stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Coby wat een mooie, praktische samenvatting...

 

En toch, en toch, pleit ik voor een parallelle stamreeks (ik zou geen stammenreeks zeggen) van de biologische vader.

Petra

Waar men meestal niet zoveel over leest, dat is nationaliteit van alle betrokkenen; internationaal recht kan men mee te maken hebben. Vooral adoptiekinderen zijn in Nederland niet altijd in Nederland geboren en/of van Nederlandse afkomst. Religie lijkt me ook nog iets om rekening mee te houden; niet alleen privacy wetgeving voor mogelijk nog in leven zijnde personen. Het wordt nog lastiger als men merkt, dat personen die alleen naamswijziging hebben van hun achternaam, eigenlijk geen familieleden zijn bijv. omdat men een niet-geadopteerd pleegkind is of bijv. stiefkind.

M.C.Deden-Kazenbroot

Alles tot op heden samenvattend, men kan er allemaal wel wat mee.Een ieder kan er zijn eigen invulling aan geven, ik doe dat dus ook, met wel een restrictie bij de namen.

Arie Haagsma

Petra, prima als de gegevens bekend zijn, maar als een vermelding en niet als stamreeks.

Verzoeker vroeg:  Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden?  Daar heb is op geantwoord niet meer en niet minder.

Het tegenwoordige namenrecht maakt het alleen nog lastiger om na te gaan waar en in onder welke stamreeks valt, als je daar niet bekend mee bent. Denk aan de akte van naamskeuze of erkenning met naamskeuze, welke akte na 18 maanden nadat de geboorteakte opgemaakt is vernietigd mag worden. Daarnaast heb je ook nog vaak te maken met wanneer welke wet in werking is getreden en of er een overgangstermijn in is opgenomen of niet.Zo ook het erkenning van namen in buitenlandse akte opgenomen en die in Nederland erkend dienen te worden.

Ik denk dat er wel een encyclopedie aan besteed kan worden.

vriendelijke groet, Coby de Koning

Coby de Koning

In Reunion - maar misschien ook bij andere programma's - kan je zelfs meerdere ouders aan een kind koppelen. Indien bekend kan je dus zowel de biologische ouders vermelden als de pleegouders. Indien niet bekend kan je er voor kiezen om de biologische vader "onbekende biologische vader" o.i.d. te noemen. En bij de ouders kan je dan aangeven wat de status van dat kind is. Daarmee geef je de situatie dan het meest transparant weer.

Kees Koek

Bestaan er ook al programma's waarin je twee moeders kunt opvoeren?  Of twee vaders?

Petra

In Reunion (volgens mij alleen beschikbaar voor Apple Mac) kan dat in ieder geval, misschien ook in andere genealogie-programma's.

Kees Koek

Als het gaat over genealogieprogramma's; jawel ik gebruik ook een Mac en genealogieprogramma Reunion. Daarnaast gebruik ik ook op de sites waar ik publiceer met de Mac, helemaal geen genealogieprogramma's; hetgeen betekent dat zulke teksten geen beperkingen zijn in zoiets als afstammingslijn met of zonder erkenner in de stamboom. U kunt het bestuderen op deze sites waar ik onderzoeksresultaten publiceer, gecombineerd zowel met als zonder genealogieprogramma (Mac, Reunion), www.deden.eu , dan alleen zonder genealogieprogramma's dat betreft www.kazenbroot.nl , met alleen genealogieprogramma (Reunion voor de Mac) www.kazenbroot.eu . Voor mijn eigen stambomen, kwartierstaten, afstammingslijn-overzichten komt het voor mij niet voor als probleem of een erkend kind wel of niet opgenomen wordt in publicaties; ik hou rekening met erfrecht. Voor publicaties bij stambomen ongeacht welk schema, dat is allemaal afhankelijk van het systeem op dat moment gebruikt.

M.C.Deden-Kazenbroot

Bij Family Tree Builder van My Heritage kan zowel een twee mannen- als twee vrouwenpaar met kinderen worden opgenomen. Ik heb in mijn stamboom zowel een mannenpaar als een vrouwenpaar met een dochter. Alleen als je de samenhangcontrole uitvoert merkt het programma op dat er een mannenpaar of een vrouwenpaar is geconstateerd en dat zoiets niet gebruikelijk is. 

Je kunt ook een tweede ouderpaar aanhechten als er sprake is van adoptie of pleegouders. Je kunt kiezen voor twee mogelijkheden: bestaande ouders zijn de adoptieouders en de nieuwe ouders zijn de biologische ouders of andersom. Vrij simpel dus.

Joeke de Jong

Met veel interesse heb ik de vraagstelling en de antwoorden in dit topic gevolgd. Ook ik heb in de stamboom diverse erkende/gewettigde kinderen, met name kinderen die bij de geboorte de achternaam van de moeder krijgen en bij het huwelijk van de moeder door haar echtgenoot erkend worden en dus zijn achternaam krijgen. In Aldfaer koppel ik moeder als biologische ouder en de vader als wettige ouder. Zo ook mijn opa. Echter na het uploaden van een GEDCOM is dit niet terug te zien in Genealogie Online.

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I7.php

Doe ik dan toch iets niet goed? Kan iemand mij hiermee helpen? Nu is het net of mijn opa geen vader heeft, terwijl hij toch tot die stamreeks hoort?

Martien Mantel

@Martien, ik werk ook met aldfaer en jouw Jacob zou ik invoeren als Jacob Mantel geboren Jansen. Probleem opgelost.

ien lejeune

@ien.

Zou ik dus niet doen, omdat dat niet de juiste weergave is van wat er in het verleden is gebeurd. Mijn opa is door zijn vader wettelijk erkend bij het huwelijk met zijn moeder.

In mijn ogen is het namelijk een probleem/gebrek in Genealogie Online, die zo'n situatie niet kan weergeven. Om het dan maar in Aldfaer "foutief" vast te leggen, is voor mij geen oplossing.

Martien Mantel

Ik denk dat het probleem niet zozeer in Genealogie Online zit als wel in GedCom - daar zit geen protocol in voor meer dan twee ouders. Wat je wel kan doen is het opnemen in de opmerkingen en die meesturen met je GedCom.

Kees Koek

@Kees.

Met hetzelfde GEDCOM publiceer ik ook op Mijn-Genea en daar wordt de wettiging van mijn opa door zijn vader wel juist weergegeven. Denk toch echt dat het probleem bij Genealogie Online zit. kijk maar eens op

http://www.mijn-genea.nl/genea/member/mantel/simon-mantel/22770819

Vanwege de omvang, duurt het laden van de pagina even. Mijn opa is het oudste kind.

Martien Mantel


Dit is lastige om antwoord op te geven. Nu is er geen biologische afstamming, dus het erkende kind heeft geen biologische verbintenis met de erkenner. Dus zet duidelijk erbij dat geen bloedband is. Het erkende kind is geen afstamming van de erkenner. Nu is het wel onderdeel van het gezin. En soms is het beter voor de kind om te doen als het wel een biologische kind zolang de erkenner en het kind leeft. Maar zodra de informatie volgens archiefwet openbaar worden, dan dient er wel open kaart gespeeld worden.

 

Net als de namen gefingeerd zijn, mag in de stambomen van de nog levende familieleden de relatie gefingeerd worden. Soms is het handiger om in gesloten privé stamboom of afstammingslijn de waarheid te zetten. Of verwijzen naar een bron in een niet openbare archief.

Maar soms weet het kind wel dat het erkend is en wil niet dat de naam van de biologische vader bekend wordt of deze biologische vader is niet bekend, dan kun je volstaan met de opmerking "is erkend door" of "buiten het huwelijk geboren".

Dus het is geen moeten opnemen in de afstammingsreeks. Maar de opmerking "is erkend door" is wel handig. Maar deze regel geldt alleen voor de openbare afstammingslijnen van overleden personen. Of de privé stambomen.

Dit is natuurlijk mijn privé mening, maar wel gebaseerd om mijn ervaring als stamboomonderzoeker en beheerder van stambomen.

 

Toevoeging in de moderne tijd moet je rekening houden met GEDCOM en ander formaten. Dus als maar een vader kunt invullen, dan de biologische vader en in de opmerking wie de erkenner is. En als je meer dan een ouder kan invullen, dan de erkenner niet invullen op de plek van de biologische vader. 

Verder sommige zaken zijn dubbel, want ik heb een antwoord gegeven en gezien de tijd niet alle andere reactie en antwoorden gelezen. Als ik wel had gedaan, dan was mogelijk mijn antwoord minder zuiver geweest en minder duidelijk. 

   

Jeroen M.W. van DijkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!