stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Zoetekoekverkoper

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In 1807 sterft een van mijn voorouders in het huis van bewaring te Maastricht. Als beroep staat naast dagloner vermeld zoetekoekverkoper. Mijn vraag is of dit laatste werkelijk een beroep is of een juridische term voor het vergrijp wat hij gepleegd heeft. (associeer "voor zoetekoek aannemen"   met goedgelovigheid, daaruit misschien oplichting of iets dergelijks)

Frans Winkens

"De Zoetekoekbakkers, ook gezeid Lyfkouckbackers, waren alhier zeer talryk. Zy zonden hunne voortbrengselen naer andere steden, en ten platte lande" [1854].
WNT 

August de Man

Zoetekoekverkoper was een (bij)beroep en zal dan ook werkelijk zijn (bij)beroep zijn geweest.
Zeker niet bedoeld als juridische term, net zo min bijv.  van de vrachtwagen gevallen  als juridische term gebruikt zal worden.
 

Bakkerijen

De zoetekoekverkopers Hendrik Mispelblomme, Christiaan van de Linde en Willem Huis, schrijven het stadsbestuur in augustus 1747 dat ze uit de courant hebben vernomen dat de jaarlijkse kermis of jaarmarkt dit jaar niet wordt gehouden. Ze ondervinden hierdoor groot nadeel voor hun negotie als zoete koekverkopers. Daarin ligt een groot deel van hun bestaan. Ze worden zeer benadeeld door het niet kunnen of mogen verreizen in Zeeland met hun kramen en ook om met hun koekkramen niet meer op de jaarmarkt te kunnen staan. Ze verzoeken met klem hen toe te staan met hun kramen op maandag aanstaande op de Grote Markt te mogen staan en hun gebakken zoete koek daar te verkopen.Overigens is  iets voor zoetekoek aannemen  vergelijkbaar met  als het klopt als een bus.
Hoewel beiden algemeen worden gebruikt, is het eigenlijk :
iets voor goede munt aannemen  of  iets voor zoetekoek opeten
en
het sluit als een bus  of  het klopt (als een zwerende vinger).

Willem Hak

Bedankt, weer iets bijgeleerd.

Frans Winkens

Bedankt, nooit te oud om te leren.

Frans Winkens

In het Beroepsnamenboek van J.B. Glasbergen staat bij zoetekoekbakker: 17e eeuws, beroepsnaam voor de eerste maal gevonden in bronnenmateriaal Brugge,;onder zoetekoek wordt o.m. verstaan honingkoek, kruidkoek, liefkoek, oliekoek en peperkoek.

L. Loef


Bedankt.

Frans Winkens
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!