anna Wennekedonk
 2. Cornelia, ged. 21.5.1771, dr. van Jacobi Sinot en Henrica van Wennekedonk, get. Wilhelmus van Wennekedonk en Cornelia van Bijeren [link]
 3. Anna, ged. 10.1.1774, dr. van Jacobus Sinot en Hendrijntje Wennekendonk, get. Barthelomeus Sinot, Anna Wennekendonk
 4. Helena, ged. 17.2.1777, dr. van Jacobus Sinot en Henrica van Wennekendonk, get. Petrus van Wennekendonk, Anna van Wennekendonk

JP Ouweltjes

En hier het huwelijk, eveneens statie Ossenhoofdsteeg, in april 1767 [link]

Hoewel niet expliciet vermeld ga ik er vanuit dat het de Jacob Sinot betreft die eerder gehuwd was met Francijntien Wille.

JP Ouweltjes

Na een dubbelcheck vind ik ook nu nog steeds geen doop van een Cornelia in het jaar 1765. Ik ga er daarom vanuit dat het Cornelia Sinot betreft die in 1771 is gedoopt. Het is ook wel heel toevallig dat de ene zou zijn geboren op 21 mei en de ander is gedoopt op 21 mei.

JP Ouweltjes

Gedoopt Haarlem (rk, Ossenhoofdsteeg) 17.8.1762 Franciscus, zn. van Jacobi Sinot en Francisca Wille, get. Petrus Baarschot, Adriana Fransce

Een doop van een zoon Jan in het jaar 1764 heb ik in dit register niet gevonden.

JP Ouweltjes

Geweldig speurwerk JP, mijn dank! Gezien de overeenkomst van dag en maand (21 mei) in de overlijdensakte en de doop van een Cornelia Sinot op 21 mei 1771 ga ik er vanuit dat het over dezelfde persoon gaat en er bij de overlijdensakte een fout is gemaakt (nb in verleidingsakte is ook haar leeftijd van 77 genoemd en die past wel bij een geboorte in 1765.

Dit geeft weer een goede basis om de kwartieren van Cornelia verder uit te zoeken. Ouders van Joannes Kasper zal denk ik probleem worden want ik denk dat dhr van Egmond gelijk heeft dat hij afkomstig is uit Duitsland en zijn er onvoldoende aanknopingspunten om verder te zoeken.

W. van Ruiten


Bereid je maar vast voor: voor Sinot mag je naar Frankrijk ;-)

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!