stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Quarantaine Tiengemeten 19e eeuw



Profiel afbeelding

Quarantaine Tiengemeten was in de 19e eeuw in gebruik voor schepen die een besmettelijke ziekte aan boord hadden. In 1832 was er een cholera epidemie en zijn er in de zomer 24 , waarschijnlijk bemannigsleden, overleden en daar op een begraafplaatsje begraven. De quarantaine viel gemeentelijk en dus ook administratief onder Zuid Beijerland. Overlijdensakten zijn van deze overleden personen niet opgemaakt. Wil nu proberen of er te achterhalen is wie deze overledenen zijn en waar ze vandaan kwamen. Mijn vraag is zijn er scheepsnamen bekend die daar in 1832 in quarantaine hebben gelegen en zou het overlijden in de logboeken van de schepen ingeschreven zijn. Van een schip weet ik de naam "De Batavier" was een vracht- en passagiers schip wat als "pontje" voer tussen Rotterdam en Londen en in de cholera tijd bij Tiengemeten lag. Daar is een machinist overleden. Het is niet direct een genealogische vraag maar stel die toch maar op dit forum. Bekend zijn boekje van P.G. Perneel. Gezocht in kranten op Delpher en google op Quarantaine Tiengemeten etc.

A.M. Butterman - 22 feb 2018 - 11:32

Kijk maar eens via "Google" naar: "Quarantaine Tiengemeten". 
​Een vraag van u ontbreekt.

G.Karssenberg - 22 feb 2018 - 11:45

Heer Karssenberg, U heeft gelijk. Er ging iets mis. Ga mijn vraag nu plaatsen

A.M. Butterman - 22 feb 2018 - 14:39

Voor een ander onderzoek heb ik het repertorium van de Zuid Beijerlandse notaris doorgenomen. Wat vind ik daar in 1832. Protestbrieven van kapiteins die in quarantaine bij Tiengemeten moesten liggen. Registratie door de notaris met naam kapitein en naam schip. Zo kan je op de vreemdste plaatsen gegevens vinden. 

A.M. Butterman - 5 mar 2018 - 22:23


Leuk, rond 1995 heb ik samen met andere scholieren en Dhr. Perneel nog gegegraven naar overblijfselen van het cholera kamp. We hebben toen ook nog botten / gebitten gevonden. Hiermee hebben we destijds de krant gehaald! Ook zochten we nog naar vliegtuig onderdelen uit WOII (kennelijk was er een vliegtuig neergekomen). Daarvan hebben we echter niks teruggevonden.

Menno de Vos - 4 nov 2019 - 11:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu