stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Steven Jans en Mariecke Isacks van Sinderen, huwelijk Amsterdam 20-1-1662

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Daar heb je een punt Ben, misschien gebruikte ze haar mans naam.

Een inschrijving in het weeshuis veronderstelt dat er een kind was. Of zie ik dat nou verkeerd? En dat beide ouders overleden waren.

niepoort

Ben, ik zit in die boedelpapieren te kijken, die ook overigens amper ontcijferen kan. In het tweede document na de omslag staat een verhaal over hun huwelijk. Ik meen hier te lezen dat het om een huwelijk in 1643 zou gaan. Dan betreft het heel andere mensen dan mijn Steven en Mariecke.

In het volgende document is sprake van een in 1653 geboren kind van dat stel. Daarmee staat 100% vast dat het om een ander koppel gaat. Helaas.

niepoort

Niepoort: nog 1-2 documenten verder zie je dat Steven Janss in augustus 1656 is begraven.

 

Ook dit is een ander persoon.

Er is geen reden om aan te nemen dat in die tijd vrouwen een patroniem van hun man zouden gebruiken ipv hun eigen patroniem. M.i. onbestaanbaar.

A van Egmond

@ A. van Egmond. Dat is dan ook duidelijk Kunnen we ook wegstrepen.

mvg-Ben

Ben Wegman

Nu ben ik nog wel benieuwd naar zijn vermelding in de confessieboeken. Dat zou zeker mijn Steven kunnen zijn vanwege de toevoeging [van] Amsterdam. Net als bij de ondertekening van de ondertrouwinschrijving.

niepoort

Dat is ook iemand anders.
Confessieboek
Ondertrouw

Peter S2

Ik zie het. Leeftijd klopt niet en er zou bij moeten staan dat hij weduwnaar was. Helaas al weer een dood spoor. Alsof ze van de aardbodem verdwenen zijn. 

niepoort

@A. van Egmond vroeg naar de vermelding van het beroep sleper. Geen flauw idee of je wat hebt aan het volgende: er is een index van vermeldingen van beroepen in ondertrouwregisters van het GAA. Dat is vrijwel geheel offline - behalve de beroepen tussen schuitvoerder en slotenmaker (je verzint het niet). Dus mocht je ooit alle slepers na willen lopen: link.

[Off-topic: als je klikt op "terug naar website" zie je dat er soortgelijke indices zijn over plaatsen van herkomst. Al geprobeerd mbt tot die hopeloze Helm kwestie?]

Peter S2

Peter bedankt voor je tip, ik ken die mogelijkheden helemaal niet

niepoort

Peter doel je met die kleine lettertjes op het herkomstondrrzoek? Dat ken ik, en daarbij kom ik in Denemarken uit. Maar wat ik mis is waar dhr Hart eea op baseert.  Ik hou dus mijn twijfels.

niepoort

Volgens de ondertrouwakte woont Steven in Houtewael, net als zijn neef en getuige Jasper Martens

niepoort

Peter doel je met die kleine lettertjes op het herkomstonderzoek? Dat ken ik, en daarbij kom ik in Denemarken uit. Maar wat ik mis is waar dhr Hart eea op baseert.  Ik hou dus mijn twijfels.

Nee hiermee verwees ik naar deze toegang op meerlingen. Ik vermoed dat dit een kaartenbakkensysteem geordend is op plaats van herkomst genoemd in de ondertrouwboeken - dus net zoiets als die beroepen in bovenstaande. Dat is m.i. niet hetzelfde als het bekende herkomstonderzoek. Je zou dan elke getrouwde met herkomst Helm zo terug kunnen zoeken.

Peter S2

Dank je, ik zie nu wat je bedoelt. Helaas zijn kennelijk voor de meeste plaatsen geen scans beschikbaar, dus dat schiet niet erg op.

niepoort

Dus mocht je ooit alle slepers na willen lopen: link.

 

Als ik daar ga kijken kom ik allerlei fiches tegen met daarop het woord sleper, gevolgd door een datum en twee getallen met daartussen een schuine streep. Maar geen namen of zo. Doe ik iets fout?  Verder zijn die fiches nauwelijks een voor een aanklikbaar onder op mijn scherm, want de hele handel verschuift voortdurend.

niepoort


Rechts bovenaan kun je op vorige of volgende klikken. Werkt dat niet? Als je heel veel bladzijden verder wilt kun je over de balk onder in beeld scrollen en dan klikken. Dus als je ergens op de helft van het boek wilt zijn, klik dan ongeveer midden op die balk met ikoontjes.

Een voorbeeld voor het gebruik door een test want ik wist dit ook niet. De eerste fiche waarvoor genoemde link is geplaatst verwijst naar een sleper de Gou 1583 - Oct 29, 403/48. Dit verwijst naar DTB 403, folio bladzijde 48. Dus: op
https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5001.nl.html
onder 2 Huwelijksregisters
2.1 Huwelijksinteekening van de Kerk
vind je al snel een nr. 403. Dan op bladzijdenr. 48 (dus in potlood!) hier staat inderdaad de genoemde sleper (een na laatste links).

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!