stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Familie Douma

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik begrijp het nu niet meer: laat zien dat er een mogelijk bewijs te vinden is en u zegt dit is toch geen bewijs
Nee, mijn schrijverij is geen bewijs natuurlijk dat zijn de authentieke papieren waarin iets geregistreerd staat 

J.H.Douma

Wat u met de vondst laat zien is dat dit echtpaar bestond en op die datum is getrouwd. Daar bestaat nu geen twijfel meer over.

Wat echter nog volkomen onduidelijk is, is of dit stel de ouders waren van Wytze Douwes die in Oosternijkerk e.o. voorkwam. Dat zou bijvoorbeeld uit vernoemingen kunnen blijken. Of een vermelding in een lidmatenregister. Of een akte waarin verwantschap expliciet staat vermeld. Dat lijkt me belangrijk omdat er een behoorlijk leeftijdsverschil bestaat. En de namen van de kinderen van Wytze wijzen er niet op dat hij een zoon was van Tettie Haijes.

Ik zeg niet dat het volkomen uitgesloten is dat zij verwant waren, maar er is meer nodig dan u nu aandraagt.

JP Ouweltjes

Bedankt!

Ja, dat zou allemaal onderzocht moeten worden...vanaf Douwe Claasses (Klaases) zijn zoon Wijtse Douwes  tot naar de vrouw van Binnert Hayes Algera: teth Douwes (douma ) of er bronnen zijn voor hun bestaan
Zijn 4 generaties dus dat valt mee

Na Teth Douwes (Douma) komt de verbinding naar de adelijke douma via haar vader Douwe Douma 1575 en zijn moeder Teth douwesdr Douwama (1535-1620)
Ik vraag me af of hier wel info over te vinden is over deze 2 personen
Je zou ook kunnen proberen eerst deze 2 personen hun bronnen te vinden en lukt dit niet, dan is er geen afstamming van deze adelijke douma voor mijn persoon.


Dacht nog steeds de enige te zijn die met 1 persoon een verbinding had naar de friese adel douma, maar er is nog een ander kind van binnert hayes (algera) die naar andere douma's leiden, maar stamboom kremer-douma legt geen verbinding met de adelijke douma   

Stamboom Jellema : die een verbinding legt via Teth Douwes douma naar de adelijke douma tak en de zoon haye binnerts douma wel kinderen geeft die mogelijk naar mijn persoon leiden.  

Stamboom Kremer-Douma : die geen verbinding legt met de adelijke tak en haye binnerts douma geen kinderen geeft die naar mijn persoon leiden

J.H.Douma

Ja, dat zou allemaal onderzocht moeten worden...vanaf Douwe Claasses (Klaases) zijn zoon Wijtse Douwes  tot naar de vrouw van Binnert Hayes Algera: teth Douwes (douma ) of er bronnen zijn voor hun bestaan
Zijn 4 generaties dus dat valt mee

Alles staat of valt met het lijntje Douwe Claassen - Wytze Douwes. Als dit niet kan worden aangetoond dan is al het andere vergeefse moeite.

JP Ouweltjes

Ja, dat is zeker onbetrouwbaar had dat nog niet gelezen van Jellema : zonder archiefonderzoek

Ik heb de stamboom v.d adelijke douma via dhr wiersma ( stamboek vd Friese adel) overgenomen  en douwe Epes van Douma@ Anna..... hebben 3 kinderen en Jellema heeft een 4e kind hier aan toegevoegd .

Dat is al niet aannemelijk.. Lachend  

J.H.Douma

Bedankt!

Ook hier weer geen 100 % betrouwbaarheid ... het stamboek van de friese adel zal dan ook wel niet betrouwbaar  zijn ?

Dit geeft weer ruimte van een mogelijk bestaan 4e kind van Douwes Epes van Douma (1535)& Anna.. 
Dus nu dan Douwe Epes Van Douma@Anna Ottosdr Albada hun bronnen te bestuderen toch voor nakomelingen?

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema/I9643.php

J.H.Douma

Je staart je nu blind op je vermoeden/wens van de adellijke Douma-s af te stammen. Zo'n zoektocht is de meest kansloze manier om je (echte) voorouders te vinden.

Dacht het goed aan te pakken door een verbinding met deze adelijke familie te gaan zoeken
Maar de meest kanslose manier ..is niet handig dan
Wat is dan de meest kansrijke manier om de echte voorouders te gaan vinden ...vanaf mijn persoon dan generatie voor generatie voorouders proberen te vinden dan ?
 

J.H.Douma

Exact!

JP Ouweltjes

Ja, in principe zou je dan vanzelf op een adelijke douma kunnen terechtkomen
Als het goed is ben ik aangeland bij  Douwe Claasses( Klaases?)&en tettie Hayes waarvan bronnen zijn

Het bestaan van een zoon Wijtse Douwes moet aangetoond worden die een zoon Douwe wytses(Douma)&Antje Popkes Vriesema heeft die wel familie van me is

J.H.Douma

Helemaal goed!

JP Ouweltjes

En kijk nog even kritisch naar de kwartierstaat. Het is uw visitekaartje. Beter geen informatie dan foute/onzekere informatie.

JP Ouweltjes

Bedankt!

Ga de kwartierstaat even goed bekijken.

J.H.Douma

 

Nee, precies omgekeerd.

Natuurlijk je hebt helemaal gelijk dat is de juiste aanpak, maar omdat het bestaan van Douwe Claasses al aangetoond was dacht ik het zo ook te kunnen doen

Bedankt

J.H.Douma

In principe kan ook vanuit Douwes Claassen worden gezocht. Als kan worden aangetoond dat hij een zoon Wytze had die met Sjoukje Sicces is gehuwd of dat hij vanuit Bergum naar omgeving Oosternijkerk is verhuisd, bijvoorbeeld middels een vermelding in het lidmatenregister van Bergum, dan is dat ook prima lijkt me.

JP Ouweltjes


Mogelijk interessante vondsten (allefriezen).

  • Tjerk Douwes, arbeider, als zodanig vermeld in het jaar 1749, wonende te Nijkerk, gehuwd, 2 kinderen. Op 28.1.1748 wordt te Oosternijkerk een zoon Jan gedoopt, die jong is overleden.
  • Klaas (Klas) Douwes, arbeider, als zodanig vermeld in het jaar 1749, wonende te Nijkerk, gehuwd, 2 kinderen. Op 3.3.1748 wordt te Oosternijkerk een zoon Geriet gedoopt. Op 12.11.1752 wordt ald. een zoon Sijmen gedoopt. Op 2.2.1755 wordt ald. een dochter Antje gedoopt. 

Er kan op zijn minst gesteld worden dat in de tijd dat Wytze Douwes (eveneens arbeider) kinderen liet dopen te Oosternijkerk het patroniem Douwes vaker voorkwam, en dat het dus tot de mogelijkheid behoort dat Wytze Douwes uit Oosternijkerk kwam en niet van elders. Enige zekerheid over verwantschap heb ik niet kunnen verkrijgen -daarvoor bieden de dtb registers van Oosternijkerk te weinig houvast.

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!