stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Was Jan de Bie, chirurgijn Wassenaar familie van Franck de Labije, Zuidland? (1650-1730) - [opgelost

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik probeer uit te zoeken of er een link is tussen Jan de Bie en (familie van) Franck Willemsz de Labije (ca 1633-1688), chirurgijn in Zuidland. Jan de Bie was gehuwd in Leiden op 10-2-1730 met Elisabeth Durie. Hij werd begraven in Wassenaar op 27-12-1751. Hij was chirurgijn net als zijn twee zoons Abraham (gedoopt in Wassenaar 21-12-1732) en Jan (gedoopt in Wassenaar 13-1-1737). Het is deze overeenkomst in beroep die het interessant maakt om een link te onderzoeken.

 Ik heb gelezen dat Jan de Bie rond 1700 geboren zou zijn in Geervliet. Ik heb een doopakte in Geervliet (DTB gereformeerd) gevonden van een Jan, zoon van Anthony de Labije en Hendrikje Corse Waerdenburgh (26-9-1706). Deze Anthony is echter geen zoon van Franck Willems de Labije, maar ik kan geen doopakte van hem vinden. Mogelijk was deze Franck een oom van hem, maar ook met een broer van Franck, Pieter Willems de Labije is geen relatie te vinden.

Er bestaan erg veel personen met de naam Labije, (Van) de Bie e.d. in de buurt van Geervliet en Zuidland. Heeft iemand suggesties hoe ik verder zou kunnen zoeken?

Wim van den Berg

Willem de Bie, 14feb1945-20sep1815, zoon van Jan de Bie 1715-1753 en Elisabeth Durie 1715-1776, ter aanvulling van uw gegevens, toevalstreffer, zonder geboorteplaatsen van Jan en Elisabeth, -> https://geneakatwijk.webtrees.net/

https://geneakatwijk.webtrees.net/individual.php?pid=I67683&ged=katwijk

Marianne Christina

Jan de Bie is gewoon geboren en gedoopt in Leiden.  Als zoon van Gideon de Bie. 
En deze Gideon was afkomstig uit Bergen op Zoom.   
 

jouke

Er zijn heel veel verschillende families de Bije/Bye/Bie.

Ook in Delft en Maassluis zitten naamgenoten die niet noodzakelijkerwijs allemaal familie van elkaar waren.

Annemarie57

Betreft de plaatsen Delft en Rotterdam zijn relevant in de stamboom van mijn schoonfamilie Deden, voorouders kwartierstaat betreft in ieder geval huwelijk 22 juni 1814 te Rotterdam, bruidegom weduwnaar, eerder gehuwd in Rotterdam 15 januari 1809 met Maria van den Broek; bruidegom Josephus Jacobus de Bie, voornamen met spellingsvarianten, vermeld in 1814 beroep schippersknecht en in 1836 kantoorknecht, geboren/gedoopt 11 mei 1783 te 's-Hertogenbosch. In de kwartierstaat zesde generatie, voorouder nr.60. Zijn ouders zijn ook bekend: r.kath., Petri, of Petrus, burg.stand Pieter, de Bie, en Jacoba of Jakoba, familienaam van Loon. Bij bezoek aan het archief te Rotterdam, was voor bezoekers in de studiezaal een kast met namen van archiefbezoekers, genealogen die zich met Rotterdamse families bezighielden, daarbij was ook een welbekende genealoog met achternaam de Bie. Een of meerdere familiewapens met afbeeldingen van bijen zijn bekend bij heraldische overzichten en publicaties tientallen jaren geleden verspreid, betreft vooral de locatie Brabant, prov. Noord-Holland regio 's-Hertogenbosch, dat zou de bakermat zijn gaat ver terug in de tijd, geen idee of de heraldische bronnen aansluiten bij DTB-archiefbronnen in bovenstaande kwartierstaat beperkt tot 1783. Volgens de genealoog dhr de Bie was veel verzameld door en bekend bij NGV. De connectie Zuidland, Wassenaar en andere plaatsen in Zuid-Holland nog niet eerder gezien als bakermat voor familienaam de Bie in vroeger eeuwen. Mogelijk dat van de chirurgijn Jan de Bie meer gevonden kan worden in de verzamelingen heraldiek, als hij een familiewapen gebruikte, zie ook spelling Labije in heraldische collecties, niet geraadpleegd door mijzelf vanaf 1963 met genealogie, stambomen studie fam.naam de Bie met spellingsvarianten zoals de Bije, Bye, wel of niet aan elkaar geschreven zoals in Vlaanderen of elders Debie met varianten; voor mijn publicaties zie mijn profiel stamboomforum en website www.deden.eu

Marianne Christina

Maar er is toch veel meer bekend over de gezochte persoon dan uit de vraag blijkt, direct uit de ondertrouwinschrijving te Leiden? Zie hier. Hij was weduwnaar van Jannetje van Moerkerken, en hij woonde te Wassenaar, waarvandaan hij attestatie moest brengen.

Peter S2


Dank voor alle reacties, ik ben weer een paar stappen verder! Het is duidelijk dat de door mij veronderstelde relatie tussen deze twee personen niet bestaat.

Wim van den BergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!