stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Wie is of zijn de ouders van Adriana Dekkers, geboren Verhulst gehuwd met Cornelis Dekkers

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Vanuit de aktes uit de Gemeente Roosendaal bestaat er enige onduidelijkheid over wie de ouders zijn van Adriana Verhulst.

Op de huwelijksakte met Cornelis Dekkers staat vermeld dat Adriana Verhulst de wettig erkende dochter is van Catharina Verhulst, echter dat er geen aangifte is gedaan van de geboorte van Adriana in de gemeente waar zij is geboren. De geboorte zou zijn op 26 februari 1848. Echter is de vader van Adriana onbekend? Cornelis Dekkers is de onwettige zoon van Anna Cornelia Dekkers.

Echter bij het overlijden van Cornelis Dekkers staat in de akte bij Adriana Verhulst dochter van Antonij Verhulst en Anna Vos. Alleen als ik op de genoemde datum van geboorte zoek namelijk 26 februari 1848 kom ik in het overzicht in combinatie met beide ouders geen dochter tegen welke op die datum is geboren.

Als ik verder zoek in diverse gezinskaarten kom ik bij haar moeder Catharina Verhulst de naam van Adriaan van den Brand tegen als echtgenoot, deze overlijd op 10 september 1835, ruim voordat Adriana geboren wordt. Adriaan en Catharina krijgen samen 5 kinderen, deze staan dan ook op een gezinskaart met als hoofd van het gezin Catharina Verhulst (geboren op 5 augustus 1803 te Essen als dochter van Jan Verhulst en Anna Maria van Meel). Deze datum staat ook op een andere gezinskaart waarbij Catharina Verhulst staat tezamen met een zoon Marijn Verhulst, geboren 12 maart 1843 en Adriana Verhulst, geboren op 3 maart 1847 (en niet zoals bij het huwelijk met Cornelis Dekkers staat vermeld 26 februari 1848).

Is er iemand die een idee heeft of mij misschien kan helpen met te achterhalen welke van bovenstaande de ouder of ouders zijn van Adriana Verhulst.

Pierre Dekkers

Uit de archieven blijkt inderdaad dat Antony Verhulst en Anna Vos een dochter hebben, echter is deze geboren op 21 april 1945, dus lang voordat de door mij gezochte Adriana Verhulst (26-2-1848 of 3-3-18147) werd geboren

Pierre Dekkers

Geregistreerde

Anna Vos

Woonplaats

RoosendaaL

Geregistreerde

Anthonij Verhulst

Geregistreerde

Gerardus Verhulst

Woonplaats

RoosendaaL

Geregistreerde

Johannes Verhulst

Woonplaats

RoosendaaL

Geregistreerde

Adriana Verhulst

Woonplaats

RoosendaaL

Geregistreerde

Adriaan Vos

Woonplaats

RoosendaaL

Geregistreerde

Christoffel Poppelaars

Woonplaats

RoosendaaL

Gebeurtenis

Notariële akte

Datum

16-08-1849

Documenttype

Notariële archieven

Erfgoedinstelling

West-Brabants Archief

Plaats instelling

Bergen op Zoom

Collectiegebied

Noord-Brabant

Archief

II

Registratienummer

2448

Aktenummer

183

Registratiedatum

16-08-1849

Akteplaats

Roosendaal

Collectie

Archiefnaam: Gerardus Adrianus Backx, 2441-2455. Minuutakten, 1843-1856. 15 omslagen, Bron: boek,...

Boek

G.A. Backx, inventaris 2448, periode 1849

Opmerking

Inventaris Anna Vos,weduwe van Anthonij Verhulst onder Roosendaal voorzich en als moeder en voogdes van Gerardus,Johannes en Adriana Verhulst;Adriaan Vos als toeziend voogd over dezelfde minderjarigen mede onder Roosendaal en Christoffel Poppelaars te Roosendaal,schatter der goederen

 

Betreft dit de al genoemde in 1845 geboren dochter?

niepoort

Valt uit de namen van de kinderen van Adriana en Cornelis nog iets af te leiden omtrent de moeder van Adriana? Kregen zij bijvoorbeeld een oudste dochter Catharina?

Als de geboorte van Adriana nooit is aangegeven, maar zij wel erkend is door haar moeder, dan zouden daar toch stukken van te vinden moeten zijn?

Als Adriana de achternaam van haar moeder draagt, dan betekent dat dat zij het kind was van een ongehuwde moeder.

niepoort

Als er geen aangifte is gedaan van de geboorte dan kun je daarnaar dus zoeken tot je een ons weegt. Alles wijst erop dat zij een onwettig kind was en de naam heeft geregen van haar moeder, die haar kennelijk, conform de toen geldende regels, erkend heeft als zijnde haar dochter.

Annemarie57

Dit zou in dit geval de juiste dochter kunnen zijn, ware het niet dat bij het huwelijk van deze Adriana Verhulst met Cornelis Dekkers de naam van Catharina Verhulst staat vermeld. Zij is ook aanwezig bij de voltrekking en geeft toestemming in het huwelijk. Van Catharina Verhulst is op de gezinskaart ook nog een zoon gevonden met de naam Marijn Verhulst (Marinus), ook hij wordt geboren als zoon van Catharina Verhulst met onbekende vader. Hij werd geboren op 3 maart 1843 te Roosendaal

Was al eerder tegen het feit  aangelopen rondom de namen van de ouders, echter doordat ik weer actief aan het zoeken was kwam ik hierbij op de naam van Adriaan van den Brand (Brandt, Brant, Branden) welke gehuwd was met Catharina Verhulst. Hij overlijd op 10 september 1835. Nadien kwam ik op de gezinskaart met aan het hoofd Catharina Verhulst zowel kinderen tegen met de achternaam van haar man als met haar eigen achternaam. Catharina zou de dochter zijn van Jan Verhulst en Anna Maria van Meel geboren op 5 augustus 1803 te Essen. Op de gezinskaart wanneer Adriaan van den Brand nog leeft komt zij ook naar voren als Anna Catharina Verhulst en Anna Verhulst.

Pierre Dekkers

Dus ondanks dat het een onwettig kind zou betreffen zou de moeder in dit geval de dochter als erkend op kunnen geven bij de ambtenaar. Wat wel op valt is dat op een gezinskaart waarop Catharina met haar zoon en dochter (beide dus onwettig) staat er bij Adriana ineens wel  een andere geboortedatum wordt vermeld namelijk 3 maart 1847 i.p.v.  26 februari 1848. Of moeder was een beetje vergeetachtig of er is misschien wel  sprake  van een  eventuele  2e dochter  met dezelfde voornaam welke geboren is op 26 februari  1848, wat in  zou  houden dat de eerstgenoemde dus overleden is voor die tijd.

Pierre Dekkers


Een moeder moest haar onwettig kind erkennen zodat er juridische banden waren (erfenis etc). Anders kon iedereen wel beweren een kind te zijn van een bepaald persoon.(ondergeschoven kind, koekoeksjong). 

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!