stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Kind circa 6 maanden na huwelijk geboren

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Naar ik begrepen heb konden Zeeuwse boeren zich niet veroorloven om kinderloos te blijven. Derhalve mochten de verloofden naar  hartelust vrijen totdat de jongedame zwanger was en dan  werd er pas getrouwd.

Henri Bik

Bedankt voor de reactie Henri. In dit geval gaat het echter niet om boeren. Johannes Isaac was 'particulier' en was een aantal jaar na het huwelijk net als zijn vader (die ook wethouder en 1 jaar lid van de Provinciale Staten was) raadslid van Sluis. Frederika Helena was de dochter van een Luthers predikant, zij waren van de 'gegoede stand' dus. Dan is het waarschijnlijker dat Johannes Isaac inderdaad zal hebben gewacht totdat Frederika Helena zwanger was en toen pas met haar zal zijn getrouwd zodat zeker was dat ze kinderen kon krijgen, zoals Annemarie en Jan opperden.

De vraag blijft nu of de eerdere afgifte van het geboorte-extract van Frederika Helena erop duidt dat zij eerder van plan was te trouwen. Haar extract werd 18 augustus afgegeven en 21 augustus door de rechtbank te Leeuwarden goedgekeurd, dat van (het overlijden van de moeder van) Johannes Isaac werd op 14 september afgegeven. Nu ga ik er van uit dat personen deze aanvraag zelf moesten doen en dat Frederika Helena dus pas een aantal dagen na 21 augustus in Groede zal zijn aangekomen, maar wellicht dat ook familieleden deze aanvraag konden doen. Ik denk dat dit te krap is, zeker daar het aanvragen van een extract volgens mij pas gedaan werd als de persoon vrij zeker was dat hij of zij ging huwen. Dan zou Frederika Helena binnen een periode van ongeveer drie weken eerst te maken hebben gekregen met een gebroken verloving, vervolgens Johannes Isaac hebben ontmoet en met hem overeen zijn gekomen om te gaan trouwen. Ik neem aan dat de kennismaking en verloving tot het moment dat de aanstaanden bepaalden dat ze gingen trouwen wel een aantal weken duurde, hoewel dit natuurlijk wel gevarieerd zal hebben.

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem


Ik heb inmiddels bij toeval ontdekt waarom de vader van Frederika Helena: Gottlieb/Gottlob Wilhelm Steuerwald van Harlingen naar Groede trok met zijn gezin. Het blijkt dat hij 'beroepen' was naar Groede als predikant. Hij was dus niet enkel in Harlingen predikant geweest, maar was ook actief in Groede als predikant. Hij zal denk ik streng hebben gelet op zijn dochter, aangezien hij toch moest fungeren als voorbeeld voor de lutheranen. Hij zal waarschijnlijk erop hebben toegezien dat Frederika Helena zich verloofde met een man uit dezelfde klasse en dat zo'n verloving niet verbroken werd, als ik het goed begreep was een verloving verbreken in deze tijd onder de meer welgestelden meestal wel een punt van narigheid? Dat Frederika Helena het bed heeft gedeeld met een andere man, mogelijk toen zij eerder verloofd was lijkt me dan ook erg onwaarschijnlijk. Het blijft dan wel apart dat Frederika Helena voor het huwelijk met Johannes Isaac het bed moet hebben gedeeld, maar mogelijk zal Gottlieb Wilhelm iets minder gefocust zijn geweest toen zeker was dat de twee al gingen trouwen...

Ik ben er helaas nog niet achter of de persoon in kwestie de extracten van eigen geboorte zelf moest opvragen of dat anderen dat ook konden doen. Ik ga er van uit dat Frederika Helena of een van haar familieleden naar Harlingen zal zijn gegaan om het extract op te halen. Ik zit nog wel met een andere vraag. Ik vraag mij wel af of Frederika Helena dan mogelijk alleen naar Harlingen zou zijn gereisd of dat zij in dat geval werd begeleid door een familielid. Weet iemand of het gebruikelijk was dat minderjarigen in deze periode door een ouder familielid werden begeleid wanneer ze een dergelijke redelijk lange reis maakten? Zou Frederika Helena als ze zelf naar Harlingen zou zijn gereisd om het extract aan te vragen begeleid zijn door haar vader of een ander volwassen familielid omdat zij 20 was en dus officieel nog minderjarig was? Indien dit gebruikelijk was zal ze zelf ook begeleid zijn en dat zou in ieder geval impliceren dat haar vader en haar familie toen al in had gestemd met een huwelijk.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met deze twee laatste vragen. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

JochemPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!