stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Onderzoek naar mogelijke afwijking in familie door inteelt.



Profiel afbeelding

Hal

Lastige en ook moeilijke vraag, (ook voor mij, want ik zoek de waarheid)  lijkt mij.Uit familie, weet ik en verhalen, dat mijn oma: Bouwina Beuker, getrouwd met mijn opa Meint Tempel uit een huwelijk kwam van Eliza Beuker x Annechie Mensinga. Bleek mijn oma te zijn verwekt door een 'oom' van haar en mijn oma nogal daarna klein en als een soort lilliputter door het leven te zijn gegaan en jong helaas gestorven door kanker. Ik vraag mij af, door deze 'inteelt' kwestie het volgende: vanuit het huwelijk en gezin Albertus Meninsga x Wobbechien Salomons, eventueel de broers daarvan van Annechie Mensinga, zoals: Hendrik, Albertus, Willem en jan als broers van Annechie Mensinga, waarvan ik vermoed, dat Hendrik en Albertus later gingen trouwen dan de anderen na geboorte van Bouwina Beuker 1913, wie is de mogelijke verwekker van mijn oma Bouwina Beuker? Ik snap dat dit moeilijk te achterhalen is. Kennelijk heeft Eliza Beuker met huwelijk Annechie Mensinga later dit kind erkent, omdat dit kind, onwettig kennelijk werd geboren. Ook een vraag is: Hoe werd er om gegaan met geestelijke en lichamelijke gehandicapten? En wat is de invloed van evenetueel 'inteelt' op ons nageslacht en gezondheid en verdere toekomst? Niet dat ik nageslacht met beperkingen wil afwijken, maar gewoonweg een vraag. Alvast bedankt. Mvg. Arie. 

Arie Niezen - 2 mar 2018 - 04:19

Inteelt is inderdaad zeer schadelijk. Als nauwverwante mensen kinderen krijgen, is de kans op erfelijke ziektes aanzienlijk. Inteelt kan leiden tot mismaaktheid of tot psychische aandoeningen, zoals leerproblemen. Ook het afweersysteem kan verzwakken. De mens krijgt bij zijn geboorte twee reeksen chromosomen mee, die ieder voor zich dezelfde genen bevatten, maar steeds in iets verschillende uitvoeringen. De natuur kan normaal gesproken kiezen tussen de twee uitvoeringen van een gen; de gezonde genen worden actief en bepalen de ontwikkeling van het kroost. Maar de kinderen van verwante ouders hebben meer kans op dezelfde uitvoeringen van een gen. Hoe nauwer de verwantschap, hoe groter de kans dat schadelijke genen van moeder én vader doorgegeven worden. Inteelt is niet alleen voor het gezin een probleem, maar voor de hele bevolking. Met twee versies van elk gen kunnen we ons beter aanpassen aan nieuwe levensomstandigheden. De kleinere genetische variatie die het gevolg is van inteelt, kan noodlottig worden bij de uitbraak van een ziekte. De genvarianten die ons hadden kunnen beschermen tegen een nieuwe ziekte, zijn wellicht weggevallen.

http://wibnet.nl/mens/genetica/is-menselijke-inteelt-schadelijk

richard ambagtsheer - 2 mar 2018 - 09:01

Kinderen kwamen bijv. ook terecht in tehuizen, niet alleen weeskinderen, volle wezen of halve wezen, zie wikipedia,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_internaten_in_Nederland

Zie ook eens deze site over dit onderwerp bijv. -> https://www.ikhebeenvraag.be/

https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/15022/-Een-geneticus-vertelde-dat-mensen-behoorlijk-ingeteeld-zijn.-Niet-de-inteelt-door-incest-maar-het-kruisen-van-individuen-met-een-beperkte-genetische-diversiteit.-Is-dit-een-gevaar-voor-de-mens

Marianne Christina - 2 mar 2018 - 19:39

@richard ambagtsheer. Bedankt voor uw bericht en bijdrage.

Arie Niezen - 3 mar 2018 - 01:28

@Marianne Christina, u ook bedankt voor de bijdrage. 

Arie Niezen - 3 mar 2018 - 01:29

Dan ben ik nieuwsgierig naar de geboorteakte van mijn oma Bouwina Beuker, die ik tot op heden niet kan vinden. Wel dat ik weet, dat zij is geboren: 03-03-1913 te Borger en overleed 23-09-1965 te Nieuwe Pekela. Toen was haar moeder: Annechie Mensinga nog niet getrouwd en trouwde later met Eliza Beuker op 18-05-1918, die mijn oma daarin erkende als kind. Het leek mij een moeilijke situatie, dat Annechie een kind kreeg van kennelijk een broer van haar. Uit verhalen heb ik vernomen, dat broers en zussen in vrijwel zelfde slaapkamer sliepen. Annechie, woonde kennelijk in 1913 nog bij ouders. Een broer van haar: Jan Mensinga getrouwd 1907 en broer Willem Mensinga getrouwd 1911 vallen voor mij al af als mogelijke vader van Bouwina. Dan blijft nog over 2 jongere broers en later getrouwd: Albertus Mensinga 1895 en 18 jaar bij geboorte Bouwina en Hendrik 1897 en 16 jaar tijdens geboorte Bouwina. Een verwekking door haar vader (Annechie) lijkt mij niet, volgens verhalen. Ik verwacht ook niet te achterhalen, wie de werkelijke vader van Bouwina was. Natuurlijk kun je niet uitsluiten, dat Annechie eventueel met een getrouwde broer gemeenschap heeft gehad. Via Delpher is er niks te vinden, maar logisch, als een 'schande', zoals een kind krijgen van kennelijk een broer niet in de krant zou komen. En kennelijk een geboorteakte van Bouwina niet te vinden lijkt te zijn. 

Arie Niezen - 3 mar 2018 - 01:59

Wat ik meestal doe is burgerlijke stand aktes vergelijken en opsporen via bevolkingsregisters, voorts bij de gemeentearchieven en rijksarchieven met archiefpersoneel het probleem bespreken; heeft altijd veel succes opgeleverd; archiefstukken zijn niet altijd voor de hand liggend voor archiefbezoekers, ook is niet alles via internet van archiefinstellingen. Dat is alvast algemeen; nog niet gekeken via wiewaswie.nl bijvoorbeeld. Om iemand te kunnen vinden, is wel mogelijk nodig, alle varianten spelling voornamen achternaam, geb.datum, plaats, ouders, soms handig beroep, geb.adres, woonadressen laatst bekend. Waar begraven? Kerkregisters, welke religie, doopaktes? Annechie Mensinga, waar getrouwd, alleen burgerlijke stand? In kerk-archief, mogelijk dat daar iets meer bekend is omdat soms wat bewaard is over leden van de kerken; opbiechten van zonden was ook weleens nodig om lid te zijn en blijven.

Marianne Christina - 3 mar 2018 - 02:10

Ik adviseer je contact op te nemen met de gemeente Borger en vraag om kopie van de geb. akte.

 

https://www.borger-odoorn.nl/bestuur-en-organisatie/contact.html

richard ambagtsheer - 3 mar 2018 - 09:51

Hallo Arie,

Zo komen we elkaar weer eens tegen. Je bedankje met terugwerkende kracht van jaren (Tempel) vanmorgen gelezen. Mijn reactie nu:

  • Marianne Christina – za 03/03/2018 om 02:10 geeft je zeer goede tips (bevolkingsregister t/m 1939 openbaar).
  • Geboorteakte 03-03-1913 Borger van je oma Bouwina Beuker (overleden 23-09-1965 Nieuwe Pekela) is mogelijk nog net niet openbaar (meer dan dan 100 jaar geleden, maar mogelijk hanteert archief 10-jarige blokken) en geeft zéér waarschijnlijk, evenals CBG-afschrift Persoonskaart (cruciaal vak afgeplakt), niet de gezochte duidelijkheid.
  • Door erkennen (aangetekend op geboorteakte) wijzigt haar familienaam Bouwina Beuker in Bouwina Tempel. Dat kan ook zoeken in bijv. wiewaswie,nl of openarchieven.nl bemoeilijken.
  • Kleine lengte kan ook het gevolg zijn van ondervoeding in de jeugdjaren.
  • Adelijke families waren ook nauw verweven oftewel kenden vormen en verschijnselen van inteelt. Bekend is de ver vooruit staande onderkaak van de Habsburgers w.o. Karel V en zijn zoon Philips II.  Zie: Karel V en zijn Habsburgse lip  (aanklikken).
  • Dit verschijnsel (ook wel “Centenbakje”genoemd) komt ook voor bij “gewone” families op de Zuid Hollandse Eilanden.
  • Geruime tijd geleden heb ik bij duiken in 2 of 3 items/vragen vastgesteld, dat in (een aantal) gemeenten in het Noorden eind 19e/begin 20 eeuw families ook (zeer) verweven (kunnen) zijn.

Martin Jongkoen - 3 mar 2018 - 13:53


NB Vrijwel dezelfde vraag loopt hier. Althans, betreffende dezelfde geboorte.

Peter S2 - 3 mar 2018 - 14:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu