stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden?



Profiel afbeelding

Geachte forum leden,

Vraag:

Bij een vriendin van mijn vrouw, Elly Pietersen, dochter van Klaas Pietersen en Paulien Jansen, doet zich de volgende situatie voor.

De ouders van Elly zijn in 1950 gescheiden. Ze hadden toen alleen Elly.

Na de scheiding kreeg moeder Pietersen van een man die ze toevallig ontmoette, maar met wie ze geen relatie aanging, een zoon Frits.

Vader Pietersen erkende Frits, waardoor deze de achternaam  Pietersen krijgt.

 

Moeten Frits en zijn eventuele zonen en kleinzonen gewoon in de mannelijke afstammingslijn (stamreeks) van vader Pietersen worden opgenomen of stopt de afstammingslijn bij de scheiding?

 

Geadopteerd kind in de afstammingslijn van de adoptievader?

Stel:

het kinderloze echtpaar Fransen-Cornelissen adopteert een jongen met de naam Willem en vader Fransen erkent hem, moeten Willem en zijn eventuele zonen en kleinzonen dan in de mannelijke afstammingslijn (stamreeks) van vader Fransen opgenomen worden?

Arie Haagsma - 18 jan 2018 - 19:52

Geen antwoord op je vraag, maar: vader Fransen hoeft zoontje Willem niet te erkennen (of iets dergelijks). Zodra Willem officieel geadopteerd is, is hij per definitie wettig kind van het echtpaar Fransen-Cornelissen!

Petra - 18 jan 2018 - 20:22

Inderdaad geen antwoord, maar toch bedankt.

Arie Haagsma - 18 jan 2018 - 22:28

@ Arie,

Ik denk dat je misschien de mensen genoemd in jouw bericht beter kunt anonimiseren. Voor het geven van antwoorden maakt het n.m. niets uit. En het is toch een stukje privacy dat je vrijgeeft naar anderen terwijl de personen (toenmalige kinderen) nog in leven zullen zijn.

Bedankt,

mvg-Ben

Ben Wegman - 18 jan 2018 - 22:42

Bedankt Ben, is al over nagedacht, zijn al gefingeerde namen.

Arie Haagsma - 19 jan 2018 - 10:13

Bedankt, well done!

Ben Wegman - 19 jan 2018 - 10:15

Ik probeer antwoord te geven middels een aantal voorbeelden in mijn stamboom

Een niet getrouwd stel krijgt 3 kinderen die, wegens het ontbreken van een formele echtgenoot/vader, op naam van de moeder komen te staan. Toen er alsnog getrouwd en erkend werd, kregen de 3 kinderen de naam van de vader en zijn de geboorteaktes aangepast. 

Een ongetrouwde vrouw krijgt een kind van een onbekende vader en het kind komt op de naam van de moeder te staan. De moeder trouwt kort daarna met een man die het kind niet erkend. Het kind blijft op de naam van de moeder staan hoewel het wordt opgevoed door de nieuwe vader. 

Een vrouw krijgt een kind van een man waarmee ze niet mag trouwen wegens standsverschil. De vrouw trouwt kort daarna met een andere man waarmee ze een gezin sticht. Deze man erkend bij het trouwen de vader te zijn en het kind komt daarmee op zijn naam te staan. 

Conclusie: bij erkenning door de wettelijke echtgenoot van een vrouw, komt een kind op zijn naam te staan, ook al is hij niet de biologische vader. Het kind komt daarmee in de afstammingsreeks van de wettelijke vader terecht. Hetzelfde vind plaats bij adoptie waarbij het kind op naam van de wettelijke vader of moeder - naar keuze - komt te staan.  

Joeke de Jong - 19 jan 2018 - 11:08

Hier hebben we iets aan, hartelijk dank.

Arie Haagsma - 19 jan 2018 - 16:11

Vader Pietersen erkende Frits


Heeft hij Frits daadwerkelijk  (bij aangifte of achteraf)  erkend, of  heeft hij het vaderschap  niet ontkend ?

Willem Hak - 19 jan 2018 - 16:39

Heeft Frits erkend en kwam op zijn PK te staan, was beslist niet de vader.

Arie Haagsma - 19 jan 2018 - 16:56

Heeft Frits erkend en kwam op zijn PK te staan, was beslist niet de vader.


Waaruit is gebleken dat hij Frits erkend heeft ? Wat staat er in Frits' geboorteakte ?

Willem Hak - 19 jan 2018 - 17:08

Volgens de papieren van sociale zaken, geboorte akte niet in te zien.

Arie Haagsma - 19 jan 2018 - 17:44

Ben met de uitleg van Joeke de Jong zeer content.

Arie Haagsma - 19 jan 2018 - 17:46

Eerder (tot zeker/minimaal in de jaren 80) werd bij een kind dat zo ongeveer binnen tien maanden na een scheiding werd geboren de ex-man "automatisch"  als vader aangemerkt (en kreeg het kind dus ook diens achternaam) en kon dit alleen door ontkenning via de rechtbank gewijzigd worden.
Vandaar de vraag : "Heeft hij Frits daadwerkelijk  (bij aangifte of achteraf)  erkend, of  heeft hij het vaderschap  niet ontkend ?"

Willem Hak - 19 jan 2018 - 17:48

Sorry, begrijp je vraagstelling nog steeds niet. De ex man ( dus beslist niet de vader) heeft het kind zijn naam gegeven om heel andere reden.

Arie Haagsma - 19 jan 2018 - 18:08

Ik geloof dat die termijn na overlijden van de man (en dus mogelijk ook na inschrijving van de echtscheiding) op 300 dagen was gesteld.

Overigens zijn we de oorspronkelijke vraag een beetje uit het oog verloren... Wat "doen" we genealogisch gezien met zo'n kind?  Ja, formeel volgen we de wettige afstamming. Maar biologisch ligt dat dus een beetje anders.

Petra - 19 jan 2018 - 18:08

De ex man ( dus beslist niet de vader) heeft het kind zijn naam gegeven om heel andere reden.


Als Frits binnen (ongeveer) tien maanden na de scheiding is geboren, kreeg hij automatisch de achternaam Pietersen.
Als Klaas Pietersen nooit heeft ontkend dat hij de vader was, blijft Frits officieel kind van Klaas.

Als Klaas naderhand/achteraf Frits alsnog als zijn kind heeft erkend, is het "dus beslist niet de vader" wellicht niet zo zeker als gedacht

Willem Hak - 19 jan 2018 - 18:26

Petra Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Arie Haagsma - 19 jan 2018 - 18:35

Overigens zijn we de oorspronkelijke vraag een beetje uit het oog verloren...


Juist niet.
Van belang bij deze vraag is juist erkennen vs. niet ontkennen.
Erkennen door Klaas Pietersen was tot zo'n tien maanden na scheiding helemaal niet nodig, overbodig zelfs.

Vraagsteller is er van overtuigd, dat Klaas heeft erkend (Frits zal/moet dan > 10 maanden na de scheiding geboren zijn) de vader van Frits te zijn.
In dat geval zal er dan voor Klaas een goede reden zijn te denken, dat Frits zijn zoon is/kan zijn.

Willem Hak - 19 jan 2018 - 19:06


@ Arie Haagsma, Betreft uw vraag : Geadopteerd kind in de afstammingslijn van de adoptievader?

Stel: het kinderloze echtpaar Fransen-Cornelissen adopteert een jongen met de naam Willem en vader Fransen erkent hem, moeten Willem en zijn eventuele zonen en kleinzonen dan in de mannelijke afstammingslijn (stamreeks) van vader Fransen opgenomen worden?

- - - -

Op de persoonskaarten/lijsten van het CBG - cbg.nl, is het geadopteerde kind op exact dezelfde manier genoteerd als niet-geadopteerd kind. Bij stiefzoon afkorting sz, bij stiefdochter afkorting sd. Zie daarom originele geboorteaktes. Het komt ook voor dat een kind geboren tijdens wettig huwelijk later door de wettige vader, het vaderschap wordt ontkend - het kind krijgt daarna de familienaam van de moeder. Gelezen dankzij bevolkingsregisters in Nederland en burgerlijke standaktes, om privacy redenen en respect voor nakomelingen geen voorbeelden genoteerd, zie verder, https://www.wiewaswie.nl/

M.C. Deden-Kazenbroot - 19 jan 2018 - 20:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu