stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Aanduiding vrouw met naam van echtgenoot in DTB-inschrijvingen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

In onderstaande index uit het archief van het RHC-Eindhoven zou getuige Elisabeth Johannes Maes wellicht de aangetrouwde tante van de dopeling kunnen zijn, t.w. Elske Hendrick van Duijnhoven, de vrouw van Jan Maes, broer van de vader van de dopeling. Tenminste ... als het mogelijk is, dat een vrouw op deze manier 'benoemd' is. 

De naam Antonius van de andere getuige, dus zonder achternaam, wijst - denk ik - op de grootvader van de dopeling - en geeft daarmee grond aan mijn bovenstaand vermoeden. 

Terzijde: De naam Elisabeth in combinatie met Johannes komt in de bloedlijn van de vader niet voor. 

Mijn vraag is of iemand weet welke 'regels' er gehanteerd werden voor het opschrijven van de namen van getuigen. 

------------------------------------------------------------=

Doopinschrijving Wilhelmus Maes, 03-11-1699

Plaats van inschrijving: Someren

Datering: 03-11-1699

Dopeling: Wilhelmus Maes

Vader: Henricus Wilhelmus Maes

Moeder: Johanna Antonius van Houts

Getuige: Antonius

               Elisabeth Johannes Maes

Folio: 60

Toegangsnummer: 10225 Collectie doop-, huwelijks- en overlijdensregisters daterend van voor de invoering van de Burgerlijk Stand, 1562-1810

Inventarisnummer: 66.5

Maashoeven

Om die vraag te kunnen beantwoorden, is de originele inschrijving onontbeerlijk, want de gegevens in de index wijken daar van af:

Jan Clavaux

Het komt vrij vaak voor dat de echtgenote wordt aangeduid met de naam van haar echtgenoot, maar dat is geen bewijs dat het om de aangetrouwde tante gaat, wel een aanwijzing

Wat die Antonius betreft zou je verwachten dat die de naamgever van de dopeling zou zijn, zeker als het om een opa zou gaan. Of was er al een eerder geboren broertje met de naam Antonius? 

PS Heel goed, Jan! Maar je originele inschrijving hierboven is voor mij moeilijk te lezen. Staat daar Antonius Wibens/Willems? In elk geval niet Maes.

sprangers


PauwelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!