stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Archieven Lonneker voor 1800

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Voor een deel kan ik de akten van Lonneker terugvinden bij Lonneker (na 1811) en bij Enschede, maar lang niet alles. Waar zou ik b.v. de akten van ca. 1720 tot 1800 kunnen vinden? 

Jops Reestman

Het repertorium DTB verwijst voor Lonneker naar de gereformeerde DTB van Losser en Oldenzaal

Jan Clavaux

Hartelijk dank voor deze reacties, maar nu nog van de katholieken. Ik zoek b.v. Berend Heitkamp geb ca. 1720, waar onbekend gehuwd met Geertken Bethlehem geb. ca. 1725. Hun kinderen b.v. Johanna Heitkamp geb. ca. 1766 en Aleida Heitkamp geb. ca. 1773 zouden te Lonneker geboren zijn.

Jops Reestman

Het lukt me niet om de juiste link te vinden, maar je moet dan denk ik in Familysearch vanuit hier werken en dan een RK kerk in de buurt opzoeken:

Persoonlijk zou ik dan in de RK DTB van Losser verder zoeken, maar misschien zijn er betere opties te vinden

Jan Clavaux

Het meeste is verbrand in 1862. Zie hier voor meer informatie over de wel beschikbare registers.

Met vriendelijke groet, André

Andre Jansen

André Jansen: Lonneker hoorde vóór 1862 toch niet tot Enschede?? of heb ik het mis. De RK-kerkregister werden (neem ik aan) toch niet centraal in Enschede bewaard? of heb ik het weer mis?

Jan Clavaux: ik heb geprobeerd hetzelfde scherm te krijgen als jij aangeeft, maar dat is mij niet gelukt. Kan je wat aanwijzingen geven hoe ik daar kan komen?

Jops Reestman

Lonneker was tot 1934 een zelfstandige gemeente. Het gemeentehuis stond even buiten het centrum van Enschede. Op de topografische kaart van 1900 (zie topotijdreis.nl) stond het ruimschoots binnen de gemeentegrens van Enschede. Waar het gemeentehuis van Lonneker stond ten tijde van de stadsbrand van Enschede weet ik niet.

De RK parochie Lonneker is pas in 1818 opgericht. Zie https://www.mariavlucht.nl/lonnekerhistorie. Dus voor gegevens uit de DTB's van voor 1818 moet je sowieso in Enschede zijn. De parochiegegevens van na 1818 zullen waarschijnlijk de stadsbrand overleefd hebben, maar niet van de toenmalige RK parochie in Enschede.

De SGWT (Stichting Genealogische Werkgroep Twente) heeft een reconstructie gemaakt van het RK doopboek o.b.v. de huwelijkse bijlagen. Zie http://sgwt.nl/enschede/. Deze reconstructie is niet compleet, omdat niet iedereen trouwde. Van mensen die na 1811 zijn overleden, zul je wel een overlijdensakte vinden, maar niet mensen die al eerder zijn overleden.

Als je op zoek bent van gegevens in Enschede of Lonneker van voor 1811, heb je helaas pech gehad.

Frank Steggink

In mijn bestand heb ik een Aleida Heitkamp staan die met Hendrikus ter Glane uit Losser is getrouwd. Helaas weet ik niet waar zij vandaan komt. De naam Heitkamp komt wel in De Lutte voor, maar daar heb ik geen Aleida gevonden die in aamerking zou komen. Hendrikus en Aleida hebben in Losser 8 kinderen laten dopen, waarvan de eerste in 1795. De Nederduits Gereformeerde trouwgegevens reiken tot 1791 en de huwelijken voor het landgericht Oldenzaal beginnen pas in 1795, dus daar heb ik dit echtpaar niet gevonden. Ook zijn er geen RK trouwgegevens van die tijd. Is dit de Aleida die jij zoekt?

Als doopgetuigen treden er wel een paar mensen met de achternaam Bethlehem op. Of hier een verband is met de Geertruid Bethlehem die jij noemt, of met de boerderij in De Lutte (of beide), weet ik niet. De boerderijen Heitkamp en Bethlehem lagen allebei in het uiterste zuiden van de marke De Lutte, dicht tegen Losser aan en in de buurt van de marke Lonneker. Bethlehem ligt pal aan de Oldenzaalsestraat en Heitkamp een eind naar achter in de richting van De Lutte.

Frank Steggink

Het blijkt om dezelfde Aleida te gaan. Ik heb haar overlijden erbij gezocht (Losser, 08-05-1813).

Frank Steggink

In Lonneker blijkt in de 18e eeuw ook een familie Bethlehem gewoond te hebben, met een dochter Geertken! Zij moet geboren zijn voor 1738. Zie de volkstelling van 1748 van het landgericht Enschede: http://www.twentebestand.nl/Volkst1748_Enschede_gericht.html

Op blad 29, nr. L335 staat het huisgezin van bijs. (bijzitter) Bettelem en Vrou, met kind Geertken ouder dan 10 jaar en de kinderen Rolef, Gerrit en Jan jonger dan 10 jaar.

Ik weet niet precies wat een bijzitter is, maar ik denk dat dat iemand is die een huisje huurt van een grote boerderij, in dit geval Assink (Assing), die bij L334 vermeld staat. De boerderij staat in de Linderzijde. Dit is het deel van de marke Lonneker ten oosten van de Oldenzaalsestraat, dus tegen Losser en De Lutte aan.

Van een Heitkamp is hier geen spoor te vinden. Theoretisch is het mogelijk dat Berent uit De Lutte komt, maar ik heb in het Nederduits Gereformeerde trouwboek van Oldenzaal geen spoor gevonden, evenmin in de volkstelling van 1748 van het Landgericht Oldenzaal. Wat wel opmerkelijk is, is dat de "wed. Heitkamp" die wordt genoemd ene Fenneken Berentzen Olde Nijhuis is, getrouwd op 13-12-1721 te Oldenzaal met Lambert Albertzen Heitkamp. Als dit inderdaad zijn ouders zijn (en dit is een wilde gok), dan zou het kunnen dat hij ten tijde van de volkstelling knecht zou zijn in Lonneker.

Misschien is meer informatie in het Nederduits Gereformeerde trouwboek van Enschede te vinden. Dit heb ik nog niet online kunnen vinden. Op FamilySearch staat wel een bevolkingsreconstructie, maar dat is, voor zover ik snel heb gezien, alleen van protestantse families. Er komt daar geen familie Heitkamp voor.

Frank Steggink

Bij de doop van Euphemia Heitkamp in Rossum/De Lutte op 13-11-1757, dochter van Henricus Heitkamp en Christina Welmer, worden Berent Heitkamp en Phenne Welmer genoemd. Dat ziet er gunstig uit.

Frank Steggink

Frank, hartelijk dank voor de uitgebreide reacties. Ik probeer een verband te vinden tussen de vader van die Aleida d.i. Berent Heitkamp (zeg maar uit Lonneker) en Lambert Albertzen Heitkamp. Van de doopgetuigen bij die 8 kinderen komt er 2x Joanna Heitkamp voor en dat zal ongetwijfeld de oudere zus van Aleida voor. Helaas (voor mij dus) geen Heitkamp uit een andere tak; wel een aantal doopgetuigen van Ter Glane.

Bij Hendrik H & Christine Welmer heb ik in mijn bestand 7 kinderen; jij noemde al Euphemia, maar ik heb ook nog Aleida * 1754 met als doopgetuige Aleida Bethlehem. Jij schrijft "hoopvol", maar ik heb nog geen zekerheid. Het verband moet waarschijnlijk nog 1 of 2 generaties verder terug gezocht worden.

Lambert Albertzen Heitkamp is 2x getrouwd; uit het 1e huwelijk met Fenne Lukassen 4 kinderen, waarvan er 2 als minderjarigen zijn overleden en uit het 2e huwelijk met Fenneken Berentsen van 't Oude Nijhuis nog 2 kinderen. Bij de volkstelling van 1748 komen zij naar voren als ouder dan 10jr: Hendricus, Christina, Joannes en Albert. De conclusie is dus dat deze Lambert niet de vader van de Lonneker Berent is.

Maar nogmaals hartelijk dank voor al je naspeuringen./ Jops

Jops Reestman

Ik noemde met name Euphemia, omdat daar een Berent Heitkamp als getuige wordt genoemd. Dus in die tijd was er wel sprake van een Berent Heitkamp die familie van Hendrik Heitkamp was. Dat lijkt mij geen toeval. Vaak trad naaste familie als doopgetuigen op, zoals broers/zussen en bij de eerste kinderen ook vaak grootouders. Dit is i.i.g. zo in Rossum/De Lutte. In bijv. Ootmarsum in het begin van de 18e eeuw lijken het vooral naaste buren geweest te zijn.

Welke kinderen heb jij bij Lambert Albertzen Heitkamp? Ik heb alleen Hendrik uit het eerste huwelijk (niet zeker) en Albertus, gedoopt in 1734, dus uit het tweede huwelijk. Christina in de volkstelling is de vrouw van Hendrik. Ze zijn in augustus 1748 getrouwd. In die maand vond ook de volkstelling plaats. Ik heb vaker gezien dat een schoondochter of -zoon als "kind" in de volkstelling wordt genoemd. Jan zal een broer van Hendrik zijn geweest.

Dat Berent, als hij een zoon van Lambert is, niet genoemd wordt, is niet vreemd. Hij kan al uit huis vertrokken zijn en als knecht elders gewerkt hebben. Dat gebeurt heel vaak. Ook wordt er bij de doop van Lambertus, zoon van Hendrikus, in 1760 als doopgetuige een Lucas Heitkamp genoemd. Die komt verder helemaal niet in mijn bestand voor. Mogelijk ook een zoon van Lambert sr. Maar of hij en Berent zonen zijn, neven of wat anders, is niet met zekerheid te zeggen. Ook niet of de Berent in Lonneker dezelfde is als de Berent die in 1757 wordt genoemd. Het is een aanknopingspunt voor verder onderzoek.

Frank Steggink


Wat Christina betreft kan je wel gelijk hebben. Ik ben op het verkeerde been gezet omdat Christina Heitkamp doopgetuige is geweest bij Euphemia Tereest d.d. 20-8-1752 te Oldenzaal/Berghuizen (do van Jan Ter Reest & Joanna Heitkamp). Maar het dus evengoed de vrouw van Hendrik geweest kunnen zijn, dus Christina Heitkamp-Welmer. Ik weet overigens niet wie de ouders zijn van deze Joanna H; heb jij een suggestie?

Uit het 2e huwelijk van Lambert met Fenneken Berentsen van 't Oude Nijhuis heb ik ook nog Jan. Bron: Volkstelling Oldenzaal 1748:  Wed. Heitkamp 4 kinderen over 10 jaaren: Hendrik, Christina, Jan, Albert. Later komt hij voor als Jan Heitkamp uit het Gasthuis en gehuwd met Johanna ter Beek. Als aanknopingspunt heb ik "Jan" als doopgetuige: 1773 12 juni: bapta est Euphemia pater Albert Heitkamp mat Fenne Swäferink patrinos äle Swaferink et Jan Heitkamp (broer van vader, dus oom v.d. geborene).

M.b.t. Lucas: Ik heb in mijn bestand Lucas Berendsen Heitkamp Krupers. 3x gehuwd: 1.) Ale uyt 't Polhuis, 2.) Janna Wolters (ook Benneker en ook Hofste) 3.) Catharina Meiers. Uit 1 en 2 zijn kinderen geboren, die doorgaan als Kruiper(s), Heidkamp alias Krupers en Krupers Heetkamp.

In de Overlijdensakte van het laatste kind komt het volgende naar voren: 
Overledene          : Hendrik Krupers Heetkamp
Geslacht               : Man
Geboorteplaats    : Losser
Leeftijd                 : 63
Beroep                  : Landbouwer
Vader                    : Lukas Krupers Heetkamp
Moeder                 : Janna Hofste
Partner                 : Geertrui Nijenhaar
Gebeurtenis          : Overlijden
Datum                   : maandag 10 augustus 1835
Gebeurtenisplaats: Deurningen (Weerselo)

Al met al blijven er nog veel vraagtekens over.

Jops ReestmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!