stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Moet een erkend kind in de afstammingslijn van de erkenner opgenomen worden?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben van mening dat het juist andersom dient te zijn. Een kennis heeft een Ethiopisch jongetje geadopteerd dat nu zijn achternaam draagt. Daarmee is de wettelijke verwantschap geregeld. Dat de situatie biologisch anders ligt dien je dan als verwijzing op te nemen. Waar zou ik anders zo'n kind in een stamboom moeten aanhechten ? De biologische ouders zijn namelijk niet bekend als gevolg van oorlogshandelingen. Als je naar de biologische afkomst van hem gaat zoeken, ben je dus snel klaar.  

Joeke de Jong

Tsja, moet een erkend kind, die geen bloedverwant is, opgenomen worden in de afstammingslijn is natuurlijk een vraag voor degene die stamboomonderzoek doet. Ikzelf zou bij een geadopteerde voorouder, zijn echte ouders willen weten. Want de adoptieouders zijn immers geen bloedverwanten en jij stamt daar dus gewoon niet van af.
Bij een vriendin van mij doet zich hetzelfde voor. Ergens in de 19e eeuw is een meisje uit een Indianenstam gevlucht naar Europa en zij is geadopteerd door twee Nederlandse ouders. In de stambomen op internet staat zij als dochter van de adoptiefamilie, en haar kinderen krijgen dus ook de achternaam van de adoptievader. Mijn vriendin zegt dat ze van Indianen afstamt, wat heel leuk is, en waar ze best trots op is, maar in de stambomen zie je dat niet terug. Tis dat het haar overgrootmoeder is, anders had ze dat nooit geweten. Ik zou dergelijke feitjes ook wel willen weten. De voorouders van de adoptieouders, dien je, als nageslacht van de geadopteerde, dus niet in je eigen stamboom op te nemen, want het is niet relevant. Het stopt gewoon bij de geadopteerde.

Mijn oma zegt dat ze van Spaanse komaf is, omdat haar ouders dat hebben verteld, want zij vroeg waarom haar vader zo donker is. Haar zus heeft dat altijd ontkent, maar mijn oma blijft bij haar verhaal. Maar mijn genealogisch onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet zo is. Al mijn voorouders zijn tot nu toe Belgen, aan mijn oma's kant. Maar misschien is het toch wel waar, en is er ook sprake van een onecht, maar erkend kind.

Tamara Kroonen

Ik ben het helemaal met de heer/mw Kroonen eens. In een stamboom volg je de echte afstamming. Je vermeldt wel het geadopteerde kind. In iedere familie zit wel een ge-echt kind. Van 2 van deze personen weet ik zeker dat de vader die ze ge-echt heeft niet de biologische vader is. Mijn tante wilde ook niet dat haar vader en diens voorouders die niet de biologische voorouders zijn. In haar stamboom opgenomen worden. Helaas wist zij de naam van haar echte vader niet. Wel dat het een joodse man was. Zij kende hem wel, want op ongeveer 8 jarige leeftijd kwam hij haar opzoeken. Dit weet ik van haar dochter.

Lida

A soeting

Nu al zie je dat DNA ook ingezet wordt als onderzoeksmiddel binnen de genealogie. Dit zal net als de digitalisering een aantal stambomen veranderen. En dan zal het onderscheid tussen biologische ouders en wettelijke ouders belangrijker worden. Hier in Nederland gaat de burgelijke stand terug tot 1800, maar in vele landen en familie kom je niet verder dan de mondelijke overleving en de familie bijbel. Ook in de tweede wereld oorlog zijn vele archieven vernietigd, dus dan kom je alleen verder met DNA onderzoek.   

Jeroen M.W. van Dijk

Wellicht buiten de achtergrond van je vraag om: wat wil je graag onderzoeken als je een stamboom of genealogie opstelt? Als je wilt onderzoeken wie recht(en) heeft of had op titels of erfenissen van je voorouders (of anderen) dan speelt erkenning een rol. Als je wilt weten wie er allemaal biologisch (DNA) aan je verwant zijn zegt een erkenning op zich helemaal niets.

Over die laatste bewering moet je wel even nadenken. Soms wordt een kind erkend door een ander dan een van de biologische ouders, maar soms ook wel degelijk door de biologische ouder -maar pas in een later stadium van het leven van het kind.

In mijn familie is wel eens een kind verwekt door een man die dat kind pas jaren later heeft erkend. Zowel in juridische als biologische zin hoort dat kind dus in mijn stamboom, maar dat weet ik alleen omdat de moeder dat verhaal heeft verteld. Uit de erkenning alleen had ik nooit mogen opmaken dat het kind een 'bloedverwant' van me is.

In een andere tak heb ik een bloedverwante vrouw (biologische vader in mijn stamboom) die later een naamswijziging heeft aangevraagd en gekregen. Zij is dus wel bloedverwant, maar niet naamsverwant. Ik vind dat ze in mijn stamboom/genealogie hoort, maar juridisch zegt dat niets over haar relatie tot mijn familie.

Jouw vraag 'moet je iemand opnemen in' is dus geheel naar eigen inzicht te beantwoorden

Rob Koch

@ Kroonen,

In Belgie zijn voor het werk in de mijnen veel Italiaanse en misschien ook wel Spaanse gastarbeiders terecht gekomen. Dat was nog  voor de invasie van Turkse en Marokkaanse gastarbeiders. Ongetwijfeld hebben die zich in de loop van de tijd gemengd met de " echte" Belgen en kan er Spaans bloed in een Belgische stamboom terecht zijn gekomen. ;-)

Joeke de Jong

Afgezien van juridische (erfrechtelijke) en biologische (DNA) aspecten is het natuurlijk leuk om de familiegeschiedenis in kaart te brengen - en daar horen aspecten van adoptie, afgestane en buitenechtelijk verwekte kinderen uiteraard ook bij. Ik krijg min of meer regelmatig anekdotes aangereikt die op dat moment lastig of niet hard te maken zijn (ook omdat kinderen van een biologische ouder een mogelijk buitenechtelijk kind vooral zien als een bedreiging (erfrechtelijk) of belediging (goede naam ouder aangetast)) maar die ik wel opneem in de notities. Wellicht komt er ooit een tijd dat men wel wil meewerken aan een DNA-test of misschien komen er documenten boven water die e.e.a. ondersteunen of juist ontkrachten.

Kees Koek

@ Joeke: Ja, dat kan inderdaad zo zijn, maar mijn stamboom laat nog geen blijk geven van iemand die in Spanje ofzo geboren zou zijn. Ik zou ook niet weten hoe ik daar achter moet komen.

Tamara Kroonen

@ Tamara

Je geeft eerder aan dat je voorouders Belgen zijn, dus zul je in de Belgische archieven moeten zoeken of er ergens Spaans bloed is bijgekomen. Ik heb dat soort problemen niet en wil me daar verder ook niet in verdiepen. Mijn reactie was bedoeld om jouw over een mogelijke ingang te informeren. Het is aan jou om een eventuele Spaanse ingang te vinden of niet. Dat is genealogie ;-)

Joeke de Jong

@ Joeke, oke dat is wat ik bedoel. Ik heb mijn stamboom al via de Belgische archieven tot in ieder geval de 7e generatie voor mij onderzocht. En daar is geen Spaans bloed ingekomen. Allemaal Belgen, geboren in België. Dus waar mijn oma dat vandaan haalt, is me een raadsel. In ieder geval bedankt voor de mogelijke ingang, maar de Spaanse mijnwerkers, daar zit 't 'm ook niet in. ;)

Tamara Kroonen

Quote Tamara; En daar is geen Spaans bloed ingekomen. Allemaal Belgen, geboren in België. Dus waar mijn oma dat vandaan haalt, is me een raadsel.

Dat hoofdpijn probleem heb ik ook, met name in de USA en Frankrijk komt mijn familienaam voor maar ik heb het nog niet kunnen terugkoppelen naar Nederland.

Mvg, Frank Schotting 

Frank Schotting

@ Frank

De normale weg is dat je in de Nederlandse emigratiearchieven en passagierslijsten kijkt welke Schottings naar Amerika zijn vertrokken en wat hun Nederlandse roots zijn geweest. Vanuit Amerika terugzoeken is lastiger aangezien je dan de namen en geboortedata van de geemigreerde voorouders en kinderen te pakken moet zien te krijgen. Je moet daarbij rekening houden dat (voor)namen soms snel werden aangepast. 

Onlangs zelf een emigratie in mijn stamboom aangetroffen, waarbij in 1881 een vader, moeder en een zoon naar Michigan waren verhuisd. De zoon trouwde later met een Nederlands meisje en via haar ouders konden  weer haar Nederlandse roots worden vastgesteld.

Via www.Familysearch.org kon ik in Amerikaanse archieven zoekenEen belangrijke bron zijn de volkstellingen (census) die periodiek werden uitgevoerd. Verder moet je er rekening mee houden dat elke Amerikaanse staat op dit punt een eigen beleid heeft gevoerd. 

Misschien biedt de volgende site nog wat achtergrond informatie:  https://historiek.net/nederlandse-emigratie-naar-de-verenigde-staten-1840-heden/48215/

.    

Joeke de Jong

@ Joeke

Het gaat in deze gevallen om personen van rond 1700 in Frankrijk en de USA.

Frank Schotting

@ Frank,

Ik zag ook dat de naam Schotting in Duitsland voorkomt toen ik op Familysearch de naam invoerde. 

Als je het over 1700 hebt moet je waarschijnlijk zoeken in de archieven van de VOC (1600 - 1800) en de WIC (1620 - 1790) of een van je voorvaderen als bemanningslid naar Amerika is gegaan en daar achter is gebleven.  

Ik vind het overigens wel bijzonder dat er uit die periode - 1700 - nog Amerikaanse archiefstukken zijn met gegevens over de toenmalige bewoners met de naam Schotting.  Vergeet niet dat er " fake" stambomen in omloop zijn om aan de vraag naar interessante voorouders te voldoen. 

Ik wens je veel succes bij je zoektocht, maar begin bij jezelf en neem niets klakkeloos over wat je op internet aantreft! 

Joeke de Jong


@ Joeke,

Niet alleen in Duitsland, ook in Australië, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, UK en Zweden. Wat ik tot nu toe gevonden heb komt niet uit andere stambomen.

Bedankt voor het meedenken.

Frank SchottingPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!