stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Ik geloof dat die termijn na overlijden van de man (en dus mogelijk ook na inschrijving van de echtscheiding) op 300 dagen was gesteld.

Overigens zijn we de oorspronkelijke vraag een beetje uit het oog verloren... Wat "doen" we genealogisch gezien met zo'n kind?  Ja, formeel volgen we de wettige afstamming. Maar biologisch ligt dat dus een beetje anders.

Petra

De ex man ( dus beslist niet de vader) heeft het kind zijn naam gegeven om heel andere reden.


Als Frits binnen (ongeveer) tien maanden na de scheiding is geboren, kreeg hij automatisch de achternaam Pietersen.
Als Klaas Pietersen nooit heeft ontkend dat hij de vader was, blijft Frits officieel kind van Klaas.

Als Klaas naderhand/achteraf Frits alsnog als zijn kind heeft erkend, is het "dus beslist niet de vader" wellicht niet zo zeker als gedacht

Willem Hak

Petra Juichend

Arie Haagsma

Overigens zijn we de oorspronkelijke vraag een beetje uit het oog verloren...


Juist niet.
Van belang bij deze vraag is juist erkennen vs. niet ontkennen.
Erkennen door Klaas Pietersen was tot zo'n tien maanden na scheiding helemaal niet nodig, overbodig zelfs.

Vraagsteller is er van overtuigd, dat Klaas heeft erkend (Frits zal/moet dan > 10 maanden na de scheiding geboren zijn) de vader van Frits te zijn.
In dat geval zal er dan voor Klaas een goede reden zijn te denken, dat Frits zijn zoon is/kan zijn.

Willem Hak

@ Arie Haagsma, Betreft uw vraag : Geadopteerd kind in de afstammingslijn van de adoptievader?

Stel: het kinderloze echtpaar Fransen-Cornelissen adopteert een jongen met de naam Willem en vader Fransen erkent hem, moeten Willem en zijn eventuele zonen en kleinzonen dan in de mannelijke afstammingslijn (stamreeks) van vader Fransen opgenomen worden?

- - - -

Op de persoonskaarten/lijsten van het CBG - cbg.nl, is het geadopteerde kind op exact dezelfde manier genoteerd als niet-geadopteerd kind. Bij stiefzoon afkorting sz, bij stiefdochter afkorting sd. Zie daarom originele geboorteaktes. Het komt ook voor dat een kind geboren tijdens wettig huwelijk later door de wettige vader, het vaderschap wordt ontkend - het kind krijgt daarna de familienaam van de moeder. Gelezen dankzij bevolkingsregisters in Nederland en burgerlijke standaktes, om privacy redenen en respect voor nakomelingen geen voorbeelden genoteerd, zie verder, https://www.wiewaswie.nl/

M.C. Deden-Kazenbroot

Grappig... iedereen, ikzelf inbegrepen, richt zich op de wettelijke afstamming.

Maar als je nu wéét wie de biologische vader is (en je weet dat die - naar bekend is - afwijkt van de wettelijke/wettige vader), wat doe je dan met die biologische afstamming in je bestanden?  Neem nu even aan: Joannes is het geadopteerde zoontje van Simon Keizer en Maria de Vries. De rest van zijn leven, in alle denkbare documenten, wordt hij zoon genoemd van dát echtpaar.

Maar in feite is hij een zoon (geweest, de eerste maanden/jaren van z'n leven) van Alexandros Tsiprias en Elena Menzonides. Als je die biologische ouders kent, mag je dan die afstamming (DNA and all that) [ook] volgen? En hoe registreer je dat?

Petra

Toen dit onderwerp ooit eerder is besproken, was het advies om een voetnoot of anderszins te gebruiken en daarin de biologische vader te vermelden (wellicht inclusief diens voorouders). De wettelijke vader zou dus in de officiële stamreeks horen. Waarom niet andersom? Welnu, zonder vaderschapstest is het nooit helemaal zeker wie de biologische vader is. De wettelijke vader is wel zeker.

Maar niks "moet". In een ander geval waar er bijvoorbeeld geen wettelijke vader is, zou ik bij gebrek aan beter, de veronderstelde biologische vader (met een sterretje) rustig in de stamreeks opnemen.

sprangers

Wanneer men een wettig kind is van ouders die zijn omgekomen, vermoord tijdens bijv. tweede wereldoorlog, dan heeft het wettige kind zijn eigen kwartierstaat en is erfgenaam van eigen wettige ouders. (Tot datum van adoptie, indien geadopteerd, vervolgens daarna van adoptieouders, zie voorbeeld hierna.) Het kind bijv. opgenomen in een pleeggezin, tijdens de tweede wereldoorlog het onderduik-gezin; uiteindelijk wellicht zijn geadopteerd, dat kan bijv. een echtpaar zijn geweest zonder eigen kinderen, waarbij tijdens minderjarigheid het kind ook de familienaam van de adoptieouders heeft gekregen. Bijvoorbeeld (wijlen) Hans Culp van den Broeke, voorheen Culp, gepubliceerd in het boek van Daphe Meijer, titel : Onbekende Kinderen. / Wanneer men geadopteerd is, dan kan men een kwartierstaat maken van oorspronkelijke ouders en/of die van adoptieouders. / Zie meertens.nl, database familienamen, ook o.a., http://www.jodeninnederland.nl/id/P-7328

M.C. Deden-Kazenbroot

In onze kwartierstaten komt ook voor ongehuwde moeders; in de kwartierstaat van mijn echtgenoot, resp. van zijn moeder het volgende. In een huw.akte alsof de bruid dochter is uit een wettig huwelijk. Als weduwe hertrouwd, dan is haar familienaam die van haar moeder geworden, met verwijzing naar huwelijksbijlagen. Met een link hierbij, nog in bewerking maar dit heb ik alvast, zie verder onder andere,
-> http://www.deden.eu/DEDEN.ancestors/ps09/ps09_026.htm

M.C. Deden-Kazenbroot

Beste Arie, op alle twee je vragen een volmondig ja maar uiteraard wel met vermelding.

ien lejeune

 Quote van Joeke de Jong; Toen er alsnog getrouwd en erkend werd, kregen de 3 kinderen de naam van de vader en zijn de geboorteaktes aangepast. 

Dat aanpassen van de geboorteakte is als zodanig n.m.m. niet juist, er wordt een voetnoot geplaatst dat het betreffende kind is erkend en gewettigd door het huwelijk, vanaf welke leeftijd het kind/de kinderen daar zelf zeggenschap in hebben weet ik niet zeker. Ik weet wel dat een voorouder van mij(de zoon van een ongehuwde moeder) de naam van zijn moeder heeft gehouden na het huwelijk van zijn moeder in 1886, hij was toen 16 jaar.

Frank Schotting

Deze materie schijnt toch wel complex te zijn, maar met vereende krachten/stellingen en meningen komen we er wel uit. Dank allemaal. Heb mijn beslissing in deze genomen hoe e.e.a. te formuleren.

Arie Haagsma

Wellicht nog van belang is de TV uitzending Verborgen Verleden, link hierbij betreft Irene Moors, dit onderwerp actueel website CBG, http://cbg.nl/actueel/verborgen-verleden-met-Irene-Moors/

M.C.Deden-Kazenbroot

@ Frank Schotting

Je hebt gelijk. De geboorteaktes zijn niet aangepast maar in de huwelijksakte is melding gemaakt van de erkenning van de 3 kinderen. Voorts is in de kantlijn van de geboorteaktes een aantekening geplaatst. Vanaf dat moment gingen de 3 kinderen met de achternaam van de vader door het leven. De leeftijden waren toen 19 jaar, 15 jaar en 2 jaar. Het grote leeftijdsverschil tussen het 2de en 3de kind kan ik niet verklaren, behoudens dat moeders in die periode in Veenhuizen een tijd te werk was gesteld wegens landloperij ed. Het middelste kind is ook in Veenhuizen geboren. 

Joeke de Jong


kind geboren uit ongehuwde moeder, krijgt geslachtsnaam moeder, opnemen in stamreeks moeder

kind geboren uit ongehuwde moeder, wordt voor / bij of na geboorteakte erkend door  een man of vrouw wordt vanaf dat moment stammenreeks opgenomen van de erkenner Deze is de juridische erkenner).

ongehuwde moeder gaat trouwen met man/vrouw, kind blijft in stammenreeks moeder

ongehuwde moeder gaat trouwen met man/vrouw die haar kind bij huwelijk erkend, kind komt in stammenreeks erkenner

kind gescheiden ouders vraagt geslachtsnaam aan van nieuwe partner van moeder, maar wordt niet geadopteerd (kan niet erkend worden omdat het al een juridische vader heeft), kind blijft in stammenreeks van ex-partner moeder die de juridische vader/moeder is.

ontkenning vaderschap gaat terug naar geboorte, dus ongehuwde moeder.

adoptie: adoptief ouders worden juridische ouders, kind in stammenreeks adoptiefvader.

Coby de KoningPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!