stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Kan iemand met meer ervaring mij misschien helpen.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Jacob Hendrik la Lau, overleden Alkmaar 11 oktober 1845. Aangifte wordt gedaan door de cipier en een bewaarder van het huis van arrest in Alkmaar.Hij is in het Klooster, wijkA nr 478 overleden. Dat was toen een gevangenis en hij was daar een gevangene. Waar zou ik de veroordeling van deze persoon kunnen vinden. Heb geen enkel idee waar dat te vinden is.

A.M. Butterman

Achtergrondinformatie: Jacob Hendrik La Lau is candidaat notaris, geboren in Oudendijk bij Hoorn, wonend in Amsterdam, gehuwd met Nelli Berckenhof, zoon van Samuel La Lau en Anna Wilhelmina van Heinsbergen. Image 264.

G.Karssenberg

Heer Karssenberg

Bedankt voor deze reactie. Was mij bekend. Hij was ca 1828 notarisklerk in Zuid Beijerland bij notaris Los. Ca 1839 was hij zaakwaarnemer en woonde met vrouw en kind bij zijn ouders in de pastorie in Oud Beijerland aan de Oostvoorstraat.

A.M. Butterman

Overlijdensakte aanklikbaar

Nog wat extra informatie uit de huwelijksakte:

BS Huwelijk met Jacob Hendrik La Lau

Bruidegom       Jacob Hendrik La Lau

Beroep               kandidaat-notaris, mobiel schutter

Geboorteplaats   Oudendijk

Leeftijd               30

Bruid                   Nelli Berckenhoff

Geboorteplaats   Elburg

Leeftijd                24

Vader van de bruidegom   Samuel La Lau

Beroep                                    Predikant

Moeder van de bruidegom   Anna Willemina van Hensbergen

Vader van de bruid              Hermanus Leonardus Berckenhoff

Beroep                                     muziekonderwijzer

Moeder van de bruid           Jacoba Gaillard

Gebeurtenis                           Huwelijk

Datum                                     19-04-1838

Gebeurtenisplaats                Amsterdam

Documenttype                       BS Huwelijk

Erfgoedinstelling                  Noord-Hollands Archief

Plaats instelling                    Haarlem

Collectiegebied                     Noord-Holland

Aktenummer                         Reg.2 fol. 94

Registratiedatum                 19-04-1838

Akteplaats                              Amsterdam

A van Egmond (oud)

@ A.M. Butterman,

Kunt u uw onderwerptitel iets specifieker maken? Er loopt inmiddels een vraag op het forum met vrijwel dezelfde titel en die beslaat al 16 pagina''s en ik neem aan dat u sneller tot uw antwoord wilt komen en niet verward wilt worden met die vraag.

Vermeld svp tenminste naam en plaats. Bedankt,

mvg-Ben

Ben Wegman

Misschien heeft destijds wel iets in de kranten gestaan omtrent zijn misdrijf en zijn veroordeling. Je zou via Delpher kunnen kijken. Ik weet niet of het destijds al gebruikelijk was om plegers van een misdrijf alleen met de beginletter van de achternaam aan te duiden, maar misschien levert zoeken op notaris la L. of candidaat notaris la L. , eventueel ook in combinatie met zijn woonplaats, wel iets op.

niepoort

Ben Wegman,

Heb de onderwerptitel van mijn vraag bewust zo gedaan, omdat ik mij erger aan de onzin die daar geschreven wordt. Dit is een serieuze vraag i.v.m. een niet direct genealogisch onderzoek. La Lau was eigenaar van een stuk grond in Zuid Beijerland, wat in 1829 een gemeentelijk begraafplaats is geworden. Het probleem is dat het transport van de grond niet is te vinden. Van notaris Los in Zuid Beijerland, waar la Lau notarisklerk was, heb ik het repertorium van 1823 tot 1835 doorgenomen. La Lau komt daar verschillende malen in voor maar niet als verkoper van de grond. Dat is de vraag op de achtergrond waar het mij om gaat. Was hij niet handelingsbekwaam i.v.m. de veroordeling? 

Hier heeft U dus wat meer informatie.

A.M. Butterman

Ik begrijp het.

mvg-Ben

Ben Wegman

Hoewel ik me onmogelijk aangesproken kan voelen door de titel van dit item gegeven de identiteit van de vraagsteller neem ik toch maar de vrijheid een paar kleine aanvullingen te melden die geen antwoord op de vraag geven. Overigens kan ik niet uit de overlijdensakte opmaken dat J. H. la Lau echt zelf in arrest zat, of dat hij anderszins in dat Huis van Arrest is overleden, blijkt dat ergens anders uit? Zowiezo lijkt me als leek dat na overlijden tijdens het in arrest zitten de zaak nooit behandeld is, als er een zaak was.

Aanvullingen, want het lijkt me wel een persoonlijkheid te zijn geweest:
Een advertentie van 1839 waarin hij een soort van cursus tot notaris aanbiedt (link edit: middelste kolom onderaan).
Een advertentie door deze kandidaat notaris geplaatst in oktober 1842 (link edit: een stuk naar beneden scrollen) waarin hij een boekhandel te koop aanbiedt. 
Verder verbaas ik me over berichten van een boek door ene J. H. la Lau over de troonsopvolging aan Willem II in 1840 (link edit: wel een stuk naar beneden scrollen, eveneens hier verder naar beneden: link) "ontboezemingen bij de beklimming van de troon"? EDIT: Hier in te zien, is m.i. een gewone lofzang.


Tot slot, hoewel wellicht bekend, de kadastrale kaart in de kwestie over die begraafplaats te Zuid Beijerland (link) en de bijbehorende lijst waar J. H. de Lau op staat als eigenaar (link).

Peter S2

Een antwoord op de vraag heb ik niet, maar een misschien vergelijkbaar geval.

Een overlijden van Abraham van der Klooster in 1813 te Middelburg wordt ook aangegeven als overleden in de gevangenis. De doodsoorzaak was verdrinking. Ik heb dit zo opgevat, dat na de verdrinking zijn lijk is gevist en in afwachting van de begrafenis in de gevangenis is opgeslagen.

Teun Verschoor

Peter en Teun,

Heb al veel overlijdensakten waarvan de aangevers gevangenispersoneel was gezien en altijd bleken dit gedetineerden te zijn. Ga dus ervan uit dat la Lau dat ook was. Of hij een persoonlijkheid was weet ik niet. Voor mij is het een  schimmige figuur. Hij was ook zaakwaarnemer en heb het idee dat daar iets mis gegaan is. Het echte probleem voor mij is, hoe is hij op jonge leeftijd aan bijna 2 bunder grond in eigendom gekomen en de overdracht van een stuk aan de gemeente Zuid Beijerland met als bestemming om er een begraafplaats van te maken. Via erfenis niets van te vinden. De verkrijging van de grond moet via een notaris gegaan zijn want de zgn rechterlijke overdracht via Schout en Schepenen is omstreeks 1812 opgeheven. Bij het kadaster is er wel wat op te vragen maar daar hangt meteen een behoorlijk prijskaartje aan. Een hobby mag wel wat kosten maar moet wel leuk blijven.

A.M. Butterman

Bij de aangifte van de geboorte van zijn zoon op 2.2.1841 te Amsterdam was J. H. la Lau inderdaad nog steeds "zaakwaarnemer" (link image 296/417) [edit: dat was ook zijn beroep als gemeld in de Volkstelling van Oud Beijerland van 1839 zie hier]. Ik had al gemeld dat hij in oktober 1842 nog een advertentie heeft geplaatst. Zou er nog een later teken van vrijheid van hem te vinden zijn? Ik zie zo geen latere geboorten van kinderen La Lau in Amsterdam. [edit: dit was een foutje - gecorrigeerd in volgende bericht]

Overigens begrijp ik niet waarom er gedacht wordt dat een veroordeling een probleem zou kunnen zijn geweest bij genoemde verkoop van grond:
- Ten eerste, er wordt hierboven gemeld dat die verkoop in ca. 1829 heeft plaats gevonden, terwijl toch duidelijk is dat La Lau zelfs in 1842 nog vrijheid genoot. Of is 1829 gebaseerd op de kadasterinschrijving waarvan ik de links naar scans in mijn vorige bericht heb geplaatst en moet die worden gezien als vroegst mogelijke datum van verkoop? Dan zou de verkoop tussen 1842 en 1845 moeten hebben plaatsgevonden om te zijn beinvloed door een veroordeling, is dat niet wat vergezocht?
- Als hij alleen maar in arrest was, is er toch nog geen sprake van een veroordeling? Er zal niet eens een proces zijn geweest toch?
- Hoe hij aan die grond kwam - zijn vader Samuel la Lau was meen ik de predikant van Oud-Beijerland, mogelijk gewoon familiebezit?
- Is het niet waarschijnlijker dat de verkoop van de grond bij een andere notaris is gepasseerd? Dat hoeft toch niet per se die ene notaris te zijn geweest?

Peter S2

Correctie: er is nog een inschrijving van de geboorte een kind op aktedatum 7.7.1844 (link). Hij was toen kandidaat notaris, adres Lauriergracht kanton 4 no. 5 [waar is dat nu en wie was daar de hoofdbewoner/eigenaar? Misschien hier te vinden?]. Dus zelfs toen nog op vrije voeten.

Peter S2

Zijn vrouw en kinderen komen niet meer voor in het bevolkingsregister van Amsterdam 1851-1853. Waar zijn vrouw en kinderen heen gegaan? Kan geen vermelding van hen vinden in de vertrekregisters.

mvg-Ben

Ben Wegman


Zijn weduwe is later toch nog wel in Amsterdam te vinden, zie hier. Overleden 9.5.1903. [Edit: Binnengekomen in 1898 van Purmerend]

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!