stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » ouders hendrik ter Bekke nunc Hilberink

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik beweer nog helemaal niks hoor. Ik noem alleen maar op wat ik vind.

JP Ouweltjes

vervallen

JP Ouweltjes

Weet ik, ben blij dat je mee denkt

E Benerink

Om de ca's van JP Ouweltjes te vervangen Zeer beschaamd

datum

ouders

doopouders

kind

11 aug 1795

Henrici ter Bekke nunc Hilberink en Aleijda Niehuis

Gerardo ter Bekke en Joanna Niehuis

Aleijda

20 feb 1797

Henrici ter Bekke nunc Hilbert en Aleijda Nijhuis

Gerrardo ter Bekke en Euphemia Lammerink

Henrica

 

27 feb 1799

Henrici ter Bekke nunc Hilberink en Aleijda Nijhuis

Hermanno Bennink en Aleida ter Bekke

Gerardus

 

1 mei 1801

Henrici ter Bekke nunc Hilberink en Aleida Nijhuis

Joanne Wieferink en Joanna Boink

Joannes

 

1 nov 1803

Henrici ter Bekke nunc Hilberink en Alijda Nijhuis

Gerardo ter Bekke en Euphemia Lammerink

Joannis

 

19 maart 1806

Henrici ter Bekke en Alidis Nijhuis

Hermanno Bennink en Maria Brakink

Maria

 

A van Egmond

Dus mag in voorzichtig concluderen dat Gerardo ter Bekke (doopvader bij kind 1,2,en 5) vader van Gerrit is. Maar wie is de moeder??

E Benerink

De enige die ervoor in aanmerking lijkt te komen is toch het stel ter Bekke / Oude Meulen, dat kinderen laat dopen te Geesteren [link]

JP Ouweltjes

Gerrit ter Bekke J.M. van Tubbergen en Aele Mulders J.D. uit Oele ondertrouwen op 25 april 1761 te Delden. Dim. 16 mei 1761.
(De Oldemeule is een molen onder Oele).

Volgens de Volkstelling uit 1748 wonen dan in Oele:
Jan en Janna Muller met de kinderen: Jan (20), Marten (19), Jenneken (16), Jannes (11), Aelken (8), Gerrit (6) en een "suster".

Met vriendelijke groet, André

Andre Jansen

Dan is er dus een periode van grofweg 6/7 jaar waar geen doopregistraties te Geesteren voorhanden zijn. Dat laat genoeg ruimte voor de geboorte van Henricus.

JP Ouweltjes

Hij zou ook in 1769 in Geesteren als Joannes Henricus gedoopt kunnen zijn.

Overigens overlijdt Gerrit als weduwnaar van Aleida Oude Meule in 1816 in de gemeente Tubbergen. Misschien dat met huisnummers uit de BS-akten verbanden kunnen worden gevonden?

Andre Jansen

Gerrit overlijd op 81 jarige leeftijd te Geesteren dus geboren in 1735 in geesteren, aleida is al overleden. Ook zoon Jannes Brakink overlijd 2 maanden eerder. Ga nog uitzoeken wanneer aleida geboren/ overleden is en hoop meer aanknopingen te krijgen

E Benerink

Tot en met 1795 moesten katholieke echtparen ook in de Nederduits-Gereformeerde kerk trouwen. Op andere plekken was dat voor de schepenen of het gereecht, maar in Twente niet. Tussen 1790 en 1795 werden van personen die niet eerder getrouwd waren de namen van de ouders opgeschreven in het NG trouwboek. Bij het huwelijk van Hendrik ter Bekke en Aleida worden de namen van beide ouders genoemd.

De ouders van Hendrik zijn dus Gerrit ter Bekke (ter Beek) en Ale Muller. Ale is bij het huwelijk van haar zoon al overleden.

Ook het eerste huwelijk van Aleida is hier te vinden. Alleen is er wat vreemds aan de hand. Haar eerste echtgenoot heet wel Hendrik, maar zij wordt Henrica genoemd. Ook zou zij uit Geesteren komen. De naam van de moeder is niet te lezen. Ook staat bij Hendrik en "Henrica" dat ze beide uit Geesteren komen, maar bij Hendrik is later "uyt Tubbergen" erbij geschreven. De trouwdatum komt overeen met dat van het RK trouwboek van Tubbergen.

Zowel in Geesteren als Tubbergen komt Hilberink voor, maar aangezien beide RK huwelijken in Tubbergen plaatsvonden, gaat het om Hilberink uit Tubbergen.

Bron trouwinschrijvingen: http://vpnd.nl/ov/tubbergen_dtb.html

Frank Steggink

@ Frank Steggink

Dat zijn precies de twee huwelijken die ik gisteren 5 mrt om 16:53 al had aangegeven.

De vraagsteller is van mening dat dit om 2 verschillende stellen gaat en houdt vast aan alleen het eerste huwelijk uit 1792 als zijnde het juiste paar.

A van Egmond

Frank mag in concluderen dat Aleida in huwelijk in 1792 met Hindrik Hilbering achternaam Hilbering aanneemt en Wanneer zij het Hendrik Bekke trouwt hij ook naam Hilbering aanneemt? Is er een boerderij Hilbering?

E Benerink

@A. van Egmond en E. Benerink: het huwelijk voor de Nederduits Gereformeerde kerk kan worden beschouwd als het wettelijke huwelijk. Wanneer zowel het NG trouwboek als het RK trouwboek bewaard is, is er sprake van een dubbele boekhouding. Dat is heel handig om wijs te worden uit de namenbrij die in Twente kan ontstaan.

Ed, ik denk dat jouw conclusie juist is. De vrouw in 1792 en 1794, Aleida Nijhuis en later Aleida Hilberink zijn dezelfde persoon. De Hendrik Hilberink in 1792 en Hendrik ter Bekke in 1794 zijn verschillende personen, ook al wordt de laatste later Hendrik Hilberink genoemd. Dit heeft te maken met het feit dat men in Twente voor 1811 meestal (niet altijd!) de naam van de boerderij aannam als "achternaam". Er was nog geen sprake van een vaste achternaam. Het feit dat Aleida ook Hilberink werd genoemd, kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat vrouwen de achternaam van hun man aannamen. Maar wanneer een vrouw de erfopvolgster is, neemt de man haar "achternaam", de boerderijnaam, aan. Dit kan soms meerdere generaties achter elkaar gebeuren. Ook kan het meerdere generaties voorkomen dat in mannelijke lijn steeds een andere "achternaam" gebruikt wordt. In mijn kwartierstaat komen beide situaties voor.

Frank Steggink


Allemaal hartelijk dank voor het meekijken meedenken.

Wat Frank schrijft, dat Aleida tweemaal gehuwd is geweest in 1792 en 1794 eerst met Hendrik Hilberink, daarna met Hendrik ter Bekke die zich ook Hilberink gaat noemen.

Nu verder kijken naar hun grootouders.

E BenerinkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!