stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » vestigings informatie buitenlandse voorouder

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo,

Een van mijn voorouders, Francisco Maria Delsasso is in de negentiende eeuw naar Nederland gekomen. Hij is geboren in Buttagno, ergens rond 1852. Waar ik tegenaan loop is dat ik qua informatie niet veel verder kom dan 1881 wanneer hij trouwt. Waar ik nu naar op zoek ben is informatie van voor die tijd. Ik weet dat hij schoorsteenveger was en heb wat advertenties uit een krant gevonden van vlak voor 1881 maar daar houdt het mee op. Weten jullie misschien een manier om te achterhalen wanneer hij naar Nederland is gekomen, waar hij eerst woonde etc? Kan ik bijvoorbeeld ergens vestigingspapieren oid opvragen?

Alvast bedankt!

 

Vriendelijke groet,

 

Jasper

J. Post

Ik raad je aan om wat artikelen te lezen over schoorsteenvegers, die in die tijd vanuit Italië naar Nederland trokken.
Al die mensen werkten op dezelfde manier.
Hij is wellicht als kleine jongen naar Nederland gehaald door een schoorsteenveger die ook uit zijn geboortedorp kwam. Die kleine jongens kropen letterlijk door de schoorsteen.
Er was ook generaties lang contact met de familie in Italië en er werd veel op en neer gereisd. Het is dus niet zo, dat hij zich hier van het ene op het andere moment vestigde, want het was seizoensarbeid.
Er is heel veel over deze beroepsgroep gepubliceerd, en met een beetje geluk wordt hij ook nog wel in die literatuur genoemd.

P.S. Interessante achtergrondinformatie over deze beroepsgroep staat bijvoorbeeld in het Jaarboek van het CBG uit 1992.
Ze kwamen allemaal uit een paar dorpjes in dit gebied: De juiste spelling is dus Buttongo

Jan Clavaux

Mocht dit geen informatie opleveren over deze voorouders, en gegeven dat die huwelijkse bijlagen van Leiden verloren lijken te zijn gegaan tijdens de 2de Wereld Oorlog, dan zou het voor de hand liggen om het bevolkingsregister verder uit te zoeken. Voor tijdelijk verblijf zou ik daar ook vermeldingen in verwachten, evt. in een apart boekdeel (dienstboden etc).

Het bevolkingsregister is doorzoekbaar in het archief van Leiden maar ik meen dat dit vanaf 1890 is. Daar staan wel een paar kinderen van Fransisco in met daarbij hun eerdere adressen, ik weet zo niet hoe die kunnen worden teruggevonden. Je zou denken dat dit wel zou moeten kunnen, maar dan zou het vreemd zijn dat die niet in de online treffers staan.

Voor eerdere boeken zijn wel klappers op zoekakten, link. In de klapper 1870-1880 and 1880-1890 zou het een idee zijn om alle naamgenoten van beide ouders van Fransisco Maria uit te zoeken (ter aanvulling op de vraag: diens huwelijk staat hier), dus Delsasso en Amodee. In de klapper van 1870-1880 zie ik bijvoorbeeld een Jozef Delsasso in deel 26 blad 72 link. [Aanvulling en een blad verder in die klapper o.a. Delsasso/... Emile Carlo Guisseppo - onduidelijk of dit één persoon betreft - in deel 26 blad 73] Helaas staat dat deel niet op zoekakten Onzeker

Ik had gehoopt dat er een afzonderlijke set van scans zou zijn op de site van het archief van Leiden (zelfs indien niet geindicieerd) maar daar kom ik niet uit.

Peter S

Ik heb de klapper van het BR Leiden 1880-1890 op de letter "D" doorgelopen maar geen Delsasso gevonden.

Bedet

Peter meldt om 20.47 uur: "Helaas staat dat deel niet op zoekakten Onzeker"

Op Genver2 staat een uitgebreide verwijzing naar de bevolkingsregisters van Leiden. Ik kan er geen deel 26 in vinden, maar wellicht dat een van de andere linken meer uitkomst biedt.

http://www.genver2.nl/zh/leiden.htm (onderaan de pagina staat het BR)

Is bekend waar het gezin in Leiden woonde?

Bedet

Iets meer aanvullende info. Wellicht een handvat om meer te vinden over zijn herkomst.

Francisco overlijdt in 1935 op 83 jarige leeftijd. Als ouders worden genoemd: Stefano Delsasso en Anna Maria Arnodee.

Bedet

@Bedet, zijn ouders worden ook genoemd in zijn huwelijksakte, zie mijn eerdere bericht (dat huwelijk staat nl. hier). Verder ga ik me niet mengen in deze genver(2)/zoekakten discussie link link Mijn opmerking was n.a.v. deze lijst op zoekakten, ik begrijp niet wat genver2 daaraan verder toevoegt?

Peter S

Zou deze link wat kunnen zijn?

Sylvia

Ozlady

Een mogelijkheid:

Ene Francesco del Sasso werkte in 1876 in Utrecht

http://www.vijfeeuwenmigratie.nl/sites/default/files/bronnen/kolonievanduitsers.pdf

Ozlady

Ja, en mogelijk al als 14-jarige schoorsteenveger in Amsterdam in 1867 (en later). link

Peter S

Dank je wel, Peter.
Dat komt overeen met de verhalen, dat schoorsteenvegers hier aanvankelijk als klein jochie naar toegehaald werden, omdat ze vanwege hun lichaamsbouw door de schoorsteen pasten.
Hij woonde in huis bij Josep (Giuseppe) Maria Mazetti, geboren in Italië op 16-10-1827, Schoorsteenvegersteeg F-355 (bev reg)

Jan Clavaux

Toch wel handig indien nog nodig website meertens.nl in de Nederlandse Familienamenbank gekeken bij Delsasso, div. zoekresultaten exacte spelling familienaam Delsasso, zie databanken familienamen, http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/

In 1947 in Nederland 20 naamdragers en in 2007 totaal 46 naamdragers familienaam Delsasso. Wanneer men klikt op volkstelling 1947, dan leest men op de kaart waar zij woonden, soms ook meer details (beperkingen vanwege privacy wetgeving indien nog in leven). Met daarbij CBG Bronnen, link naar website cbg.nl - familie-advertenties, enz., http://cbg.nl/#q=Delsasso

Bij de zoekresultaten van familie-advertenties website cbg.nl gekeken, zie ook spelling familienaam : del Sasso
Voorts gezien op website cbg.nl de bijdragen personen in publieke projecten op website stamboomnederland.nl
-> https://stamboomnederland.nl/shared/search?searchTerm=delsasso

Ook op de site wiewaswie.nl, varianten spelling achternamen in ieder geval zoals hierboven, met interessante link naar aktes Noord-Holland, regio Alkmaar.

M.C. Deden-Kazenbroot

Hoe groot is een schoorsteenkanaal.

Tijdens mijn bouwkundige opleiding moest ik een pand opmeten vanwege renovatie. De schoorsteenkanalen in dat pand waren ingericht voor het stoken met turf en hout. De inwendige maat waren wisselend van 30x 50 cm  tot 40x60 cm.

De rookgassen lieten nog al wat teer en roet achter in het schoorsteenkanaal en deze resten moesten voor het nieuwe stookseizoen verwijdert worden, Anders konden de in de zomers gedroogde resten konden bij aanvang van het stookseizoen gemakkelijk vlamvatten en een schoorsteenbrand veroorzaken. Voor deze werkzaamheden had inderdaad personen nodig met tengere lichaamsbouw.

Groeten van Terkos

Terkos


Hallo allemaal,

 

Mag ik jullie hartelijk danken voor jullie hulp! Ben echt verrast dat jullie zo actief helpen door gelijk ook zelf te gaan zoeken! Super! Ik ga alles eens rustig doorpluizen :) Fijne kerst!

J. PostPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!