stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Zoeken voorouder



Profiel afbeelding

Ja sorry ik had niet zo gauw door dat je via de link in de Almanak komt.

Kun je ook bij andere jaren komen en zijn die vrij toegankelijk.

Nogmaals mijn dank

Rik van Wijk - 21 feb 2018 - 15:50

Het CBG heeft volgens mij een DVD gepubliceerd met alle RA / Regeringsalmanakken van Nederlands Indië. Google heeft ze niet allemaal online. De website roosjeroos.nl heeft wel dan weer alle geboortes, huwelijken en overlijdens uit de RA's in hun database opgenomen.

A van Egmond (oud) - 21 feb 2018 - 15:56

Het artikel in de Indische Navorser is genaamd: Reconstructie van de huwelijksregisters van de residentie Bantam door P.A. Christiaans. En laatstgenoemde het Christiaans, recent overleden, was een zeer gerespecteerd onderzoeker met vele publicaties op zijn naam.

Of N. Dinger de enige persoon met die achternaam was in Ned Indie rond 1830-1840 is niet met zekerheid aan te geven omdat militairen in actieve dienst niet in de adresboeken zijn opgenomen.

Om zeker te zijn van de ouders van Jacob Felix Dinger kunt u misschien de film van familysearch raadplegen. Overlijden Soerabaja. Of op zoek naar een huwelijksakte in Hamburg.

In de vraag staan enige foutjes denk ik.  De overlijdensplaats van Jacob Felix is Soerabaja (regeringsalmanak en registratie begraafplaats Peneleh te Soerabaja). Zijn vrouw heet natuurlijk ook geen Dinger maar Koch. Ik heb geen huwelijk van hem in Ned Indie kunnen vinden, noch een overlijden van zijn vrouw Koch.

 Ik denk dat de reconstructie door A. van Egmond het meest waarschijnlijk is.

Ben Wegman - 21 feb 2018 - 15:56

Er is op familysearch een record van het huwelijk van Jacob Felix Dinger en Catharina Koch in 1865 in Aachen. Weliswaar geen Hamburg :-) maar een stuk dichterbij dan Batavia. Ik denk dat ze dan idd toch hier in Europa zijn getrouwd. En je hebt gelijk militairen in actieve dienst staan niet in de naamlijst. Is dus nog een kleine risico factor.

A van Egmond (oud) - 21 feb 2018 - 16:02

Rond 1868 worden er 3 volwassen mannen vermeld in de adresboeken t.w. Eduard Dinger, Jacobus Felix Dinger en Albert Nicolaas Dinger. Allen woonachtig Batavia. 

Rond 1830 ook een A. Dinger in Batavia
Rond 1833 was Nicolaas Dinger boekhouder bij de weeskamer van Batavia

Misschien van nut: publicatie van H.A.N. Dinger, Genealogie Dinger (Wassenaar 1945)

De weduwe Dinger-Koch wordt nog in 1882-1883 vermeld, daarna niet meer. Misschien toen al met een van haar kinderen naar elders vertrokken. Een klein vraagtekentje is wel deze vermelding: 04-04-1897 overlijden te Soerabaja Katharina Koch. Een andere of de onze?

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 feb 2018 - 16:09

Na inloggen wiewaswie.nl zoeken op 2 achternamen Dinger Koch = twee zoekresultaten, geboorteadvertentie CBG, geboortedatum 19-02-1871 plaats Batavia, zie verder cbg.nl, hoofdpersoon: C. Koch, vermelding: Dinger / (deze advertentie na inloggen bij cbg.nl, gevonden op pag.2,
overgetypt van twee regels kleine advertentie = /
Bevallen van een ZOON    C. Dinger-Koch.    
BATAVIA, 19 Februarij 1871. /

(Voornoemde advertentie is waarschijnlijk uit een krant geknipt, welke is niet vermeld, daarna volgt nog een regel niet zichtbaar dus ook niet of het wel of niet relevant zou kunnen zijn;

De andere treffer op de site wiewaswie.nl na inloggen = index details met scanafbeelding
overlijdensakte betreft overleden vrouw
Nicoline Frederique Dinger, leeftijd 79, geboorteplaats Weltevreden, overleden te Hilversum 6 mei 1948,
vader Felix Dinger en moeder Catharina Koch, beiden overleden;
voornoemde overledene is weduwe van: Hans Andreas Walter Eiche.
(Dat is overlijdensaktenr.308, registratiedatum = overlijdensaktedatum 8 mei 1948 gemeente Hilversum,
Noord-Hollands Archief te Haarlem.)
Uit de akte blijkt verder nog dat de overledene is zonder beroep en woont in Hilversum,
overleden te vijftien uur en vijftien (minuten) adres Tromplaan huisnummer zeven in de gemeente Hilversum,
aangifte van overlijden door: Johannes van Dijk, oud vijftig jaren, concierge wonende te Hilversum.
(Deze concierge heeft nog meer aangiften van overlijden verricht is te lezen op de pagina van deze akte.)

- - -

Mogelijk nog belangrijk voor studie van familienaam EICHE, pag.9 fam.advertenties CBG, bijvoorbeeld combinatie deze familienamen:
EICKE DINGER, in het volgende fam.bericht, overgetypt van eigenlijk niet zo goed leesbaar datum 6 augustus jaar 1919. =
=> Van Bandoeng gewerd mij het treurig bericht dat de Heer H. W. A. EICKE,   Echtgenoot van Vrouwe F. DINGER,  
2 dezer kalm is overleden.   Namens de Familie : A. Ed. DINGER.   Rotterdam, 6 Augustus 1919. /

Betreft waarschijnlijk dezelfde persoon als hierboven zie pag.10 fam.adv.CBG, ook in Rotterdam, tekst overgetypt =
=> In plaats van kaarten. / GETROUWD :    A. ED.  DINGER,   / Weduwnaar van Vrouwe HENRIETTE LOUISE EINTHOVEN /
                                                           en       C. M. DE KANTER,
die bij deze tevens hun hartelijken dank betuigen voor de ondervonden belangstelling.
Rotterdam, 9 October 1924.

(advertentie nummer is ook gedrukt in vnd. advertentie, = B5847)
Er zijn nog meer fam.berichten naam DINGER, o.a. deze pagina 10, bijv. overlijden van echtgenote met achternaam EINTHOVEN,
overleden in Rotterdam 1923, familieleden niet alleen in Nederland verschillende plaatsen meerdere fam.advertenties CBG. /
 

Marianne Christina - 21 feb 2018 - 21:51

Ter aanvulling: de verwijzing naar het testament van mevr Smit

Albert Nicolaas Dinger geboren 04-05-1840 te Batavia wordt genoemd bij de afhandeling in het testament van zijn moeder Frederika Johanna Smit uit 1874. Waarom niet de evt oudste zoon?  Toch een verkeerd spoor?

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 feb 2018 - 23:17

Misschien dat u hier nog wat aan heeft, bij het zoeken naar achternaam DINGER, beperkt tot voornamen initialen A.N. combinatie, div. resultaten, bijvoorbeeld deze fam.advertentie, pag.2, achternaam DINGER, tekst overgetypt. =
=> Getrouwd, bij volmagt, A. N. DINGER, O.-I. Ambtenaar, en C. A. M. VAN DER MEER.
DELFT, 26 September 1866.

Zie verder website van het archief in Delft, in bevolkingsregister van Delft, voornoemde A.N. DINGER, betreft inderdaad Albert Nicolaas DINGER, mogelijk dat zijn beroep duidelijk is waarom hij zaken heeft afgehandeld, hij verhuisde van Delft naar Den Haag, meer details over hem en zijn echtgenote zijn genoteerd, echter niet bekeken meer bijzonderheden of hij wel of niet de oudste zoon was van zijn ouders. Kennelijk toch wel de persoon over wie het gaat in MEMORIE VAN AANGIFTE voor het regt van successie van de nalatenschap van wijlen Frederika Johanna Smit, (enz., te BATAVIA, 1874.) /
Verder gekeken via digitalestamboom.nl, => denhaag.digitalestamboom.nl, div. zoekresultaten bevolkingsregister en ook overlijdensaktenr.95,
aktedatum 8 januari 1918 gemeente 's-Gravenhage, overlijden van: Albert Nicolaas Dinger, zonder beroep, wonende alhier,
op den zevenden dezer des morgens ten half elf ure is overleden, oud zevenenzeventig jaren, geboren te Batavia,
echtgenoot van: Cornelia Anna Mathilde van der Meer,
zoon van: Nicolaas Dinger en Frederika Johanna Smit, beiden overleden. /
Aangifte van overlijden door: Adrianus Johannes van Batenburg, oud 37 jaren, en Jan Timp, oud 50 jaren,
boden wonende alhier - gemeente 's-Gravenhage.

Deze personen met familienaam Dinger worden meerdere keren vermeld in aktes en bevolkingsregisters van o.a. denhaag.digitalestamboom.nl, ook eerder vermelde achternaam Eicke, daarvan zijn nog meer bijvoorbeeld gezinskaart van Nicoline Frederique Dinger, geb. 14 augustus 1868 te Weltevreden, weduwe van Walter Andreas Eicke, zij was ingeschreven te 's-Gravenhage 22 november 1919 afkomstig van Bandoeng; religie G.K., zij woonde 22nov1919: Ant. Duijckstr.108 en verhuisde 7 mei 1920 naar adres Sweelinckplein 40 te 's-Gravenhage; kolom 17, betreft aanmerkingen : V.T.20/21 vertr.n.Duitschl. = Volkstelling van 1920/21 vertrokken van 's-Gravenhage naar Duitschland, (zonder adres in Duitsland op deze gezinskaart nr.113148.) / Mogelijk dat bezoek aan Haags Gemeentearchief nog resultaten oplevert als het gaat om vorige bevolkingsregister periode 1895/1913, nog niet online beschikbaar. Echter dat is niet van toepassing als het gaat over vnd. gezinskaart - zonder verwijzing naar vorig bevolkingsregister Haags Gemeentearchief 1895/1913.
Hieronder nog meer te vinden denhaag.digitalestamboom.nl = achternaam Thiele,
betreft Louise Maria Theresia, Thiele, geboren 21-10-90 = 21 oktober 1890 te Taroentoeng - Sumatra, religie: Prot., nationaliteit Ned., ingeschreven als gezinslid, van echtgenoot en met hun kinderen, achternaam Kortz , en ook als kind met achternaam Dinger = van oudere leeftijd vergeleken met de kinderen achternaam Kortz, gelet op geb.datums privacy wetgeving van toepassing, dochter Louise Frederika Adriana Dinger, geboren 23 maart 1907 te Serang, het gezin was ingeschreven 9 aug 1926 vanuit een plaats op Java, vertrokken 4 mei 1927 naar Batavia, -> in bev.reg. op kaartnr.247215 te vinden met verwijzing van het gezin naar nieuwe A.K. vermoedelijk niet incl. laatste regel van laatst genoteerde dochter, zie verder denhaag.digitalestamboom.nl, gezinshoofd - Antoine Kortz, geb. 19 sep 1890 te Klaten (Java), gehuwd, drie kinderen, twee dochters en een zoon, fam.Kortz, het adres op dezde gezinskaart Obrechtstraat 415 te 's-Gravenhage als enige woonadres, vergelijk vervolgkaart vanwege vertrekdatum in 1927 terug naar Batavia.

Marianne Christina - 21 feb 2018 - 23:39

Via zoeken in Delpher zijn er diverse meldingen te vinden van geboortes in het gezin van Dinger-Koch. Maar dit is uiteraard bekend.  Zie Dinger-Koch

mvg-Ben

Ben Wegman - 22 feb 2018 - 10:34


Bedankt allemaal voor de reacties. Ik denk dat ik eruit ben.

Rik van Wijk - 23 feb 2018 - 09:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu