stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Wilhelm Baas geboren 29-10-1903 te Smilde

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar informatie over Wilhelm Baas, geboren 29-10-1903 te Smilde (zoon van Jan Baas en Willemina Kanninga). Deze persoon is een broer van mijn grootvader. Ik zoek nakomelingen / partners / mogelijke emigratie / datum van overlijden etc etc.

Ik kwam op MyHeritage een mogelijke verwijzing tegen naar de "Migratieregisters 1810-1936". Helaas staan deze gegevens achter de betaalde Records-dienst van MH en daar heb ik als reeds betalend lid van MH toch geen toegang toe.

Weet iemand of deze Migratieregisters vrij in te zien zijn of kan iemand daar in zoeken voor mij?

Ik zoek dus alleen de gevraagde gegevens van Wilhelm Baas. Voorouders en naaste familie heb ik reeds in kaart gebracht.

 

 

Marco Baas

Als u bij het CBG een kopie van de persoonskaart/-lijst opvraagt, hebt u al wat info over partners en nakomelingen. U hebt zijn naam en geboortedatum/-plaats; dat is voldoende voor het opvragen van een kopie.

L. Loef

Beste Marco,

Als ik naar de omschrijving kijk van de migratieregisters, dan lijkt het erop dat de bevolkingsregisters worden bedoeld:


Nederland, Migratieregisters, 1810-1936 

16.174.108 gegevens

Deze verzameling is een index van bevolkingsregisters uit heel Nederland. De gegevens bevatten meestal de naam, geboortedatum en -plaats, woonplaats en datum van inschrijving. Soms ook is iemands leeftijd, beroep, namen van de ouders en/of echtgeno(o)t(e) opgenomen. Broninformatie is beschikbaar zodat het originele gegeven kan worden opgezocht.

Records included in this collection come from the following archives:

Drenthe

  • Drenthe Archive (Drents Archief)

Zoeken op MH op Wilhelm Baas levert twee hits op. Evenveel als op alledrenten.nl. Ben daarom bang dat het dezelfde bevolkingskaarten zijn. 

Heb ook nog op Delpher gespeurd, maar daar kom ik hem vooralsnog, met mijn zoekterm (Wilhelm prox Baas), niet tegen.

Persoonskaart via CBG is een goede uitwijkmogelijkheid.

RoberT

Ik ga eens de weg van het CBG bewandelen. Ik heb alle mogelijke opties van websites (alledrenten.nl, delpher.nl, MyHeritage etc etc) al doorzocht. Maar zonder resultaat. Omdat ik ook niet weet of Wilhelm in Drenthe is gebleven of dat hij vertrokken is (naar het buitenland?), is het zoeken best lastig.

Wat betreft de Migratieregisters: in MyHeritage zie ik een onderscheid tussen "Burgelijke geboortes, 1811-1915" en "Migratieregisters, 1810-1936". Geen idee wat het verschil is maar bij een migratieregister zou je verwachten dat dat gaat over migratie. 

Marco Baas

Als hij voor 1940 is geëmigreerd dan is er geen persoonskaart van hem. Kijk eens of je iemand kan vinden die in het bevolkingsregister kijkt van Assen.

Een andere optie is het vestigingsregister in Den Haag. Zie deze string: https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/58371/0/ervaringen_met_het_vestigingsregister_gemeente_den_haag

mvg-Ben

Ben Wegman

Is er maar één Wilhelm Baas bekend? In de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 2.5.1939: "Wilhelm Baas, arbeider, van Ericastr. 104 naar Violenstr. 74" - te Assen (link moet rechtsonder of op de volgende bladzijde staan). Ik zou die vermelding op MyHeritage zelf niet zo serieus nemen - of is er vanuit overlevering bekend dat hij geemigreerd is?
Ter aanvulling: in het bevolkingsregister van Assen tot 1921 staat hij ook als arbeider vermeld (link).

Off-topic - Je zult wel gezien hebben dat foto's van zijn ouders in 1940 in de krant hebben gestaan (link) ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijk.

Peter S2

Die foto van Jan Baas en Willemina Kanninga had ik nog niet gezien maar ook niet naar gezocht eerlijk gezegd. Heel erg bedankt voor deze waardevolle aanvulling. Mijn vader was verbaasd zijn opa en oma terug te zien.

Die registratie op de gezinskaart heb ik inderdaad in mijn archief zitten.

Marco Baas


De Migratieregisters die op MH staan, zijn geen emigratie-registers. Het zijn grotendeels dezelfde gegevens welke op de gezins- en persoonkaarten en de diverse aktes staan. Het vervelende van deze migratieregisters is dat ze veelal de datum van akte hanteren en niet de werkelijke datum van geboorte, huwelijk of overlijden. Hoewel ik via MH er gebruik van maken, gebruik ik deze gegevens alleen als indicatie en zoek via de Provinciale en stedelijke archieven naar de werkelijke data.

Ik heb ooit met ene Jan Baas op een HBO-opleiding gegaan maar daar heb ik verder geen gegevens van, behalve dat hij uit Drenthe kwanm. Ik zal eens in een boek van oud-leerlingen kijken.  

Joeke de JongPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!