stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Wie zijn de ouders van Edouard NOLSON geboren 28-07-1904 te Gent Belgie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo,

Ik ben op zoek naar de ouders van Edouard NOLSON geboren 28-07-1904 te Gent Belgie.

Edouard NOLSON nam in 1939 dienst in het Franse Vreemdelingenlegioen.

Ik heb aanwijzingen dat de vader van Edouard NOLSON, de Vlissingse Reder Raimond Gaston Emile Nolson was en zijn moeder Neeltje Schoo.

Waarschijnlijk was zijn zus Angelina Georgetta Nolson die een jaar eerder 1903 ook in Gent geboren werd.

Wie kan dit formeel bevestigen?

 

Groet

Frans Janssen

 

F. Janssen

De geboorteaken van Gent uit 1904 zijn in te zien via ZoekAkten. De vader van Eduard Jan Lodewijk Nolson is inderdaad Raimond Gaston Emile Nolson en zijn moeder is Neeltje Schoo. Zie hier voor de geboorteakte (akte 2278). 

Ook de geboorteakten uit 1903 staan online, maar helaas heb ik geen tijd meer om ook de geboorteakte van Angelina Georgetta Nolson op te zoeken.

Johanna C.

Ook Angelina Georgetta Nolson heeft hetzelfde ouderpaar

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GGYD-BNQ?i=146 

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste Johanna en Ben,

Dank voor jullie zeer snelle antwoord en hulp, ik ben zeer onder de indruk.

Hiermee komt een lange zoektocht ten einde die begon met een beschuldiging, uit Mei 1943, aan het adres van de Nederlandse Consul in Casablanca (Marokko)  door de Nederlandse Legionair NOOITRUST vanwege het niet verlenen van hulp. NOOITRUST verklaard bij een bezoek aan de Consul vergezeld te zijn van een collega "den Legionnair Nolson of Nelson, vermoedelijk een zoon van een Vlissingse reeder". Hij voegt er nog aan toe: "De jongen was toen ziek".

Lange tijd was verder onderzoek niet mogelijk, totdat het Franse Ministerie van Defensie de lijsten van buitenlandse oorlogsvrijwilligers uit 1939-1940 openbaar maakten. Daar verscheen de naam: Edouard NOLSON Né(e) le/en 28-07-1904 à Gand (Belgique).
Bij opgegeven namen van Legionairs is het altijd nog even oppassen, maar echte "valse" namen komen relatief weinig voor. Daarentegen wel verbasteringen en ver-Frans-ingen en een enkeling pruts wat met zijn geboortejaar.

Toch bleef het ondanks Delpher, daar Nolsen als reeder trouwens wel gevonden, en OpenArchieven.nl lastig.
Inmiddels was mij door onderzoek naar de motivatie van Legionairs wel bekent geworden dat dramatische gebeurtenissen in de familie vaak aanleiding waren om, later, dienst te nemen. Het is wrang maar de veronderstelde ouders voldeden aan dit profiel. De moeder komt vroeg te overlijden. De vader hertrouwd, helaas sterven bij zijn 2e vrouw veel kinderen jong. Kort daarna overlijdt de vader.

Nu is dus bevestigd dat deze treurige familiegeschiedenis inderdaad bij Eduard Jan Lodewijk NOLSON hoort.

Frans Janssen

F. Janssen

Bedankt voor deze bijzondere toelichting.

mvg-Ben

Ben Wegman

Dank je wel voor de toelichting. Wat een bijzonder verhaal.

Hartelijke groet,
Johanna.

Johanna C.


Ik heb hier misschien wat informatie over hem:

[...]

De familie Nolson was bevriend met de Familie de Smidt (zij behoorden tot de notabelen van Terneuzen). De familie Nolson had een aantal kinderen, waaronder Louis en Teles, en Georgette (een mooie vrouw aldus tante Marijke). Louis ging naar het vreemdelingen legioen, en kwam terug maar was niet meer de oude. Werkte later bij de Kolen en Staal gemeenschap Luxembourg.

[...]

Erik Schmidt - de SmidtPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!