stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Wat betekent wonende BIJ broekkatte te Linte?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben mijn stamboom aan het uitpluizen en ik kom er niet achter wanneer mijn voorouder Gerrit Gerritsen is geboren/gedoopt en wie zijn ouders waren.

Hij is op 4 april 1759 getrouwd met Maria Evertsen. Hierbij staat vermeld "wonende bij broekkatte te Linte".

Nu komt Broekkatte veelvuldig voor in het doopboek van Den Ham (waarvan Linte, of Linde deel van uitmaakt), maar ik kan de juiste Gerrit hier niet in ontdekken. Zou het kunnen dat hij bij de familie leefde, maar geen familie is van broekkatte? Of dat hij in de burt van broekkatte woonde?

groet,
Erik

Erik

Ik vermoed dat Gerrit Gerritsen knecht was op de boerderij die Broekkatte heette.

G.Karssenberg

Een boerderij Broekotte is inderdaad te zien op de kadastrale kaart van ca. 1832. Zie hier: het betreft Den Ham, Sectie C blad 1. Een beetje naar rechts.

Peter S2

Hier heeft U de kadastrale kaart met de huidige situatie ernaast. Anderen zijn hier ongetwijfeld handiger in. Enfin, m.i. is er op dezelfde plek nog steeds een boerderij. Maar goed, hier is Gerrit nog niet mee gevonden..

Peter S2

Dank voor de suggestie! Daar lijkt het inderdaad wel op.

Erik

Dank! Deze bron had ik nog niet gevonden.

Broekkatte/Broekkotte is nu wel opgelost. Ik ga er vanuit dat hij daar knecht was.

 

In de jaren erna krijgt Gerrit een aantal kinderen. In deze akten staat ook de woonplaats vermeld. Het rijtje is als volgt:

Bergerink (1764), Harink (1765), Bergink (1767 en 1768), Berging (1770, 1772 en 1774), Bargerink (1777). Allemaal in Marle. Ik kan helaas alleen Harink terug vinden...

Kan het zijn dat hij geen vaste of eigen woning had en dat er om deze reden elke keer een andere plek vermeld staat?

 

groet,
Erik 

Erik

Mijn inziens zijn de meeste van deze vermeldingen gewoon van dezelfde boerderij - de spelling was nou eenmaal niet gestandaardiseerd. Wellicht behalve Harink.

Misschien een idee de minuutplans van ca.1832 voor Wijhe te bekijken. Marle is meen ik daarin Sectie H. Bij de weinige bebouwing staat meestal een naam, maar genoemde namen zie ik zo niet - misschien over het hoofd gezien, of is Marle niet alleen ten westen van de IJssel? Er zijn m.i. twee bladen, dus Sectie H blad 1 en blad 2. Voor alle minuutplans van Wijhe zie hier.

Als U nazaten van de gezochte persoon kent die daar zijn blijven wonen rond 1830, dan kunt U die terugzoeken in de oorspornkelijke aanwijzende tafel van het kadaster, zoek daarvoor op diezelfde website naar Wijhe kadast* .


Was het verkeerde Marle, moet Marle bij Hellendoorn zijn, zie later bericht.

Peter S2

Dat dacht ik in eerste instantie ook. Totdat ik de boerderij Harink vond.

Ik vind het wel vreemd dat er in 1764 Bergerink staat, in 1765 Harink en daarna weer Berging, Berging en Bargerink. Het lijkt me ook logisch dat hier de uiteindelijk naam Barrink (dat is mijn achternaam) uit voort is gekomen. Om deze reden zou ik deze boerderij graag willen vinden.

Het lijkt met niet waarschijnlijk dat de boerderij Harink is. Maar het is natuurlijk wel een mogelijkheid.

 

Ik zal de kaarten eens gaan bestuderen! :)

Erik

Waar zijn die dopen ingeschreven?

Peter S2

Allemaal in Hellendoorn. Ouders zijn Gerrit Gerrits(en) en Marieken (Marie) Albers.

Erik

Maar de moeder van die kinderen heet steeds Maria Albertsen. Waarom zou dit dezelfde zijn als Maria Evertsen getrouwd in 1759 blijkens de vraag? Ik vrees dat ik daar niet in mee kan gaan.

Peter S2

Overigens zie ik dat ik in mijn eerdere berichten een grove fout heb begaan: het gaat hier natuurlijk om Marle bij Hellendoorn niet bij Wijhe. Nee schuddend

Peter S2

Sorry, ik had meer informatie moeten geven.

In 1763 trouwt hij met Maria Evertsen. In het trouwboek staat vermeld dat hij weduwe is van Maria Albertsen. Op basis hiervan ga ik er vanuit dat dat dezelfde Gerrit moet zijn.

Erik

Ik zie het nu ook ja haha.. geen probleem :). Het kan natuurlijk ook dat de boerderij Berging(k) in 1835 al niet meer bestaat...

Erik


Ik meen dat U hiervoor onder Hellendoorn moet zoeken. Daar zijn nogal veel minuutplans van. Ik heb inmiddels wel Harink daarop gevonden, op de plan van Sectie K blad 4. Mogelijk een van de andere bladen van Sectie K (helemaal onderaan deze lijst), ik begin vierkante ogen te krijgen van dat geschuifel Ben gek.

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!