stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht dopen van Cornelia Croes en Jan Francis Croes. Amsterdam ca 1747

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste mensen,

Ik dacht dat ik inmiddels aardig kon speuren maar hier loop ik toch vast. Bovengenoemde kinderen Cornelia en Jan Francis zijn van het echtpaar:

Willem Croes, ged 14-9-1714 Nijmegen en Maria Anna Lucia van Ratingen ged 15-2-1721 te Ravenstijn.

huw is te Amsterdam 27-4-1747.  Van een ander kind Jacobus kan ik in 1755 wel de doop vinden.

Dit zijn de extra gegevens: Jan Francis (Frans) (K)Croes trouwde op 5-5-1768 te Asd met Willemina Haring. Opgegeven leeftijd 25 jr en wordt geass door zijn moeder.

Cornelia trouwde op 22-3-1765 te Asd met Geradus Wessels. Zij wordt geass door moeder Maria Anna van Ratum. Dit zal een verschrijving zijn want moeder Maria Anne van Ratinge is doopgetuige bij een van hun kinderen. Tevens is de tweede man van Maria Anna van Ratinge gen Jacob Tippe / Tiepel ook een doopgetuige.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Vr groet Karst

Karst

Het lijkt er dus op dat de kinderen Jan Francis (huw.: 1768 - 25 jaar) en Cornelia (huw.: 1765 - 19 jaar) voor het huwelijk van hun moeder in 1747 zijn geboren.

G.Karssenberg

Ter aanvulling op de vraag de scans van de 3 ondertrouwinschrijvingen: Willem x v Ratingen, Jan Francis, en Cornelia (x Gerrit Wessels).

Peter S2

NB in de trouwakte van Jan Francis staat dat hij van Wouw (RK) was, bij Cornelia dat ze van Amsterdam was (RK).

Peter S2

Ter verdere aanvulling, maar zonder bruikbaar nieuws, de daadwerkelijke trouwinschrijving van Willem Croese en Maria van Ratinge in de Mozes- en Aaronkerk te Amsterdam op 14.5.1747 (de eerdere vermelding is de ondertrouwinschrijving). LINK image 29 (het tellertje middenboven moet op 29 eindigen).  Ook hier geen vermelding dat hij weduwnaar was. In die kerk gevonden omdat de genoemde doop op 11.12.1755 in dezelfde kerk was (link).

Peter S2

Ter volledigheid, de door Willem gevonden inschrijving te Wouw is nogal een verhaal in het Latijn. Kan iemand die daar even naar kijken om er zeker van te zijn dat de transcriptie in de online index correct is? Het is image 87 via de link door Willem Hak gegeven.

Peter S2

...de tweede man van Maria Anna van Ratinge gen Jacob Tippe / Tiepel...

Ter aanvulling de ondertrouwinschrijving van 19.10.1759. Mogelijk is de begrafenis van Willem Croese die van 5.10.1757 van Willem Croese, in de blinde hoek in de verbrande gang, nalatende 2 onmondige kinderen.

Peter S2

Het geeft wel allerlei richtingen. Dat ze van voor het huw van Willem en Maria waren leek mij ook. Alleen omdat regelmatig verkeerde leeftijden worden opgegeven in die periode hield ik dat als richtpunt.

Hartelijk dank voor jullie reacties. Wellicht leidt dit tot de oplossing.

Vr gr Karst

Karst

Het zou misschien interessant zijn de weeskamerarchieven te bekijken aangaande het overlijden van Willem Croes; volgens de ondertrouwinschrijving van 1757 (zie mijn vorige bericht) heeft "sij weescamer voldaan" op 17.10.1759. Mogelijk hier, onder 2.9.1.1, nr.733 - nog niet gedigitaliseerd maar dat kan worden aangevraagd.

Peter S2

@Peter. Ik zal denk ik zelf naar het archief gaan om de akte te bekijken

Karst

Het is inderdaad iets om in het achterhoofd te houden. Alhoewel.....het lijkt er nu meer op dat beide kinderen de naam van hun 'stiefvader' hebben aangenomen. Als  dat zo is dan kan ik de lijn van Croese gaan schrappen. Was daar lekker ver mee terug. Maar het onderzoek moet wel zuiver blijven. Terug komen in 1767 en trouwen in 1768.

Vr gr Karst

Karst

Hier trouwens nog de trouwinschrijving van Jan Francis Croes in 't Boompje, 22.5.1768, getuigen Joa Meurs en Gerrit Wessels. [En nog dank aan Willem Hak voor de uitleg hoe deze link te plaatsen.]

Peter S2

Peter. Ik kan de link op mijn tablet niet openen. Moet dan registreren. Ik zal morgen de orginele akte via zoekakten opzoeken. Komt goed. Die Gerrit Wessels zou dan weleens de man van Cornelia Croes zijn.

Thanks Karst

Karst

Dat kan aan browserinstellingen liggen. Het lukt mij alleen met Internet Explorer.

Peter S2


Top Peter. Het geeft wel aan dat Jan Francis echt wel hoort bij Cornelia. Even los van wie de vader is.

KarstPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!