stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » De ouders van Maria Anna de Roy?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

GenealogieOnline vermeldt dat Maria Anna de Roy is geboren in Alicante, Valencia, dochter van Cornelis de Roy en Cornelia de Keijzer. Zij is op 23 juli 1690 getrouwd met Benjamin Dutry (van Haaften). Tot zover de informatie, die al enige decennia min of meer "vast staat", en ook indertijd al eens heeft geleid tot een vraag in de Nederl. Leeuw, maar voorzover ik zag, geen goed antwoord heeft verkregen. Ook het archief van de familie Dutry biedt geen antwoord.

Maria Anna de Roy gaat in ondertrouw te Amsterdam op 29 juni 1690 met Benjamin Dutry, en zij zou zijn overleden/begraven te Amsterdam op 3 november 1700. Ook zou het echtpaar twee of drie kinderen hebben gekregen en rk hebben laten dopen; iets te lezen over de getuigen? Is op deze manier niet iets te vinden omtrent haar ouders, die Cornelis de Roy en Cornelia de Keijzer zouden heten?

Wie zou nog eens in de archivalia willen duiken; ik vermoed dat Cornelis de Roy deel uitmaakt van de familie De Roy die handel dreef op Spanje (Cadiz met name).

Bij voorbaat dank, Leo Hendriks.

Leo Hendriks

Volgens haar ondertrouwinschrijving komt zij niet uit Alicante, maar uit Amsterdam. Ze is dan vergezeld van haar vader Cornelis de Roij
Alicante is een badplaats aan de Middellandse Zee, en heeft niets te maken met de handels- en havenplaats Cadiz aan de Atlantische Oceaan, hemelsbreed ruim 600 kilometer verderop.

Jan Clavaux

Ene Benjamin Dutrij is op 29.1.1668 in de Westerkerk in Amsterdam gedoopt als zoon van Jean Dutrij en Geertruij Tronquois.

G.Karssenberg

De suggestie dat Maria Anna de Roij uit Allicante zou komen lijkt al oud, zie hier p.174 uit 1798. Niet dat ik wil suggereren dat het daarom waar zou zijn.

Peter S2

Van de koopman Benjamin Dutrij staan momenteel 8 notariële akten online op de website van het Amsterdamse Stadsarchief https://notarieel.archief.amsterdam (gratis registreren)
Als zijn schoonvader ook in de handel zat, dan is daarover misschien in die aktes iets terug te vinden.
Uitsluitend zoeken op De R(o)o(e(ij(y) is uiteraard onbegonnen werk.

Jan Clavaux

 uit Vorsterman van Oijen  CBG - Cornelis de Roy

Ook mijn voorouders, dus ik ben benieuwd of hier iets uit komt. Na de Byvoegzels op het Vaderlandsch Woordenboek (1798, Google Books, zie boven) ook in Vorsterman van Oijen, Stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche Familiën (1885-90), C.B. Dutry van Haeften, Stam- en wapenboek van de familie du Trieu (1907) en Ned. Patriciaat 11 (1920).

August de Man

Ja, ik ben ook benieuwd, nog erger: het laat me even niet los. Ik heb een aardig wolkje De Roy's vanaf 1600 (waarvan ene De Roy uitvoerig is beschreven door Bas Dudok van Heel), ze zijn goed katholiek en bemoeien zich nogal met het ROACK, maar wat de boel nog leuker maakt, is dat de geboorte van Maria Anna de Roy wordt gesitueerd in Alicante/Valencia. En wat meldt ons Geneanet: in Cadiz (weliswaar een héél eind van Valencia maar onze voorouders hadden dan ook behoorlijk wat handelsdrift met bijbehorende bootjes) hebben zich uit deze Amsterdamse familie De Roy - al reeds omstreeks 1640/50 - één of meerdere De Roy's zich gevestigd, met nakomelingen in Zuid Amerika tot op dag van heden. En dan komt bovendien te Amsterdam nog ene man De Roy huwen met ene dame Maria Anna Hovius, waarbij deze mannelijke De Roy meldt dat hij is geboren in Cadiz. 

Kortom, ik heb hier een project, dat mij wat over de schoenen loopt. Eén van de vragen is wel, of er mogelijkheden zijn om in de boeken te Cadiz te snuffelen. Ik heb je nog niet afgeschrikt? Ik zou kunnen beginnen met een opgave van hetgeen ik met GDP heb opgesteld, waarvan een deel wel aardig in elkaar zit (al zeg ik het zelf) maar waarvan een deel ook theorie is. Sommige onderdelen zijn al eerder in dit stamboomforum aan de orde geweest. Zou ik in dit stamboomforum moeten doorgaan? M.vr.gr. Leo Hendriks

Leo Hendriks

Ken je het wapen van die familie De Roy? 
Volgens CBG-familiewapens was de springende bok (zie boven) het wapen van Cornelis de Roy die met Cornelia de Keyser trouwde en begraven werd te Amsterdam op 14 februari 1696. 
Ook in NL werd die springende bok genoemd, uit een ander document en met een andere moeder (wel een vergissing, Benjamins grootmoeder heette Deijman): 

August de Man

Dit is héél erg leuk, en voor mij niet bekend. Leo.

Leo Hendriks

..dochter van Cornelis de Roy en Cornelia de Keijzer..

Ene Cornelia de Keijzer, vrouw van Cornelis de Roeij, won. Herengracht, is begraven te Amsterdam op 26.10.1693 (link). Ter herinnering, in de twee (PUI en Kerk) ondertrouwinschrijvingen van Dutrie x de Roij in 1690 staat dat zij woonde aan de Herengracht (zie hier).

Edit - Ter aanvulling op het bericht van @August hier de begraafinschrijving van ene Cornelis de Roo, wednr. Herengracht, op gemelde datum 14.2.1696.

Peter S2

 CBG - Cornelia de Keijser 
Voor haar begrafenis wordt 15 gulden betaald, voor Cornelis de Roy zelfs 30. Een vermogend koopman dus. 
Dochter Maria Anna de Roy tekent met 'Marianna', keurig handschrift! 

August de Man

Saxenburg, het huis van vader Jean Dutry aan de Keizersgracht

August de Man

Ter aanvulling van de referenties naar originele bronnen, een inschrijving van de aankondiging van het huwelijk Dutrie x de Roij in de Waalse Kerk te Amsterdam op 29.6.1690 (link, image 492/523).
Edit: De kinderen van Jean Dutry, incl. Benjamin, zijn Hervormd gedoopt (Westerkerk). Was de familie de Roij misschien kerkelijk Waals?

Peter S2

De spelling "Le Roy" geeft wel te denken:
   Le 29e Juin 1690
   Bajamin Dutrie J.H. marchand 
   demeurant sur le Keysergracht & 
   Marianne Le Roy J.F. demeurant
   sur le Heergracht 
en ook "Marianne" lijkt me die kant op te wijzen. 
De familie Dutry kwam in ieder geval uit het zuiden. 

August de Man


Hoewel ik betwijfel dat dit de zoektocht helpt, hierbij toch maar een link naar een schilderij dat Benjamin met zijn gezin voor zou moeten stellen.

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!