stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Gezocht gegevens en mogelijk voorouders van Jannetje Jans van der Vliet.


Profiel afbeelding

Op 14-04-1711 trouwen te Ooltgensplaat Jan Maurits van Kempen (zoon van Maurits Jans van Kempen en Maatje Gillise Blok) en Jannetje Jans van der Vliet. Jannetje wordt alleen aangeduid als J.D.

Op 14-01-1714 laten dit echtpaar een zoon Johannes te Ooltgensplaat NH dopen, get. Ariaentje Willems en Gerrige? (Leens) Benschop, tenminste als ik de namen goed heb gelezen. De Moeder wordt hier zonder familienaam vermeld.

Uit oude aantekening zou op 10-3-1687 te Middelharnis een Jannetje Jans van der Vliet gedoopt zijn, maar ik kom haar daar niet tegen. Op internet zou zij geboren moeten zijn, althans afkomstig uit Dirksland, ook daar kwam ik haar niet tegen.

Zij is overleden te Ooltgensplaat 30-10-1760.

Wie kan mij hiermee verder helpen?

MvG

Alex

Alex Dragon 2

Een beginnetje, de doopinschrijving te Ooltgensplaat ZH, image 139/601 (link). De getuige is m.i. Ariaentje Willems Benschop. Het woord "getuige" staat in de laatste kolom (onder "ouders") en is niet onderdeel van de naam van de getuige.

Ter aanvulling, een link (image 428/601) naar een inschrijving van de trouw op 10.4/3.5.1711. Edit: Hoe kom je op 14.4, Alex? Enfin, de gaardersinschrijving van dit huwelijk levert niets nieuws op (link image 118/548).

Peter S2

Ter aanvulling, de districtsklappers ZH geven de volgende inschrijvingen, beste om die allemaal langs te lopen op getuigen ["B" zou staan voor Den Bommel, "O" voor Ooltgensplaat]:Peter S2

De getuige is m.i. Ariaentje Willems Benschop


Zij was getrouwd (< 1695) met Joost Daniels de Prins. (dat was Jannetje Willems Benschop)
Ariaentje was getrouwd (ca. 1714/1715) met Jan Cornelisz van Burgvliet.

Willem Hak

Goede morgen Peter,

Was een tikfout van mij.

 

Dank je Willem.

Alex Dragon 2

In het lidmatenregister van Ooltgensplaat 1665-1702 komt volgens mij "Vliet" niet voor. Zegt op zich niet zo veel, maar het zou mooi meegenomen zijn als er wel een in had gestaan. Dit register begint hier op image 55 t/m 72.

Peter S2

-

Peter S2

Uit oude aantekening zou op 10-3-1687 te Middelharnis een Jannetje Jans van der Vliet gedoopt zijn, maar ik kom haar daar niet tegen.

Wellicht wordt een doopdatum 10.3.1697 bedoeld. Zie hier onder eerste generatie, tweede huwelijk. Op die website wordt die Jannigje inderdaad gekoppeld aan van Kempen (zie onder tweede generatie). Maar goed, ik zou aanraden eerst de doopgetuigen van haar eigen kinderen op te zoeken alvorens in andere plaatsen te gaan kijken.

Peter S2

Beste Peter,

Ik heb ff gekeken op de link die u mij gaf, maar ik denk niet dat Jannetje ged. op 10-03-1697 degene is die ik zoek. Zij was te jong om te trouwen, 14 jaar. Jan Maurits van Kempen was zelf geboren in 1675 met ruim 22 jaar leeftijd verschil.

De eerste Jannetje ged. 23-11-1689 als zij (nog) in leven was in 1711, was zij 22, dat is meer realistischer. Of er waren 2 Jannetjes die in leven was, want bij mannen kwam het vaker voor dat 2 zonen dezelfde voornaam hadden.

Alex Dragon 2

Gegeven dat er anders vooralsnog alleen maar wat gegist wordt, is het toch zaak nu eerst de doopgetuigen van alle kinderen van van Kempen x van der Vliet op te zoeken en daarna die verder uit te zoeken. De doopdata staan in mijn tweede reactie.

Peter S2

Beste Peter,

Het volgende:

- Maurits, ged. Ooltgensplaat 27-3-1712, doopget.. Baltus van Ruijs en Jannetje Maurits.

- Gerrit, ged. Ooltgensplaat 1-11-1716, doopget. Trijntje Jans van der Vliet.

- Marinus, ged.  DB 18-11-1719, doopget. Jannetje Maurits van Kempen.

- Geertje, ged. Ooltgensplaat 8-11-1722, doopget. Trijntje Jans van der Vliet.

- Geertje, ged. DB 29-11-1724, doopget. Kobus Welle en Trijntje Jans.

Trijntje Jans van der Vliet is vermoedelijk haar zus of zuster. Ik heb gezocht naar haar onder genealogie van der Vliet, 1 kwam naar voren, ene Trijntje van der Vliet, ged. Barendrecht 9-3-1659, doch op die datum te Barendrecht staat zij niet vermeld.

De link die u mij eerder gaf komt Trijntje niet voor als haar zus of nicht. Mogelijk kan Trijntje Jans een tante van haar zijn, maar in het overzicht van der Vliet geeft geen duidelijkheden.

Alex Dragon 2

Ter aanvulling en een enkel correctie (voor transcripties voor Goeree Overflakkee zie trouwens hier):

Maurits, ged. Ooltgensplaat 27-3-1712, doopget. Baltus [Michielse] van Nuijs [voor 1712 x Adriana Wouters Boon] en Jannetje Maurits.
Johannes, ged. Ooltgensplaat 14-1-1714, doopget. Ariaentje Willems Benschop [x Jan Cornelisz van Burgvliet].
Gerrit, ged. Ooltgensplaat 1-11-1716, doopget. Trijntje Jans van der Vliet.
Marinus, ged.  Den Bommel 18-11-1719, doopget. Jannetje Maurits van Kempen.
Geertje, ged. Ooltgensplaat 8-11-1722, doopget. Trijntje Jans van der Vliet.
Geertje, ged. Den Bommel 29-11-1724, doopget. Kobus Welle [voor 1712 x Aegje Andries] en Trijntje Jans [wellicht wederom van der Vliet].

Al met al ziet het er niet best uit, geen enkele van de getuigen die niet vdV heette lijkt eenvoudig te koppelen aan een of andere van der Vliet, en Trijntje vind ik ook zo niet. [Edit: Althans, niet in de buurt. Er lijkt er wel een in Barendrecht te zijn geweest link]

Peter S2

Beste Peter,

Dank voor de aanvullingen.

Blijft dus lastig. Ik denk dat Trijntje en Jannetje zusters van elkaar waren, omdat Trijntje tot 3 keer toe doopgetuige was, laatste als Trijntje Jans.

Alex Dragon 2

Vooralsnog kan ik alleen aanraden het Streekarchief Goeree Overflakkee te bezoeken, om daar verdere archieven van Ooltgensplaat en Den Bommel in te zien die niet online zijn. Zie hier, merk daar op dat elk item onder "overheidsarchieven" naar een lijst van pdfs verwijst. Ihb zou van belang kunnen zijn het rechterlijk archief voor deze plaatsen; daarvan vind je op deze manier een inventaris hier. (Je vindt zo ook een inventaris van de weeskamer aldaar - wellicht voor henzelf minder van belang omdat ze beiden oud zijn geworden, maar wie weet zijn ze als voogd opgetreden voor een van der Vliet). Er is dus zat materiaal beschikbaar uit die tijd van die plaatsen, maar dat zal niet gaan lukken zonder archiefbezoek.

Peter S2


Beste Peter,

Alvast bedankt voor de genomen moeite en hulp.

Alex Dragon 2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!