stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Geboorteakte Bouwina Beuker.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo, ik zoek geboorteakte van Bouwina Beuker. Geboren 03-02-1913 te Borger met als ouders: Eliza Beuker x Annechie Mensinga. Eliza Beuker erkende Bouwina later als kind in dit huwelijk te 1918. Echter blijkt Eliza Beuker niet de biologische vader te zijn, maar uit verhalen een broer van Annechie Mensinga (haar moeder). Ik wil graag, hoewel onmogelijk vinden enige info over geboorte van Bouwina Beuker, overlijden weet ik al en voorouders. Alvast bedankt!

Arie Niezen

Geboortedatum is vermoedelijk niet in de maand februari doch maart volgens tekst in huw.akte ouders zie wiewaswie.nl. Doorbladeren bevolkingsregister Borger kan ook inmiddels op de site van het Drents Archief, mogelijk dat het probleem kan worden opgelost door meer over Bouwina na te gaan in haar huwelijksakte, inmiddels overleden, zie verder wiewaswie.nl, indien nodig ook zoekakten.nl, en http://www.geneaknowhow.net/ , voor bronnen pagina, http://www.geneaknowhow.net/digi/bronnen.html

Marianne Christina

Ter aanvulling op de vraag: genoemd huwelijk vond plaats te Onstwedde (Gr.) op 18.5.1918 (zie hier voor de akte en hier voor de bijlagen). Eliza was geboren aldaar, zijn bruid te Wildervank.

NB Vrijwel dezelfde vraag loopt hier.

Peter S2

Het viel me trouwens op dat hoewel de broers/zussen van Annechien vooral in Wildervank zijn geboren (zie allegroningers.nl), er een zusje Bouwina Wilhelmina is geboren en na 6 maanden ook overleden te Borger, in 1886 (zie hier), dus ruim voordat Annechien zelf is geboren, in 1893. De vader van Annechien (Albertus Mensinga x Salomons) was schipper. Apart dat bij geboorte van de Bouwina in 1913 ook Borger als plaats wordt gegeven. Enfin, misschien was de schpper met zijn gezin daar toen weer even.

Peter S2

Pas een paar minuten geleden kwam ik via de N.B. Peter S2 - vandaag om 13:35 er achter dat deze vraag ook hier liep. Ik plaats mijn reactie daarom  ook hier::

Hallo Arie,

Zo komen we elkaar weer eens tegen. Je bedankje met terugwerkende kracht van jaren (Tempel) vanmorgen gelezen. Mijn reactie nu:

  • Marianne Christina – za 03/03/2018 om 02:10 geeft je zeer goede tips (bevolkingsregister t/m 1939 openbaar).
  • Geboorteakte 03-03-1913 Borger van je oma Bouwina Beuker (overleden 23-09-1965 Nieuwe Pekela) is mogelijk nog net niet openbaar (meer dan dan 100 jaar geleden, maar mogelijk hanteert archief 10-jarige blokken) en geeft zéér waarschijnlijk, evenals CBG-afschrift Persoonskaart (cruciaal vak afgeplakt), niet de gezochte duidelijkheid. N.B.: Zie ook ten dele reactie Willem Hak - vandaag om 08:53
  • Door erkennen (aangetekend op geboorteakte) wijzigt haar familienaam Bouwina Mensinga in Bouwina Beuker (CORRECTIE 04/03/20117 - 15:15). Dat kan ook zoeken in bijv. wiewaswie,nl of openarchieven.nl bemoeilijken.
  • Kleine lengte kan ook het gevolg zijn van ondervoeding in de jeugdjaren.
  • Adelijke families waren ook nauw verweven oftewel kenden vormen en verschijnselen van inteelt. Bekend is de ver vooruit staande onderkaak van de Habsburgers w.o. Karel V en zijn zoon Philips II.  Zie: Karel V en zijn Habsburgse lip  (aanklikken).
  • Dit verschijnsel (ook wel “Centenbakje”genoemd) komt ook voor bij “gewone” families op de Zuid Hollandse Eilanden.
  • Geruime tijd geleden heb ik bij duiken in 2 of 3 items/vragen vastgesteld, dat in (een aantal) gemeenten in het Noorden eind 19e/begin 20 eeuw families ook (zeer) verweven (kunnen) zijn.

Martin Jongkoen - vandaag om 13:53

Martin Jongkoen

Toch niet zolang na het huwelijk in 1918 wordt een meisje geboren achternaam Beuker, 18 september 1918 te Stadskanaal gemeente Onstwedde, vader Eliza Beuker, beroep arbeider, moeder Annechie Mensinga, zonder beroep (echtgenote van vnd. Eliza Beuker), overlijdensaktedatum =
19 september 1918, overlijdensaktenr.195, via wiewaswie.nl zie allegroningers.nl, uit de akte blijkt zoals bij de index vermeld, levenloos aangegeven kind, van het vrouwelijk geslacht (zonder voornaam, wel achternaam = Mensinga) ter wereld gebracht 18 september 1918 des namiddags te drie uur binnen de gemeente Onstwedde - te Stadskanaal, woonplaats ouders Onstwedde. Aangifte door de vader en door Berend Smith, 46 jaren, schoenmaker wonende te Onstwedde. (Handtekeningen: E.Beuker, B.Smith.) / Hetgeen volgens deze tekst geen bewijs was dat het gaat om een levenloos kind, geboren op woensdag 18 september 1918, aangifte op donderdag 19 september 1918 en toen was het kind niet, resp. niet meer in leven. Zie verder ook begraafplaats gegevens; in eigen graf of algemeen graf in begraafplaats register/boek, waarschijnlijk uiterlijk vrijdag 21 september 1918 begraven in de - voormalige - Onstwedde; het kerkgenootschap is dan toch wel belangrijk en verschillend voor wie wel of niet was gedoopt. Indien het kind was gedoopt dan mogelijk toch begraven met voornamen, achternaam Beuker. Zie verder bevolkingsregisters plaatsen van dit echtpaar. Wanneer het volgende kind werd geboren, enz., wel of niet bewaarde trouwboekjes in de familie. Of het levenloos aangegeven kind wel of niet voorkomt in fotoalbums en andere familiepapieren waaronder trouwboekje ouders afhankelijk van wat zijzelf wensten was het systeem van gemeentes waar men in ieder geval wel de levend geboren kinderen noteerden officieel, andere aantekeningen werden zelf gedaan meestal.

Marianne Christina

Mijn excuses voor even niet antwoorden, ik had de griep. Naar mijn info, van familie en verhalen, weet ik zeker en ook bezoek graf van mijn oma: Bouwina Beuker te Nieuwe Pekela, dat ze is geboren: 03-03-1913. En een levenloos kind in 1918 klopt. Uit krantenartikel had ik al gevonden, dat Bouwina toen was geboren met alleen vermeling moeder: Annechie Mensinga en geen vader genoemd. Ik weet, dat Bouwina door een oom van haar is verwekt. Allen bedankt voor jullie hulp. Maar ik deel graag deze info ook. En kennelijk is niet uit te vinden, wie de vader van Bouwina te vinden in documenten. Dit leek mij nogal een schaamte. En zal nooit in documenten worden beschreven of enige bewijs. Wel in latere wettige erkenning in huwelijk Annechie Mensinga x Eliza Beuker ongeveer 5 jaar later, wordt Bouwina erkent door Eliza Beuker, als haar vader, maar dan wel (niet-biologische vader) en aangenomen kind. Mvg. Arie. 

Arie Niezen


@Martin Jongkoek. Dank je en leuk je even weer te spreken. Zoals jij weet, ben ik verbonden met de familie's Tempel, Beuker, Niezen en zelfs Groenhof ook. Dank je voor je antwoord. Klopt, mijn oma Bouwina Beuker trouwde met mijn opa Meint Tempel en in onze zoektocht bij andere vraag van (volgens mij Gerrie) over broer en zus: Pieter en wesselina Tempel, bleek dus in mijn geval deze namen later voor te komen met Pieter Tempel x Luchina Smit met ouders van Pieter: Pieter Tempel x Wesselina Timmer, deze blijkt een broer en zijn van mijn overgrootvader: Johannes Tempel. Vond ik laatst een bijzonder ontwikkeling in aktes: Mijn overgrootvader: Geert Niezen x Janna Zijlstra, overleed op jongere leeftijd en overlijden werd aangegeven door Pieter Tempel van de geboorte rond 1896 te dezelfde plaats waar Pieter Tempel woonachtig was en weeft zich tezamen door te zeggen kennelijk: dat bij aangifte overlijden van mijn overgrootvader door Pieter Tempel is gebeurd. Pieter was een broer van Johannes Tempel, mijn overgrootvader. Kun je nagaan, dat kennelijk later beide familie's zijn samen gekomen bij mijn ouders. Zo zie je maar weer, dat de wereld klein kan zijn dan. 

Arie NiezenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!