stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Ouders Adriana van der Gaarde * ca. 1735-40(x Delft Nicolaas Terleth) [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Nicolaas Terleth, ged. Arnhem 22 mei 1735, kleermaker, † Delft 12 jan. 1815, zn. van Abraham en Hendrina Verdam, tr. (ondertr. Delft 30 april) 1763 Adriana van de Gaarde, begr. Delft 15 okt. 1791.

Uit dit huwelijk:

1. Hendrina Terleth.

2. Abraham Terleth, ged. Delft 8 maart 1764.

3. Johannes Terleth, ged. Delft 8 mei 1766.

4. Gerrit Terleth, ged. Delft 27 nov. 1771, tr. Maasland 29 april 1798 Aaltje de Knegt, ged. Maasland 23 febr. 1772, † ald. 24 aug. 1838, dr. van Huibregt de en Antje Hubrechtsdr. Sonneveld.

5. Nicolaas Terleth, ged. Delft 18 sept. 1774.

6. Anna Hendrina Terleth, ged. Delft 1 aug. 1777. 

Gezocht de ouders van Adriana.

Het enige echtpaar dat ik kan vinden dat in aanmerking komt is Wijnand van der Gaarden x Anna van der Horst, maar ik kan geen bewijs vinden.

Wie wel?

Annemarie57

Bij de doop van zoon Johannes zijn getuige Nicolaas van Marxvelt en Pieternella van der Gaarde. Ik heb de andere dopen niet bekeken, zijn er verder geen getuigen?

Peter S2

Ik zie de doop van eerste dochter Hendrina op 26-12-1768 te Delft. Terleth staat als Terlet. Geen doopgetuigen.

Vr gr Karst

Karst

Mmmm, balen dat er geen plaats van herkomst in de huwelijksaantekening staat.

De gaarder https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QJ-ZS63?i=62&cc=2037907 vermeldt hetzelfde als het huwelijk in de Nieuwe kerk https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QJ-HYWP?i=33&cc=2037907

Hij is j.m. op de Molslaan en zij is j.d. op de Koornmarct.

Bedet

Annemarie, ik heb weinig ervaring met notariele archieven (maar aldoende leer ik een hoop bij). Was het gebruikelijk om herkomst en/of ouders en geboorte data te noemen in een testament.

Ik heb namelijk het testament gevonden van Nicolaas en Adriana. (Getuige Thomas Johannes van der Burg)

Notaris Thomas Maisonnet Guilielmus, Inventarisnummer 3321A, Folio 13  
Soort akte testament
Datum akte 17-02-1787
 
Personen in deze akte Beroep Woonplaats Rol Folio
 
Nicolaas Terlet meester kleermaker Delft comparant 13
Adriana van der Gaarde   Delft comparant 13
Thomas Johannes van der Burg     getuige 14

 

Gevonden op http://www.digitalearenadelft.nl/detail.aspx?id=3321A_13&st=1

Edit: ik kan de akte inzien.... had een linkje over het hoofd gezien. Eerst even lezen.

Edit2: nee, dus, geen verdere info, behalve dat Nicolaas de akte ondertekent met Nicolaas Ter Leth.

Bedet

Je kan in Delft slim zoeken, zoals: LINK

Het gaat duidelijk om zusjes

Jan Clavaux

De vermoedelijke ouders, waar je het over had.

Wijnand van der Gaarden trouwt in Delft in de Nieuwe Kerk op 10 mei 1737 met Anna van der Horst. Hij is dan weduwnaar.

 

Een eerder huwelijk van ene Wijnand van der Garde vind ik op 14 december 1727 met Anna van Rossen. Ook in de Nieuwe Kerk in Delft.

In 1728 wordt zoon Gerret gedoopt, in 1729 zoon Thomas. Beide kinderen overlijden, denk ik, gezien de 2 begraafinschrijvingen van een baarkind. In 1730 overlijdt Johanna van Rossen.

Ik kom met deze Wijnand ook niet verder.

Echter, als ik verder terug de tijd in ga en beland bij de doop van Pieter van der Garde in 1688, zie ik dat de moeder  Jorisje Joosten van der Garde heette, en dat een van de getuigen Arij Joosten van der Aard.

Misschien is Adriana's doop onder een van der Aart of Aard te vinden. Ik zoek nog even verder.

Bedet

In deze akte worden zowel Nicolaas van Marksveld (gehuwd met Pieternella van der Gaarde) en Nicolaas Terlet (gehuwd met Adriana van der Gaarde) genoemd als boedelredders van de nagelaten boedel en voogden over de minderjarige kinderen van Engeltje Troost, die weduwe was van Barent de Vos [link]. 

Barent de Vos huwde te Delft op 22.5.1740 met Maria van der Gaarde. Zij woonde aan de Turfmarkt en was turftonster. Ze doen belijdenis in 1743. Het stel kende elkaar kennelijk al in 1734 want toen waren zij gezamenlijk getuige bij een kind van (vermoedelijk) een zuster van Barent.

JP Ouweltjes

Voor wat het waard is - te Haaften, Varik was een gezin met een Petronella 1736 en een Ariaentje 1732, kinderen van een Jan/Johannes van der Gaarden en Anna de Bie - voor het gemak hier maar via deze (link) maar inschrijvingen zijn eenvoudig op Hogenda terug te vinden (NG Varik, Haaften) - heb dit niet allemaal geverifieerd. Die kinderen hadden klaarblijkelijk een tante Maria volgens genoemde link, en deze ouders zouden goed liggen qua vernoemingen. Maar goed, misschien een idee om in gedachten te houden, hopelijk is er meer in Delft.

Peter S2

Dat zou een stuk beter uitkomen in de vernoemingen bij de kinderen van Adriana, Peter.

Ik vrees dat in Delft niet veel meer wordt gevonden dan hierboven reeds vermeld. Komen de drie later (tweede helft 18e eeuw) nog in de registers te Varik terug?

JP Ouweltjes

JP Ouweltjes

De lieden uit Varik zijn zeker interessant, maar vooralsnog zie ik nog geen keihard bewijs. Ook bij het huwelijk van haar zus Pietronella geen plaats van herkomst. Ook geen andere Van der Gaarde's in combinatie met Koornmarkt gevonden. Blijft vooralsnog dus een raadsel hoewel Varik wel aantrekkelijk lijkt. 

Annemarie57

Er zijn uit deze periode registers van ingekomen personen te Delft [link, link]. Zouden de drie daar dan niet in vermeld staan?

JP Ouweltjes

Van de kant van Varik is een kerkboek online door te bladeren.

Peter S2


Misschien die Wijnand van der Gaarde te Delft ook in gedachten houden in het kader van de suggestie van kandidaten te Varik; de Petronella en Ariaentje te Varik hadden klaarblijkelijk een oom Wijnant Geurts (de oudste zoon van Wijnand te Delft was een Gerret). Enfin, volgens deze website - ik heb niet de tijd dit verder uit te zoeken. Nou ja, het zijn maar suggesties, inderdaad geen enkel bewijs.

Peter S2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!