stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Harmina Hendriks Dijkhuizen en Maria Hendrika Dijkhuizen/Nijenhuis: dezelfde persoon?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo allemaal, ik zit eigenlijk met een vreemd mysterie. Mijn voorouder Johanna Dijkhuizen was de buitenechtelijke dochter van ene Harmina Hendriks Dijkhuizen. Echter, van haar bestaan slechts heel weinig andere documenten (helemaal niets buiten wat te maken heeft met Johanna). Echter, er was ook iemand die Maria Hendrika Dijkhuizen heette, die waarschijnlijk gewoon dezelfde persoon is als Harmina Hendriks. Echter, er zijn wel wat dingen die niet overeen komen/niet lijken te kloppen. Hier is alle informatie die ik tot nu toe heb:

Harmina Hendriks Dijkhuizen:

 • Geboorte: onbekend

 • Geboorte van dochter Johanna Dijkhuizen: link

  • 26 november 1831 te Zutphen

  • Leeftijd: 32 (→geb. 1798/1799)

  • (Wettelijke erkenning in 1852, Harmina woont nu in Groenlo)

 • Huwelijk van dochter Johanna Dijkhuizen: link

  • 1 juli 1852 te Groenlo

  • Leeftijd: niet vermeld

 

Maria Hendrika Dijkhuizen:

 • Bevolkingsregister Nr. 1: link

  • Religie: Rooms Katholiek

  • Getrouwd met Johannes Nijst

  • Geboren 21 december 1787 in Epe

  • Helemaal rechts, bij “Aanmerkingen over tijdelijke afwezigheid”, staat genoteerd “Harmina Hendriks Dijkhuizen”

  • Johanna Dijkhuizen (dezelfde persoon als de dochter van H.H. Dijkhuizen) heeft bij haar achternaam ook “Nijst” staat, wat weer doorgestreept is. Waarschijnlijk nam men eerst per ongeluk aan dat zij de dochter was van Johannes Nijst, wat dus niet zo bleek te zijn.

  • Opmerking ECAL: Nijenhuis (Nienhuis, Nieuwenhuis, Nijhuis) zie ook: Klein Nienhuis zegge Veerhaus; Maria Hendrika

 • Overlijdensakte: link

  • Overleden: 1 maart 1860

  • Leeftijd: 72

 

Uit deze gegevens kan ik opmaken dat H.H. Dijkhuizen en M.H. Dijhuizen eigenlijk dezelfde persoon zijn. Maar, ik kan geen huwelijksakte vinden van haar met Johannes Nijst. Ook staan op de overlijdensakten van zowel Maria Hendrika als Johannes geen partners vermeld. Het lijkt haast alsof ze eigenlijk nooit officieel getrouwd zijn geweest (en dat Johanna wellicht toch de dochter is van Johannes Nijst?).

 

Sorry voor het veel te lange en misschien iets warrige verhaal, maar is iemand wellicht toch in staat om een huwelijksakte te vinden, of wellicht de doopakte van Maria Hendrika in Epe (ze was Rooms Katholiek, maar er lijkt geen katholieke DTB-bron te zijn voor Epe)? Iedere andere documenten die ik nog niet in dit bericht heb vermeld zouden ook zeer gewaardeerd worden! Bij voorbaat dank.

T. Pieterse

Vanwege familienaam NIJST = zeldzamer dan de andere namen. Hierbij link van de situatie in 1947, totaal personen in Nederland, 147 naamdragers, op dat moment volkstelling = 17 Amsterdam, Noord-Holland 3, samen 20 ; Den Haag 6, Rotterdam 0, Zuid-Holland 12, bijelkaar 18 ; Noord-Brabant 9, Limburg 98 , totaal aantal naamdragers 147, waarvan de meeste personen in provincie Limburg. Dat is een combinatie van de spelling Nijst Nyst in 1947; later in 2007 = Nijst 165 en Nyst 44, totaal 209 in Nederland volkstelling 2007. Meer over deze familienaam in CBG bronnen, website CBG, link hierbij, http://cbg.nl/#q=Nijst

M.C.Deden-Kazenbroot

In de index van het bevolkingsregister 1850-1860 wordt Harmina Hendrika Dijkhuizen genoemd; er staat alleen niet vermeld op welke pagina van het bevolkingsregister ze staat. Ze staat ook niet op de pagina van haar dochter. Misschien valt er in eerdere volkstellingen/bevolkingsregisters wat te vinden? Of op een andere pagina?

In de huwelijksbijlagen van 1852 staat genoemd dat Harmina Hendrika Dijkhuizen buiten beroep is, maar nog wel in Groenlo woont;

Wat betreft het al dan niet gelijk zijn van de twee personen: geen idee :) Daarom wilde ik dus kijken of ze ergens in een bevolkingsregister staat met een geboortedatum.

Willem R. J. Vermeulen

Johanna wordt op 25 juni 1852 door Harmina Hendriks Dijkhuizen erkend. Zie hier voor de erkenningsakte (ingeschreven in de geboorteregisters van Groenlo).

In deze akte is Harmina Hendriks Dijkhuizen 65 jaar (dus geboren ± 1787); dochter Johanna is geboren op 24 november 1831 in Zutphen.

Johanna C.

Misschien levert de huwelijksakte van Johanna Dijkhuizen met Johann Carl Friedrich Pieterse nog wat extra informatie op. Het betreft huwelijksakte 11, d.d. 01-07-1852 in Groenlo. Als Harmina Hendriks Dijkhuizen ook bekend is onder de naam Maria Hendrika Dijkhuizen, kan daar in de huwelijksakte een opmerking over gemaakt zijn. 

Helaas zijn de huwelijksakten van Groenlo over de periode 1843-1882 nog niet digitaal beschikbaar op ZoekAkten. Ook op de website van het Gelders Archief is geen scan van het huwelijk te vinden.

Toegevoegd: ik heb de huwelijksakte gevonden op www.archieven.nl (zie hier, scan 27 en 28). Helaas is daar niet in vermeld dat Harmina Hendriks Dijkhuizen ook onder een andere naam bekend is.

Johanna C.

Wanneer Maria Harmina. D. op 21.12.1787 geboren is, dan was zij op 01.07.1852 pas 64 jaar oud, in plaats van 65. Ik ga er dus van uit dat Maria en Harmina niet dezelfde Persoon zijn. Toen Johanna op de wereld kwam was Harmina 43 of 44 jaar oud. Een beetje laat en daarom zal er vermoedelijk ook geen  enkele  akte te vinden zijn waar uit blijkt wie Johanna's vader was.

Jim Binnenkade

Even een verbetering!  Bij het nakijken van de geboorteakte  Folie 79 staat geschreven, dat de moeder op de dag van aangifte 32 jaar oud was en niet 43 of 44 zoals ik eerst dacht.  Harmina is dus geboren in 1899.(in Groenlo?)

Jim Binnenkade

Wordt zeker bedoeld 1799 in plaats van 1899, de vorige pagina berichten over dit onderwerp, lukt niet zo goed die te kunnen raadplegen; dit betreft in ieder geval de moeder Harmina Hendriks Dijkhuizen. Zie vooral ook het allereerste bericht, bevolkingsregister, link naar die pagina, scan 113/183, bev.reg.,boekdeel,bladnr.113; zie volgnr.2. betreft voornoemde Harmina Hendriks Dijkhuizen? Zij wordt daar vermeld als gehuwd, haar achternaam Nijenhuis (Dijkhuizen), voornamen: Maria Hendrika, geboortedatum 21 dec 1787 , geboorteplaats Epe (= prov. Gelderland.) kerkgenootschap R.K., datum overlijden (moeilijk leesbaar, verm. 1 Maart ) in 1860. / Met vermelding van woonplaats = Zutphen, volgende kolom betreft: Aanduiding der plaats, waar de bewoner zich gaat vestigen bij verandering van woonplaats = folio nummer : 151, dat is hetzelfde als gezinshoofd betreft deze woonplaats kolom betreft Zutphen, en folio nummer : 151. / Op dezelfde regel als volgnr.2. in de allerlaatste kolom, Aanmerkingen = Harmina Hendriks Dijkhuizen. / Link opnieuw naar scan 113/183. => https://www.ecal.nu/?title=archief&mivast=26&mizig=118&miadt=26&miaet=54&micode=0139-1084&minr=7298409&miview=ldt

In hetzelfde bevolkingsregister= scan 151/183, bev.reg., boekdeel bladnr.151., betreft Zutphen, adres: Weeme, Wijk A, 117. / Betreft (hetzelfde echtpaar als vorige pagina, folionr.113.) hier deze pagina meer details. /
volgnr.1. NIJST, Johannes, geb. 4 Mei 1801, te Marienhausen, Nassau
(= zie wikipedia Duitse taal, https://de.wikipedia.org/wiki/Marienhausen ) /
gehuwd, kerkgenootschap R.K., beroep Slaapstedehouder, overleden 10 Sep 1861, / daarna zijn echtgenote,
volgnr.2. Nijenhuis, Maria Hendrika, geb. 21 Dec 1787, te Epe, gehuwd, kerkgenootschap R.K., overleden 1 Maart 1860. /
=> https://www.ecal.nu/?title=archief&mivast=26&mizig=118&miadt=26&miaet=54&micode=0139-1084&minr=7298409&miview=ldt
 

Om een en ander goed te kunnen vergelijken betreft de moeder van Johanna Dijkhuizen, zie vnd. overlijdensakten; mogelijk al eerder gevonden en vermeld bij dit onderwerp vorige berichten; zie in emailberichten indien bewaard, en het eerste bericht. De naam van de moeder in huw.akte van vnd. Johanna = Harmina Hendriks Dijkhuizen, wonende te Groenlo op 1 juli 1852, datum huw.aktenr.11., gemeente Groenlo, bruidegom Johann Carl Friedrich Pieterse, bruid Johanna Dijkhuizen, 20 jr, geboren te Zutphen en als bruid zonder beroep; haar moeder ook zonder beroep; zie verder huw.akte, overlijdensakten, indien nog nodig.? Gebruikt moeder aliasnamen? Boerderijnamen zou een mogelijkheid kunnen zijn, zie ook geboorteaktes, huw.akte echtpaar NIJST - NIJENHUIS.

M.C.Deden-Kazenbroot

R.K. dopen plaats Epe, prov.Gld, volgens Repertorium DTB, uitg.1980, tweede druk, pag.55, betreft R.K. : zie plaats Vaassen, = pag.204.

Betreft: R.K. dopen plaats Vaassen, prov.Gld, (daaronder cursief Epe) onder andere R.K. = D : dopen 1718-, T : trouwen 1721-, daarna volgt cursief: ra. = afkorting, pag.278. ra = Rijksarchief in de vermelde provincie, betreft in dit geval allebei Gelderland, (betreft archiefgebouw met collecties in de hoofdstad van de provincie Gelderland: Arnhem). Het gemakkelijkste zijn de links op website http://www.geneaknowhow.net/

Zie ook ter informatie, https://www.vpnd.nl/statuspagina-ge.html

Daarbij komt ook voor scanafbeeldingen van de plaats Vaassen, o.a. Dopen RK 1718-1760, en 1760, 1812. , zie vervolgpagina daarna het overzicht in periodes, https://www.vpnd.nl/ge/vaassen_dtb.html

M.C.Deden-Kazenbroot


Bedankt allemaal voor de reacties, hier kan ik zeker iets mee!

T. PietersePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!