stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Op zoek naar tips rond uithuisplaatsing.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik probeer al een tijdje meer info te vinden maar loop een beetje vast. 

Ik zoek meer informatie over Anna ter veen (geboren ong. 1905). Zij is getrouwd in benthuizen met Willem Meindert Bregman. 

Volgens de trouwakte heetten haar ouders Friedrich ter Veen en Anna Hogenberg. 

Nu heb ik via verhalen uit de familie begrepen dat Friedrich ter Veen en Anna Hogenberg uit nederland kwamen, verhuisd zijn naar Duitsland (daar is Anna ter Veen geboren in Schoningsdorf) weer terug zijn gekomen naar nederland en zijn gaan wonen in een plaggenhut in Klazienaveen.

Zij zijn uit de ouderlijke macht gezet (hij was naar zeggen smokkelaar en zij van lichte zeden) 

Anna ter Veen zou naar een kindertehuis in overijssel/drenthe zijn gestuurd en later naar Benthuizen, Zuid Holland waar zij kon gaan werken. Anna heeft ook nog 2 broers waarvan er een waarschijnlijk Herman heette.

Ik heb echt alles al afgezocht (voor zover ik weet, ik ben me nog maar sinds kort aan het verdiepen in alles omtrent het genealogisch onderzoek) maar ik kan echt niks over deze mensen vinden.

wie o wie heeft een tip?

waar kan ik zoeken naar gegevens rond de uithuisplaatsing? Waarom vind ik deze mensen nergens anders dan op haar trouwakte?

Elke tip is welkom!

Laura Smink

Beste mevrouw Smink,

Een kleine, maar dringende aanvulling op het bovenstaande; uit de eerdere bijdrage https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/60849/0/huis_van_barmhartigheid_te_den_haag_geplaatst_en_later_in_1927_in_kindertehuis_nieuw_voordorp (zie bijv. ook https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/46782/0/alida_hanemaaijer_19111973_rotterdam en https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/53737/1) een goedbedoeld advies:

In uw situatie is de eerste belangrijke bron om te raadplegen het voormalige Voogdijregister (nu: gezagsregister; zie art. 1:244 van het Burgerlijk Wetboek). Zie over deze bron in het algemeen bijv.  http://www.bhic.nl/media/document/file/onderzoeksgereedschap-voogdij.doc  en http://www.familie-van-santen.nl/Blog/Artikelen/2016/10/27_Voogdijregisterkaarten_in_kantongerechtarchievenperiode_1909_-_1971_zijn_o.a._in_te_zien_in_het_Nationaal_Archief_Den_Haag_resp._Noord-Hollands_Archief(noot__de_andere_archieven_worden_z.s.m._eveneens_vermeld)..html

Zijn er in een bepaald)e) genealogisch(e) onderzoek / vraag van u kinderen in het spel, en is er iets bijzonders aan de hand met de manier of plaats (gezin, huishouden) waarop die kinderen opgroeien of worden opgevoed, dan is dit één van de allerbelangrijkste bronnen voor u. Een genealoog / stamboomonderzoeker moet er eigenlijk op gespitst zijn, in àlle gevallen rond kinderen waarin hij/zij bij het onderzoek een niet-typische opvoedings- of gezinssituatie tegenkomt (kort door de bocht gezegd: niet "standaard voor die tijd" opgroeien daadwerkelijk in een gezin waarbij de twee ouders nog in leven zijn, èn bij elkaar zijn, èn met elkaar gehuwd zijn, èn ook beiden juridisch ouder zijn van het kind, èn beiden over de ouderlijke macht / het ouderlijk gezag over het kind beschikken), éérst en vooral in een archiefinstelling te gaan zoeken naar het voogdijregister.

Liefst voor àlle bekende kinderen uit het desbetreffende gezin tegelijk, want pas dàn worden allerlei verbanden en samenhangen duidelijk.

Heeft u eenmaal de desbetreffende voogdijregister-kaart voor een persoon gevonden, láát u het dan daar niet bij, maar gaat u ook daadwerkelijk (in bijvoorbeeld rechterlijke archieven) op zoek naar alles wat daarin vermeld is: rechterlijke uitspraken, beslissingen van de officier van justitie, maatregelen van de Voogdijraad resp. de Raad voor de Kinderbescherming, bemoeienis van de gemeentelijke Dienst Maatschappelijk Hulpbetoon, enz. enz. enz. - Veel dossiers zijn nog bewaard gebleven!

('modern' voorbeeld van een voogdijregister-kaart, nog vóór de automatisering; voorbeeld van vermelding in een archief-inventaris)

Voorbeelden van zulke situaties: overlijden/vermissing/langdurige afwezigheid (op zee, op reis, in de gevangenis, in een zorginstelling) van een ouder of beide ouders (denk ook aan rechtsvermoeden van overlijden!), minderjarigheid van ouder of ouders, echtscheiding, scheiding van tafel en bed, hertrouwen van een ouder, weggelopen kind, verlaten éénoudergezinnen, vaderschapsacties (art. 1:394 BW), erkenning en ontkenning van het vaderschap, gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, adoptie (sinds 1956), niet-erkende biologische kinderen, ondertoezichtstelling / uithuisplaatsing / ontheffing uit of ontzetting uit de ouderlijke macht (gezag), benoeming van voogd of voogdij-instelling, onderbrenging bij een pleeggezin, naamswijziging in de familienaam van een pleeggezin (zodat de echte afkomst van het kind verduisterd dreigt te worden), "uitbestede" kinderen, "regeringskinderen", uit hun gezin verplaatste kinderen van NSB'ers, minderjarige dienstbodes, zgn. "bleekneusjes-kolonies aan de kust" voor stadskinderen, onderbrenging in kindertehuizen / voogdij-instellingen / kostscholen / (schippers)internaten, zorginstellingen, psychiatrie, justitieel ingrijpen (strafrechtelijke maatregel: tuchthuis / gevangenis), enz. enz. enz.

Denkt u hier echt met de hoogste prioriteit aan, en maakt u niet de fout van duizenden genealogen die deze belangrijke bron mislopen, en daarmee veel waardevolle informatie missen! Veel informatie om u hierin grondig te verdiepen vindt u bij de Nationaal-Archief-website, op de meeste websites van de Regionale Historische Centra (de voormalige "rijksarchieven in de provincies"), streek- en stadsarchieven; en ook via het Stamboomforum zèlf: https://www.stamboomforum.nl/zoek/?q=voogdijregister .

(Natuurlijk moet u wel allereerst zorgen voor de basis van het "genealogische handwerk", voor de onderzochte personen : primaire bronnen als akten van de burgerlijke stand (geb./huw./overlijden); de inschrijving in het bevolkingsregister: klassiek (ca. 1850-1920), de gezinskaart (ca. 1920-1939), en de persoonskaart, via een uittreksel door het CBG (ca. 1939-1994). Handig is ook het "spiegelregister" van het bevolkingsregister tot oktober 1994, het "woningregister", bestaande uit "woningkaarten" op adres; dus: bij een bepaald adres de personen opgesomd. Van veel gemeenten bewaard!) 

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Geen antwoord op je vraag (maar die is denk ik al uitgebreid door Dimitri beantwoord).

Het huwelijk van Willem Meinderd Bregman en Anna ter Veen was niet in Benthuizen, maar in Zegwaart. Ze trouwden op 5 juli 1928. Zie hier. Voor de scan van de akte even helemaal naar rechts scrollen.

Johanna C.

Ah ja dat klopt. Ze woonden in benthuizen maar zijn getrouwd in zegwaart, het dorp er naast. 

Laura Smink

Ook dat klopt niet. Willem Meinderd Bregman woonde ten tijde van het huwelijk in Zegwaart. Anna ter Veen woonde in Benthuizen.

Johanna C.

Dit zou het huwelijk van de ouders van Anna ter Veen kunnen zijn (gevonden in WieWasWie).

Bruidegom Frederik ter Veen
Beroep arbeider
Geboorteplaats Sleen
Leeftijd 22

Bruid Johanna Hoogenberg
Beroep Arbeidster
Geboorteplaats Emmen
Leeftijd 19
Woonplaats Emmen

Vader van de bruidegom NN NN
Moeder van de bruidegom Albertdina ter Veen
Beroep zonder

Vader van de bruid Alle Lefferts Hoogenberg
Beroep arbeider
Moeder van de bruid Jantje Snippe

Gebeurtenis Huwelijk
Datum 10-09-1904
Gebeurtenisplaats Sleen
Documenttype BS Huwelijk
Erfgoedinstelling Drents Archief
Plaats instelling Assen
Collectiegebied Drenthe
Archief 0166.026
Registratienummer 1904
Aktenummer 29
Registratiedatum 10-09-1904
Akteplaats Sleen
Aktesoort Huwelijk
Opmerking; voogd bruidegom Harm Tip; toeziend voogd bruidegom Jan Dobben; moeder bruid overleden

Johanna C.

Dat zou heel goed kunnen! Wat goed, dankjewel!

Laura Smink

Verder vind ik nog een Friedrich ter Veen, geboren 27-06-1908 in Munster, Duitsland. Hij wordt in WieWasWie vermeld in de bevolkingsregisters van Zutphen en Gorssel, maar ik vind hem ook in de militieregisters op de website van het stadsarchief in Amsterdam. Daaruit blijkt dat zijn ouders zijn: Frederik [ter Veen] en Johanna Hoogenberg. Verder is nog vermeld dat zij uit de ouderlijke macht zijn ontzet. Zie hier.

Johanna C.

Het overlijden van Frederik ter Veen (gevonden in WieWasWie).

Overledene Frederik ter Veen
Beroep zonder
Geboorteplaats Sleen
Geslacht Man
Leeftijd 73 jaar
Vader
Moeder Albertdina ter Veen 
Partner Johanna Hoogenberg 
Geslacht Vrouw
Overledene_relatie Overleden echtgenote
Gebeurtenis Overlijden
Datum 01-07-1955
Gebeurtenisplaats Schoonebeek
Documenttype BS Overlijden
Erfgoedinstelling Drents Archief
Plaats instelling Assen
Collectiegebied Drenthe
Archief 0167.025
Registratienummer 1955
Aktenummer 36
Registratiedatum 04-07-1955
Akteplaats Schoonebeek
Aktesoort Overlijden

Johanna C.

Via WieWasWie vind ik in de militieregisters van Amsterdam nog 5 andere zoons van Frederik ter Veen en Johanna Hoogenberg.

- Heinrich ter Veen, geb, 10-04-1910, Münster, Dld. Zie hier.
- Rudolf ter Veen, geb. 02-07-1912, Castrop, Dld. Zie hier.
- Herman(n) ter Veen, geb. 05-04-1914, Castrop, Dld. Zie hier.
- Gustav ter Veen, geb. 14-12-1915, Castrop, Dld. Zie hier.
- Jan ter Veen, geb. 05-03-1917, Emmen. Zie hier.

Johanna C.

Geweldig, wat een informatie! Ik heb toch overal gespeurd naar Friedrich ter veen maar steeds niks gevonden. Maar met deze info kom ik weer verder. Hoewel de namen iets anders zijn en er meer kinderen zijn lijkt dit toch echt het echtpaar dat ik zocht, het verhaal van het "uit de ouderlijke macht ontzet" klopt in ieder geval. Nu verder speuren naar de geboorteaktes, en dan hoop ik vooral die van Anna Bregman-ter Veen te kunnen vinden. Bedankt!

Laura Smink

De geboorte van Alberdina ter Veen is op 9.9.1862 in Sleen aangegeven als dochter van Frederik ter Veen, 40 jaar, en Margien Wassen, 42 jaar.

G.Karssenberg

@ Laura,

Je zou contact op kunnen nemen met het stadsarchief in Zoetermeer en vragen of de huwelijksbijlagen van het huwelijk tussen Willem Meinderd Bregman en Anna ter Veen bewaard zijn gebleven. Als die er nog zijn, moet er een afschrift van haar geboorteakte bij zitten.

Verder zijn er op de website van het stadsarchief Amsterdam archiefkaarten te vinden van meerdere zoons van Frederik ter Veen en Johanna Hoogenberg.

Johanna C.

Christiaan Frederik ter Veen, bakker, geboren op 22.2.1822 in Sleen, zoon van Christiaan ter Veen (overleden: Sleen 8.3.1836) en Louise Charlotte Lampe, landbouwersche, huwt in Beilen op 23.2.1844 met Marchien Wassen, dienstmeid, geboren in Oosterhesselen op  11.3.1818, dochter van Wolter Wassen (overleden: Oosterhesselen 24.10.1833) en Hindrikje Alberts (overleden: Oosterhesselen 24.9.1833).

G.Karssenberg


Zie ook : "Google" via: "Louise Charlotte Lampe".

G.KarssenbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!