stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » voorouders Jonathan de Vos

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar voorouders van Jonathan de Vos. Hij is op 19-11-1642 in Leiden in ondertrouw gegaan met Dina Brevaer van Leyden. Hij is volgens de huwelijksakte afkomstig van Norwitch Engeland. Hij heeft ook nog een zus Elisabeth, zij is getuige bij de doop van zijn zoon Johannes op 28-2-1644 in Leiden. Een huwelijk van haar heb ik niet kunnen vinden. Zijn afstammelingen zijn mij allemaal bekend, maar ik ben zo benieuwd naar zijn voorouders. Hij zal niet geboren zijn in Engeland, maar waarschijnlijk (met of zonder familieleden) gevlucht zijn vanuit de zuidelijke nederlanden naar Engeland. Wie kan mij hier meer over vertellen? 

Paula U.

stukje uit ...http://www.mijnstambomen.nl/leiden/norwich.htm  

129      Jonathan De Vos, geboren ca 1620 te Norwich.

Ondertrouwd op 19‑11‑1642 te Leiden (getuige(n): zijn beste vader Jan Gijsele en haar zuster Jannetje Brevaer), gehuwd 1642 met Dina Brevaer, geboren ca 1620 te Leiden.

Uit dit huwelijk:

1.         Johannes De Vos, geboren 1644, gedoopt op 28‑02‑1644 te Leiden.

Ondertrouwd (1) op 06‑04‑1674 te Leiden (getuige(n): zijn zwager Michiel Simons en haar dochter Judick Simons en haar zoon Gerrit de Haan), gehuwd 1674 met Susanna Huijaerd(Ujar, Weijaard), geboren ca 1621 te Guiche, dochter van Huijer. {Zij was eerder ondertrouwd op 18‑04‑1645 te Leiden (getuige(n): zijn bekende Michel Tribou en haar zuster Judith Ujar), gehuwd 1645 met Martijn Simons, geboren ca 1620 te Stocholm.}

Ondertrouwd (2) op 31‑03‑1690 te Leiden (getuige(n): zijn broer Isaak de Vos en haar bekende Marijtje Dortmund en haar bekende Magdaleentje de Vos). Hij is wed van Susanna Wijaerts en zij van Jan Mimans, gehuwd 1690 met Teuntje De Gelder (Antonia). {Zij is later ondertrouwd op 06‑09‑1692 te Leiden (getuige(n): zijn zoon Petrus van Houten en haar bekende Lijsbeth van Wingerden en haar bekende Maria van de Tas). Hij is wed van Anna van Lille en zij van Johannes de Vos, gehuwd 1692 met Jacob Van Houten, geboren 1632, gedoopt op 11‑01‑1632 te Leiden (getuige(n): Isaac en Neeltje van Houte), zoon van Jacob Van Houten (Van Houte, Van Outhe), saaiwerker, en Marijtje Poilon (Pillioen).  Zij was ook ooit gehuwd met Jan Niemans (Mimans).}

Janny Bijsterveld

Dank voor je reactie Janny, maar deze informatie is bij mij bekend. Zijn huwelijksgetuige is Jan Gijsele zijn bestevaer, kan zijn grootvader zijn, maar dit is ook niet zeker.

Ik denk ook niet, gezien de familienaam de Vos, dat hij in Norwich is geboren.

Paula U.

Zijn poorterinschrijving vermeldt ook Norwits. Het lijkt me niet zo vreemd, dat hij daar ook geboren zal zijn.
Dat laat onverlet, dat zijn voorgeslacht waarschijnlijk uit Vlaanderen komt.
De meeste Vlamingen, die naar Norwich vluchtten deden dat aan het eind van de 16e eeuw. Daar woonden in 1571 maar liefst 4000 protestante vluchtelingen, een derde van de totale bevolking.

Achtergrondinformatie: Google eens op norwich flemish

Jan Clavaux

Als aanvulling op bovenstaande van Jan Clavaux

De vermeldde beroepen zijn Saeij trapier [drapenier]

Veel Vlamingen werkten in de textielindustrie, onder hen bevonden zich velen, die konden lezen of schrijven. Hierdoor kwamen zij ook eerder in contact met "ketterse geschriften"

De steden  in de gebieden van de Staten Generaal werden eerst door de Spaanse hertog Alva [1572] en later [1579] door de hertog van Parma onder strikt spaans gezag geplaatst, kwam de emigratie op gang. Zowel naar Engeland als plaatsen als Leiden, Amsterdam en Gouda. Delft hield zijn poorten gesloten tot 1595 uit angst voor spaanse wraak

Zie ook http://www.mariekeabels.nl/2009/09/klein-vlaanderen-in-gouda/  Dit gaat over Gouda ,maar had net zo goed op Norwich kunnen slaan

Jan Achterberg

Ken je het lidmatenboek van de Nederlandse kerk in Norwich (1621)? http://dbooks.bodleian.ox.ac.uk/books/PDFs/590688195.pdf#page=384 (via geneaknowhow.net). Daar vind ik wel 1 De Vos. 

Zwenny

Dank voor de tips. Ik ga ze even natrekken.

En Jan, van jou heb ik al eens een pdf bestand ontvangen van Hugenoten naar Canterbury en daar vond ik wel een aantal genaamd de Vos, maar geen Jonathan.

Paula U.

Ik heb de tips bekeken, maar kom geen aanknopingspunten tegen. Het is een lastige.

Paula U.

Het lijkt me onbegonnen werk.

Waarschijnlijk moet je hier zijn LINK
maar die film moet je speciaal bestellen met al het gedoe, dat daarbij komt kijken

Jan Clavaux

Jonathan de Vos treedt in 1658 op als getuige zijnde oom van de bruidegom Pauls de Looper welke is geboren te Leiden (link). [Edit: en nog zo'n geval hier over een Anthony Lourisz] Ik heb geen tijd dit verder uit te zoeken, hij kan natuurlijk een oom van de koude kant zijn.Trouwens, zijn de weeskamerarchieven al onderzocht of heeft dat geen zin (link)?

Peter S2

En hier is trouwens een trouwinschrijving in 1658 voor Elisabeth de Vos van Noorwits geassisteerd door Dijna de Vos haar schoonzus.

Peter S2

Dit is een treffer, Peter. Deze Elisabeth is inderdaad een zus. Dina de vos is de vrouw van Jonathan en de bruidegom wordt ook poorter waarbij Jonathan borg staat. Dank allen. Ik ga jullie informatie intenser bestuderen. Groet, Paula

Paula U.

Misschien passen deze ook in je legpuzzel: LINK

Jan Clavaux

Zeker, Jan!  Ik zie een Susanne de Vos, ook van norwich. Met haar ouders als huwelijksgetuigen. Fantastisch.

Ik heb een paar fantastische aanknopingspunten hiermee. Nogmaals dank allemaal, geweldig.

Paula U.


Overigens misschien een idee om de volgende persoon in gedachten te houden als mogelijke kandidaat voor die bestevader van Jonathan de Vos, Jan Gijselen - een koopmansbode op Engeland die in 1602 hertrouwde te Leiden (link), zie ook (link).

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!