stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » christina wardina petersen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik las op google een bericht van Brigit Fokkinga over een bericht over deze overgrootmoeder. Brigit komt hetzelfde probleem tegen als ik. Maar nu lid geworden van dit forum kan ik haar bericht niet vinden en dus niet antwoorden. Help!

Jan A. Schipper

Je kunt hier beter het probleem aankaarten als naar mevrouw Fokkinga gaan zoeken.

https://www.stamboomonderzoek.com/tlspruit/getperson.php?personID=I3223

Frank Fransz

Ik sluit me bij @Frank aan. Maar ja, toch maar even hier verder in gekeken. Het lijkt te gaan om de herkomst van de op 2.7.1888 op Vlieland overleden persoon waarvoor deze overlijdensakte is opgemaakt, waarin staat dat ze was geboren te "Kallenberg in Norwegen". Volgens het herkomstonderzoek [klik op de download rechts in beeld] van het archief te Amsterdam is Kallenborg/Kallenburg het huidige Kalundborg te Denemarken, hetgeen inderdaad aan zee ligt. Is daar al gezocht? Overigens is er ook een Kalleberg in Noorwegen maar wat landinwaards, een gehucht bij Svarstad. Blijkens geboorteinschrijvingen van haar kinderen zou ze rond 1810 moeten zijn geboren.
Edit: Kerkboeken van Kalundborg lijken online te zijn link. (selecteer Holbaek en daaronder Kalundborg.)

Edit: Vergat nog te melden dat bij de geboorteaangiften van haar kinderen Gerrit Bakker als haar echtgenoot wordt aangegeven; hun huwelijksinschrijving is echter niet bekend. Ene Gerrit Bakker is aangenomen als lidmaat op Vlieland op 23.2.1832, maar de geboorte van een kind was al aangegeven in 1831 en waren ze toen reeds getrouwd blijkens die akte.

Peter S2

Dank Frank en Peter! Een toelichting is dat ik (geboren 1945) ben opgegroeid met het verhaal van mijn grootmoeder van vaderskant (haar geboortenaam is Hutjes, het waren loodsen op Vlieland) dat een van haar voorvaderen, een koopvaarder) een Noors meisje had geschaakt. Toen mijn zoon Daan de familiestamboom ging opzetten, stuitte hij op Christina Wardina Petersen, geboren in Kallenburg, Noorwegen. Dit jaar willen mijn broer en zus naar de geboorteplaats van deze overgrootmoeder reizen, vandaar de hernieuwde belangstelling. Wat in het schakingsverhaal zou passen is 'geboren in Kalleberg bij Svarstad, Noorwegen, geschaakt en getrouwd in Kallenberg, een havenplaats in Denemarken (want dat mocht niet van de ouders in Noorwegen)'. Dat zou ook passen in het lidmaat en kind verhaal zoals door Peter doorgegeven. Het klinkt fantasievol, maar ik ga zeker langs deze lijn verder zoeken. Keep you posted, groet!

Jan A. Schipper


Er lijkt een misverstand te zijn - ik bedoelde alleen maar suggesties aan te dragen voor de lokatie van het in de overlijdensakte van 1888 genoemde "Kallenberg in Norwegen". Ik kon maar 2 suggesties aanleveren: een wel heel klein gehucht in Noorwegen (een paar gebouwen groot, niet aan de kust), en een havenplaats in Denemarken. Ik bedoelde niet te suggereren dat Christina Wardina Petersen ooit in beide plaatsen is geweest. Ik kan alleen maar suggereren online kerkboeken van beide plaatsen te doorzoeken, indien beschikbaar. Dat is voor de Deense plaats geen probleem, maar voor die vlek in Noorwegen zie ik dat niet zo gauw.

Het is mogelijk in het Deense register te bladeren door de huwelijksinschrijvingen rond 1830 - ik heb bovenstaande link geprobeerd, en vervolgens geselecteerd: "Kontraministerialbog (1814 - 2002)" (omdat "Hovedministerialbog (1814 - 1896)" scans toont die vrijwel onleesbaar zijn zelfs als je vloeiend in het Deens bent), en dan zo rond image nr.235. De eerste kolom "brudgommens" en de tweede kolom "brude" lijken voor zich te spreken. Dat levert mij niets bruikbaars op.

Maar zelfs als Christina daar is geboren, zijn ze misschien daar niet getrouwd. Het doopregister kan ook worden bekeken; op link selecteer (m.i.) Holbaek en daaronder Kalundborg, vervolgens "Enesteministerialbog (1706 - 1815)". Zo rond scan 176 zit U dan in 1809. Naam van het kind wellicht geheel rechts, en de ouders in de eerste alinea links. Er zijn een stel kandidaten Christina, ik heb dit nog niet geheel doorlopen.

Overigens zie ik dat haar echtgenoot Gerrit Bakker een zoon zou zijn geweest van ene Cornelis en een Elisabeth Bakker (link). De namen van de kinderen van Gerrit en Christina doornemend (zie de link van @Frank Fransz) levert de suggestie op dat Christina een dochter was van ene Peter Christaans en ene Catarina. Dus indien een doopregister bekeken wordt lijkt het raadzaam niet alleen te letten op de namen van de dopelingen maar ook die van de ouders.

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!