stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Willem van Schooten geb 11-11-1743 Zuid Schalkwijk

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben al heel lang op zoek naar de doop van Willem van Schooten. Hij trouwt te Heemstede, als weduwnaar van Marijtje Botmeijer voor schout en schepenen op 5-1-1783 met Femmetje Greutkens. Hij overlijdt 4-11-1828 te Haarlem.

Volgens mijn (oude) aantekeningen zou hij op 11-11-1743 of 1744 te Zuid Schalkwijk zijn geboren. Op zoekakten vindt ik alleen trouwaktes, geen dopen (alhoewel vermeld) voor Zuid Schalkwijk. Onder Langedijk waaronder rk Zuid Schalkwijk zou vallen vind ik ook niets. Tevens ben ik nog op zoek naar zijn eerste huwelijk met Marijtje Botmeijer en eventuele kinderen. 

Heidi Jonkman

Die geboortedatum en plaats zullen uit zijn overlijdensakte komen, te Haarlem in 1828 (link). Er is al vaker hier over gesproken dat geboortegegevens in vroege Haarlemse overlijdensakten met een flinke korrel zout moeten worden genomen; de aangevers zullen geboortegegevens hebben moeten aandragen omdat die nu eenmaal moesten worden ingevuld in de akte. Zie berichten ergens van Jan Clavaux. NB: De aangevers hier waren 2 bekenden van de overledene dus dat maakt de betrouwbaarheid van deze informatie erg onzeker [zie ook de daar vermelde voornaam van de vrouw van de overledene: Maria].

Peter S2

Beste Heidi

Uit het tweede huwelijk zijn volgens de overlijdensakte kinderen geboren.Ik vind in ieder geval een zoon Jan van Schooten, geboren te Heemstede ca. 1792, en een Hermanus geb. ca. 1786.

Willem van Schooten was kennelijk watermolenaar van beroep. 

Zijn er meer kinderen bekend? En waren er doopgetuigen? Andere zaken die mogelijk van belang kunnen zijn?

JP Ouweltjes

Ja inderdaad allemaal Heemstede gedoopt: IJda 22-3-1784 doopg hendrik stugers en anna v schooten Hermanus 25-2-1786 doopg Jan Sante en Aaltje Kreukes(=greutkens) Reinerus 3-10-1788 doopg Jacob Kreukens en Aaltje Kreukens Joannes 26-1-1792 doopget Jan Steffens en Femmetje Greukens Margaretha 27-3-1795 doopget Bart van Schooten en Mie Lammers.

Heidi Jonkman

Ik vind zo snel het volgende:

  1. IJda, ged. Heemstede rk 22.3.1784, get. Hendrik Stugers, Anna van Schoten
  2. Hermanus, ged. ald. 25.2.1786, get. Jan Sante, Aaltje Kreukes
  3. Maria, ged. ald. 12.5.1788, get. Sijme van Schoten, Maria van Schoten

wordt aangevuld

Edit: niet meer nodig.

JP Ouweltjes

Op 22.1.1846 te Haarlem het overlijden van Maria Stuve, 70 jaar geb. Bloemendaal, dr. van Hendrik Stuve en Anna van Schooten [link]. Doch eerder wordt vermeld dat zij in Haarlem geboren zou zijn [link]. Dat laatste blijkt dan te kloppen; ze is aldaar rk gedoopt op 22.12.1776 [link]. Bij haar doop zijn aanwezig de getuigen Renier van Schooten en Maria Vankman [link]

Andere kinderen van Hendrik en Anna [zie ook deze site]:

  • Treijntje, ged. Spaarnwoude rk 22.7.1779, get. Jan Vankman, Marijtje Kares
  • Margarita, ged. Bloemendaal rk 1.9.1781,  get. Hermanus Vankman, Margarita Vankman
  • Joannes, ged. ald. 29.11.1783, get. Petrus van Schooten, Cornelia van Rijn
  • Joanna, ged. ald. 27.1.1786, get. Jacobus Zwart, Alida Vantman

Zekere Harmen Jansz Vantman was gehuwd met Geertje Harmens Roelink [link].

Kinderen zie ook deze site. Onder de getuigen zekere Marijtje Vankman.

JP Ouweltjes

Hendrik en Anna zouden gehuwd zijn te Haarlemmerliede [link]. Anna zou volgens die site uit Zuid-Schalkwijk afkomstig zijn. Impost Haarlemmerliede vermeldt dat beiden uit Schalkwijk komen [link]. Civiel Zuid-Schalkwijk vermeldt dat zij geboren is te Heemstede [link]

JP Ouweltjes

Zekere Reijnier Willemze en Mie Jans laten te Heemstede rk een zoon Pieter dopen [link]. Antje gedoopt in het jaar 1750 [link]. In 1752 een dochter Hillegond [link]. In 1757 een zoon Thijs [link]. Moeder noemt zich dan Maria Jans.

Ook deze website claimt dit stel als ouders van Anna, zo zie ik nu. Het vermelde huwelijk van de ouders blijkt te kloppen [link].

JP Ouweltjes

Rijer Wilhelmi van Schoten en Maria Hogers lieten verder op 30.8.1744 nog een zoon Joannes dopen, Vier Heemskinderen, Haarlem (link image 96, ik heb alleen 1744 bekeken en moet het hier bij laten).

Peter S2

Kon het toch niet laten een bladzijde verder te kijken, daar laat dit echtpaar een zoon Wilhelmus dopen. Warempel op 12.11.1745!
[Volgens de overlijdensakte was hij geboren op 11.11.1744.]

Peter S2

Peter dat moet hem zijn !!!!Heel erg bedankt! Ik ga het zo snel mogelijk allemaal bestuderen!

Heidi Jonkman

Mooi gevonden, Peter. 

JP Ouweltjes

Het lijkt me goed om nog even verder te zoeken want het bewijs is nog wel heel dun. Bijvoorbeeld: was Renier van Schoten die in 1776 voorkomt als doopgetuige inderdaad de vader van Anna van Schooten, en dus ook van Willem van Schooten. En wie was dan Marijtje Vankman die dan samen met Renier van S wordt genoemd? Ik houd het erop dat zij een zuster was van Harmen (Hermanus) Jansz Vankman die nadien als doopgetuige wordt genoemd maar dat duidt dan toch wel op een familiebank. Kan het zijn dat Renier (Reijnier, Rijer) van Schooten met haar is hertrouwd?

JP Ouweltjes

JP Ouweltjes


In RK Heemstede:
Willem van Schouten [sic] tr. IJda Thijssen - agterbuurt - 6.8.1769 (link).
Dat lijkt iemand anders, maar in dopen RK Heemstede:
25.12.1769 Thijs, zv Willem Rijnierse van Schoten en IJda Thijssen get. Rijer Willemze van Schoten en Marijtje Janze Hogers - Schalkwijk (link).
Edit - ter herinnering, de dochter van WIllem van Schooten in 1784 was een Ida - vernoemd naar zijn eerdere vrouw? Als hij niet driemaal getrouwd is geweest dan zou de naam in de ondertrouwinschrijving van 1783 dus helemaal fout zijn. Overigens is er ook een RK inschrijving van 1783 (link) maar daar staat verder niets bij.

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!