stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Adam de Amazoon opgelost



Profiel afbeelding

Zie de toelichting, hopelijk heeft U daar wat aan: link.
In die laatste inschrijving staat m.i.: KH 98 1798 G | Willem de Amazoon // den 14d Maij oud 9 1/4 jaar | den 7den Mei 1809 (?) vrijwillig uitgegaan

Peter S - 24 nov 2019 - 14:04

Hartstikke bedankt Peter!

Morten Kriek - 24 nov 2019 - 14:06

Een andere naam uit dit bericht roept ook een hoop vragen op: Helena (of Lena) Louisa (of Louwissa) Rompel (Amsterdam 1793- overl. tussen 1830 en 1848). Behalve dat zij in 1836 is overleden en dat zij getuige was bij de doop van Johanna Helena Rompel, op 2 januari 1811, kan ik helemaal niets over haar vinden.

Zij was de moeder van Adam de Amazoon. Maar waar kwam zij vandaan? Wie waren haar ouders?

Morten Kriek - 24 nov 2019 - 14:13

Haar ouders staan vermeld in dit patientenregister : link.

Peter S - 24 nov 2019 - 14:34

Dit suggereert dat dit haar doop kan zijn : link. Voor meer gegevens over de ouders zie hier.

Peter S - 24 nov 2019 - 15:43

Het is vrij nutteloos te zoeken naar d'Amazoon: de laatste draagster van die naam is in Amersfoort overleden. Haar moeder, die gehuwd was met Hendrik d'Amazoon, naast twee dochers (Maria en Jacoba) de enig overlevende zoon van Adam, schijnt een aantal documenten over zijn afkomst na zijn dood in de potkachel te hebben gestopt. Grootvader Willem d'Amazoon was een vondeling en de naam is waarschijnlijk door de portier van het weeshuis gegeven. Deze Willem was getrouwd met Helena Rompel. Hun zoon Adam was getrouwd met Elisabeth Swart(s). Uit dat huwelijk zijn geen kinderen; wel zijn er kinderen van Adam en de buitenechtelijke dochter van Elisabeth, Jacoba Zwarts. De overlevende kinderen zijn: Maria, Willem en Jacoba. Mijn man was volgens de verhalen een kleinzoon van Jacoba; maar ook dat is niet zeker: zij is geboren in Haarlem als dochter van Anna Elisabeth Zwarts, een buitenechtelijk kind van Jacoba Zwarts. Overigens is volgens mij Adam niet met Jacoba Zwarts getrouwd, maar de kinderen zijn bij akte als de zijne erkend.

Uit het bezit van Jacoba d'Amazoon heb ik een portret (1830-1860) van een man. Jacoba heeft mijn man nooit willen vertellen wie het was. Verder heb ik een vrij groot aantal foto's, velen met naam.

J.J. kettenes-van den Bosch - 24 nov 2019 - 17:35

Wat leuk te horen. Gerritje de Amazoon was de tante Gerrie, de oudtante van mijn moeder. Wij hadden begrepen dat Gerrie documenten over de afkomst had en deze verbrand heeft.

ik ben altijd benieuwd geweest wat voor documenten dat waren, omdat ze geprobeerd heeft deze “opnieuw op te vragen”. Ze vertelde dat de documenten pas 150 jaar later vrijgegeven worden. Maar 150 jaar waarna weet ik ook niet.

Het enige dat ik verder heb zijn de verhalen van de familie, en op basis daarvan ben ik aan het speuren.

Is het mogelijk mij foto’s te sturen van het portret? Tevens zou ik graag de foto’s zien en namen weten. Ik heb helemaal niets en zou graag alles bewaren voor de familie en verdere nakomelingen.

Morten Kriek - 24 nov 2019 - 17:46

Het was mij trouwens ook niet bekend dat Jacoba de Amazoon kinderen had. Mijn moeder kende haar als een excentrieke vrouw die voornamelijk ‘s nachts leefde. En ook Dirk “woonde” grotendeels onder de trap. Letterlijk. Jacoba was ook de maîtresse van Reder Bick.

Morten Kriek - 24 nov 2019 - 18:08

Zojuist mijn moeder gesproken over tante Cock (Jacoba). Mijn moeder vertelde oa het volgende:

“Tante Cock en oom Dirk hebben altijd in de Helmerstraat tegenover het Wilhelminaziekenhuis gewoond.” en “Er is rond tante Cock de naam kareltje Koch gevallen. De naam Kettenes heb ik vroeger ook gehoord, volgens mij was dat Dick Kettenes.”

Morten Kriek - 24 nov 2019 - 18:40 (laatst bijgewerkt 24 nov 2019 — 18:46 door auteur)

Hallo allemaal,

Ik ben begin 2018 dit draadje begonnen omdat de naam me intrigeerde. Aardig om te zien dat deze bijzondere familie nog nazaten heeft die zich ook afvragen hoe het zat. Ik ben geen familie, maar vier opvolgende generaties buitenechtelijke kinderen is wel een bijzondere traditie (I. Willem de vondeling, II. Adam en zijn stiefdochter, III. Jacoba, Maria en Hendrik de A. en hun stiefzuster Anna Elisabeth Zwarts, IV. Willem Zwarts de fietsenmaker en Jacoba Zwarts x Kettenes).

De antecedenten van Helena Rompel zijn makkelijk te vinden op wiewaswie als je zoekt op Lodewijk Anthony Rompel x Elisabeth Kroese in Amsterdam. Die lieten vanaf 1783 tien kinderen dopen (Oude Kerk, Nieuwe Kerk en Amstelkerk), waaronder Adam Rompel (1790-na 1843), turfdrager, x1 1810 Anna Woltz, x2 1843 Agn.M. Huisman wed. Jacob van den Bosch, hieruit o.a. twee kinderen met elk ook weer kinderen etc.

Nu weten we dus naar wie Helena Rompel (1793.11.ged. 14-1836)  haar kind Adam van Willem de Amazoon had  genoemd. Haar twee andere kinderen Wilehelmina Rompel later van Soest (1819) en Helena Louisa (1829)  waren wel van Christiaan van Soest, waar ze in 1830 mee trouwde, want hij erkende ze bij hun huwelijk.

Voor de Amazoon heb ik wel een aardige "wens-opa" gevonden, wat denken jullie van Carl baron (van) Amason of Amasoon, die met prinses Charlotta Sophia furstin/hertogin in Lieffland zu Churland und Semgallen, abces van de abdij van Herford optrad als doopgetuige in de Leidse Hoogduitse kerk 1701 en 1703...? Wie weet.

veel plezier bij het speuren gewenst, Willem van den Berg    

   

Willem van den Berg 3512 - 24 nov 2019 - 18:58


Wees welkom voor foto's! Kareltje Koch ken ik uit de verhalen en ik heb foto's. Heb een heel fotoalbum van het in Jugendstil ingerichte huis aan de Helmerstraat, compleet met dienstbodes. Heb het dubbel. 

J.J. kettenes-van den Bosch - 24 nov 2019 - 20:59







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu