stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Hendrik de aardappelboer in Nijkerk

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de juiste identiteit van de man die bekend stond als Hendrik de aardappelboer in Nijkerk.

Helaas heb ik weinig nadere informatie, anders dan dat hij in het eerste decennium van de vorige eeuw onder die naam bekend stond.

De vraag heb ik al neergelegd bij het museum Nijkerk neergelegd. Van hen heb ik twee achternamen gekregen, maar onderzoek heeft nog geen resultaat opgeleverd.

Wie helpt mij op weg?

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten

[Ik vrees dat het aantal reacties op deze vraag niet is geholpen met Uw keuze om deze op dit heel specifieke subforum open archieven te plaatsen. Ik hoop dat de moderator de vraag alsnog op het algemene subforum plaatst, t.w.  gezochte en onderzochte familienamen (link).]

Een suggestie zou zijn het bevolkingsregister van Nijkerk door te spitten op allen genaamd Hendrik. Voor 1906-1921 is dat beschikbaar op zoekakten (zie hier). Gelukkig zit er een index bij. Het is dan vrij eenvoudig om elke Hendrik terug te vinden in het in de index genoemde deel, omdat het bladnummer er ook bij staat. Doorgaands wordt het beroep genoemd, dus hopelijk waren er indertijd niet teveel landbouwers aldaar genaamd Hendrik - ervan uit gaande dat het om een verbouwer, niet een handelaar van aardappelen ging. Het is een zware klus, en succes is niet gegarandeerd (misschien woonde hij niet in Nijkerk?).

Verder is er nog een archief van de Nijkerksche Courant maar dat lijkt niet online (link).

Tot slot - als het U te doen is om een mogelijke biologische voorouder (ik maakte dit op uit een facebook bericht), dan kunt U overwegen een nieuw item te plaatsen met een vraag of daar - gegeven de tijdsperiode, het is dus 20ste eeuw - misschien ergens toch nadere archieven van te vinden zijn. Ik heb hier helemaal geen verstand van, maar er zijn experts op dit forum ook op dit gebied (wederom - op het subforum familienamen). Heeft U de huwelijksakte van het kind in kwestie, en staat daar een vermelding van erkenning door een ouder in, met nadere kanttekeningen? En wat staat er precies in de geboorteakte?

Peter S2

Beste allen, dit lijkt mij een vraag voor het standaard forum 'Gezochten familienamen'. Er kan geen subforums meer worden aangemaakt, mede omdat er teveel van waren en er teveel verwarring en verspreiding kwam.

Deze post is dan niet echt een familienaam maar een persoon die gezocht wordt, maar het doel is hetzelfde.

@Guido, ik hoop dat je meer duidelijkheid krijgt, succes!

Yolanda Lippens


De geboorteakte van het kind is voorzien van twee kanttekeningen:

1. de erkenning door de biologische moeder - iets wat in die tijd gebruikelijk was

2. de erkenning door de latere echtgenoot van de moeder in de huwelijksakte.

Het kind is inderdaad getrouwd. Ik ga de huwelijksakte nog verder opzoeken, maar omdat hij ook al (in 1987) overleden is, denk ik wellicht op de persoonskaart een aantekening te kunnen vinden. Hij staat op het lijstje van aan te vragen uittreksels.

Andere archieven die ik inmiddels heb aangeschreven zijn die van de Hervormde Gemeente waar de moeder lid zou zijn geweest. Heeft zij wellicht, toen zij (hoog)zwanger was en daarna, financiële bijstand gehad voor haar levensonderhoud en dat van haar zoontje. Is in die archieven een naam opgetekend van een mogelijke verwekker? Ik wacht nog op antwoord.

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van HartenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!