stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Overlijden van Douwe Gerard Prins in 1945, akte in 1952 [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Via wiewaswie.nl stuitte ik op de deze akte uit 1952, betreffende het overlijden van Douwe Gerard Prins (geb. 6 nov. 1923) in maart 1945 op aangifte van de minister van Justitie. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat het overlijden gerelateerd is aan de oorlog. Hoe kan ik details achterhalen? Op de website van de oorlogsgravenstichting kan ik bijvoorbeeld niets vinden.

Alvast bedankt voor uw reactie.

M.R. Prins

M.R. Prins

Geen concreet antwoord op je vraag.

Op de website van het Nationaal Archief vind ik informatie over het doen van aangifte van overlijden door of vanwege de minister van Justitie. Zie hier (klik op Archiefvorming)

Verder vind ik op de website van het Stadsarchief Amsterdam de archiefkaart van de moeder van Douwe Gerard Prins. Zie hier. Daarop is bij zijn naam vermeld: 18 oktober 1946 en VOW (= vertrokken onbekend waarheen).

Johanna C.

Heel vreemd bij deze site ....

https://sites.google.com/site/oorlogsvermisten/pypeman

PRINS, Douwe Gerard, 6 Nov. 1923, Amsterdam. Won. Hilversum. † 23 Maart 1945, Nederland.

Janny Bijsterveld

Deze persoon lijkt vermist te zijn, en is daarom door de minister in 1952 als overleden gekenmerkt.. Zie deze website waarop hij voorkomt. Mogelijk is hij op 23 maart 1945 opgepakt. Misschien weet het NIOD meer.

Dirk Munk

Ook in de database van de Oorlogsgravenstichting ( https://oorlogsgravenstichting.nl ) komt zijn naam niet voor.

Arie Bos

U kunt contact opnemen met het Nederlandse Rode Kruis (oorlogsarchief).

http://afdeling.rodekruis.nl/dit-zijn-we/oorlogsarchief/een-verzoek-indienen. Reken op een verwerkingstijd van ca 2-3 maanden.

mvg-Ben

Ben Wegman

Vanaf 1949 zat er wekelijks (meen ik) bij de Staatscourant een bijlage van het Ministerie van Justitie met lange lijsten met namen van mensen die tot dan toe vermist waren, maar van wie duidelijk geworden was dat ze de oorlog niet overleefd hadden. Daarbij stonden dan behalve geboortedatum en -plaats en eventuele partner ook de datum en plaats van overlijden. Waarschijnlijk vind je hem in die lijst ook terug. Uiteindelijk heb je dan nog niet meer informatie dan je nu hebt.

Maar misschien kan deze site je verder helpen: https://www.oorlogsbronnen.nl/.

Anita van Dijk

Inmiddels heb ik antwoord gekregen van het Rode Kruis. Hij blijkt op 9 maart 1945 vermist te zijn geraakt nabij Hemmen in de Betuwe (in dienst van de Waffen SS) en op 23 maart 1945 te zijn overleden. Hij is in 1948 (her)begraven op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteijn in Limburg. Tot die tijd lag hij blijkbaar in een veldgraf, zodat zijn overlijden bij de familie niet bekend was.

Opgelost dus. Iedereen hartelijk bedankt voor het meedenken.

M.R. Prins


Ook kun je hem vinden via de zoekfunctie van de Duitse oorlogsgraven stichting www.volksbund.de 

Blijft het lijkt mij natuurlijk wel interessant wanneer hij bij de Waffen SS is gegaan, bij welke eenheid hij heeft gediend en waar hij in actie is geweest.

Er zit dacht ik in Berlijn een instantie waar je dergelijke informatie kunt opvragen.

Vermoedelijk diende hij in de 83e of 84e brigade van de 34e SS Freiwilligen Grenadier Divisie Landstorm Nederland, tot november 1944 heette de eenheid de SS-Grenadier-Regiment 'Landstorm Nederland' (niet te verwarren met 'de' Landstorm!). In november 1944 versterkt met het Wachbataillon 'Nordwest' en nieuwe rekruten waaronder een groot aantal NSBers. Daarvoor vocht het 2e bataljon van het SS-Grenadier regiment Landstorm Nederland in de omgeving van Antwerpen, en werd later teruggetrokken naar de Veluwe. Het 3e bataljon werd bij de Arnhem tijdelijke toegevoegd aan de 9e SS-Pantserdivisie Hohenstaufen en ingezet als onderdeel van de Kampfgruppe Spindler.

Arie BosPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!