stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Willem van Schooten geb 11-11-1743 Zuid Schalkwijk

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Een testament van Pieter van Schooten en Marijtje Lammerts op 29 juli 1790. Helaas niet zo veel gegevens, behalve dan dat indien Pieter als eerste komt te overlijden hij aanstelt als voogd zijn vader Reijer van Schooten.

Zie hier, inv.1755, vanaf afbeelding 400.

JP Ouweltjes

Ik zie een doopinschrijving van een kind van Wilhelmi van Scho?ten en Petronella Kuijpers in de Vier Heemskinderen te Haarlem op 16.10.1771 (link), misschien daar verder zoeken? Helaas daarvan geen trouwboek zo te vinden op zoekakten na 1722. Edit: Dat trouwboek is online hier.

Peter S2

De andere (latere) doopinschrijvingen van van Schoten en Kuijpers zijn eenvoudig in hetzelfde boek te vinden. Qua doopgetuigen lijkt me die van 15.3.1775 van belang: getuigen waren toen Pieter van Schooten en Hillegonda van Schooten (link).

Peter S2

Dat is inderdaad bewijs dat het om "onze" Willem van Schooten gaat, Peter. Wel bizar dat zo kort na het overlijden van Petronella een Maria Botmeijer als vorige echtgenote wordt genoemd.

Nu doet zich wel het geval voor dat Willem van Schooten gehuwd met Petronella Kuijpers naast een Govert en een Maria omstreeks 1777 een dochter Margaretha krijgt, en dat Willem van Schooten gehuwd met Femmetje Greutkens in 1792 een dochter Margaretha krijgt.

JP Ouweltjes

Bedankt Peter en JP, ik ga er vandaag mee verder, een leuke speurtocht waarbij jullie hulp in dank wordt aanvaard!! Bij een gevoelstemperatuur van -17 buiten is het een zeer geschikte dag om achter de computer door te brengen! 

Heidi Jonkman

Het huwelijk van Willem van Schooten, weduwnaar van Zuid-Schalkwijk en wonende aldaar, met Pieternelle (Pieternella) Kuijpers, van Brabant wonende te Zuid-Schalkwijk vond plaats te Zuid-Schalkwijk op 27 januari 1771 (link, link)

JP Ouweltjes

Bedankt JP, volgens mij moeten we van 3 of 4 huwelijken uitgaan: 

IJda Thijssen (Willem van Schouten [sic] tr. IJda Thijssen - agterbuurt - 6.8.1769)

​Pieternel Kuijpers Zuid-Schalkwijk op 27 januari 1771

Marijtje Botmeijer  ???

Euphemia Maria (Femmetje (Fenne-Marie)) Greutkens ​5-1-1783 Heemstede

Misschien moet ik ook een huwelijk in Velsen zoeken:

1774, 22 nov.-1811, 16 feb
NL-HlmNHA_184_633_0027.jpg
Op 21 december 1782 is ter secretarij van Heemstede gexhibeert zekere akte van vertigting en voogdije voor schout en weesmannen der heerlijkheid Velsen gepasseert voor Willem van Schooten, alsdoen weduwnaar van Pieternelletje Kuijpers, bij wier hij heeft verwekt drie kinderen genaamt Govert, thans omtrent 10 jaaren, Maria oud omtrent 6 jaaren, en Margareta oud 5 jaaren, aan welke kinderen hij bij voorsz: acte behoorlijk bewijs wegens der zelver moeders Erffenisse heeft gedaan en voogden over dezelve zijn gesteld, hebbende hij van zijn laatste overledene Huijsvrouw geene kinderen in leven: en is daar van deze aantekening gemaakt, om ten allen tijden te kunnen blijken.
Bij mij secretaris W. Dolleman

Heidi Jonkman

Impost trouwen Velsen 9.2.1781 Willem van Schooten, weduwnaar van Pieternelletje Kuijpers, met Marijtje Botmeijer, beide wonende te Velsen [link].

Het stond ook eigenlijk al zo in de weeskamerakte...

JP Ouweltjes

We dachten hetzelfde, Heidi :-)

JP Ouweltjes

Mooi werk, JP.
Een kleine aanvulling - het kind uit het vermeende eerste huwelijk (zie een bericht van mij onderaan p.1 van deze discussie) zal vroeg zijn overleden. Wellicht deze: aangifte van het overleden kind van Willem van Schooten te Heemstede 15.1.1770 (link).

Peter S2

Geweldig JP, het plaatje wordt steeds completer! Heren bedankt voor het meedenken/werken.

Heidi Jonkman

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QV-17HB?i=107&cc=2037985

impost begraven Pieternelletje Kuijpers 10 oktober 1780 te Velsen.............en vier maanden later hertrouwt Willem alweer. 

Heidi Jonkman

Er was weinig geld en er waren monden te voeden. Het verdriet was er niet minder om denk ik.

JP Ouweltjes

En op 30 maart 1782 een dood geboren kindje. En twee en halve week later overlijdt de moeder. [link]

JP Ouweltjes


Alweer een stukje vd puzzel! Bedankt.

Heidi JonkmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!