stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » zendeling en tempelhuwelijk (Latter day Saints)


Profiel afbeelding

Wie kan mij helpen. In mijn overigens boeiende zoektocht kom ik de volgende situatie tegen. Mijn overgrootmoeder (geb. 1850) vertrekt uit haar geboortedorp naar Amsterdam. Zij verblijft daar op vele adressen op Wittenburg, begrijpelijk vanwege de enorme armoede in die tijd. Zij krijgt een relatie met een gehuwde man waarmee zij na vele jaren alsnog trouwt. In de voorliggende tijd zijn er kinderen geboren, waaronder mijn grootvader, die de naam van moeder krijgen, pas na 12 jaar erkent zij de kinderen. Uit DNA onderzoek weet ik nu zeker dat deze latere echtgenoot de biologische vader is. Tussen al dit alles door loopt een Nederlandse zendeling van de Kerk van Jezus Christus heiligen der laatste dagen en ik lees in archieven dat hij meerdere keren is getrouwd, onder andere met mijn overgrootmoeder. In totaal zijn er vijf vrouwen waarmee hij trouwt, waarvan een posthuum. Hoe moet ik dit nu beoordelen, zijn dit wel echte huwelijken? Bigamie was tot circa 1905 in deze kringen toegestaan. Welke betekenis moet ik aan deze huwelijken toekennen? Weet iemand waar ik meer info over deze situatie kan verwerven?

Dick Falkena.

Dick Falkena

Polygamie zou in de eerste plaats worden bedreven om kindertjes (lees: nieuwe volgelingen) te maken, zo lees ik [link]

Ook zou er getrouwd worden om zo een gebod van God te volgen.

JP Ouweltjes


Dank voor deze link, ik kom echter geen ' natuurlijke' kinderen van deze zendeling tegen. Dus zieltjes maken zal niet het motief zijn geweest denk ik.

Dick FalkenaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!