stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Hendrik, bastaard van Bergen (overl. in 1433 of 1465) en de Heren van Bergen op Zoom

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Jan van der Leck van Grimhuysen, geb. ca. 1390, bastaardzoon van Jan III van Polanen, buitenpoorter van Leuven (http://www.kareldegrote.nl/Zoeken/ToonGevondenReeks.php?Reeks=202&Key=Elant), tr. Beatrix van Bergen, overl. 1480.

Beatrix van Bergen is een dochter van Hendrik, bastaard van Bergen, en deze Hendrik was een onwettige zoon van Hendrik van Boutersem, heer van Bergen op Zoom. Hendrik van Boutersem wordt aangeduid als Hendrik III. Vreemd genoeg is alleen Hendrik I en Hendrik II bekend zijn als heren van Bergen op Zoom. Hendrik II van Boutersem is in 1419 overleden.

Op wikipedia wordt Hendrik III van Boutersem weergegeven en overl in 1419 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_heren_en_markiezen_van_Bergen_op_Zoom), en mijn zoektocht naar een duidelijke genealogie over deze familie geeft geen duidelijkheid.

Hendrik I van Boutersem x Maria van Merksem

Hendrik II van Boutersem, heer van Bergen op Zoom, tr. (verloofd op 12-5-1356) Beatrix van der Leck (noot: van Ham steldt in zijn artikel Het Doorluchtig Huis van Bergen op Zoom, in Spiegel de Historie, 1969, blz. 176: Beatrix van Polanen), dr. van Jan II van Polanen en Oda van Hoorne, maar had een buitenechtelijke relatie.

De Heerlijkheid Bergen op Zoom ging over naar Johanna van Boutersem x met Jan I van Glymes (1390-1427).

Hendrik bastaard van Bergen:

In bovenstaande link Karel de Grote site, nr. 21 Wordt dus Beatrix genoemd, overl. 1480, volgens een grazerk.

Haar vader was dus Hendrik, bastaard van Bergen.

In mijn zoektocht naar deze Hendrik kwam ik een interessante zaken tegen en het roept gelijk een aantal vragen op:

Ten eerste: de beschrijving van dienst gevoerde wapen: links het wapen van Bergen (met een schuinbalk, vanwege zijn onwettige afkomst, en rechts het wapen van Borsselen. (Arie van Steensel. Edelen in Zeeland, Macht, Rijkdom en Status in een laatmiddeleeuse samenleving,blz. 359, 2010). In deze voetnoot steldt van Steensel dat Hendrik in 1483 is overleden.

Ten tweede: dat Hendrik, bastaard van Bergen een ambtenaar was van Frank van Borsselen (1390-1470), heer van St. Maartensdijk, zie Arie van Steensel.

Ten derde: een afbeelding van het wapen van Hendrik is afgebeeld op zijn grafzerk, welk is te vinden in Onze Lieve Vrouwekerk te Scherpenisse.

(https://memo.hum.uu.nl/pdf/Graven_in_de_kerk_2015.pdf), zie afbeelding 17.

Ten vierde: een vernoeming van een Margriet, ''Henrick die bastart van Berghen'', sterft op 9-3-1522 en was gehuwd met Evert van Eck, zie fig. 16 (https://memo.hum.uu.nl/pdf/Graven_in_de_kerk_2015.pdf). Margriet voerde hetzelfde wapen als die van haar vader met uizondering van de schuinbalk over het het wapen van Bergen.

Ten vijfde: Hendrik bastaard van Bergen was gehuwd met Marije Jan Pietersz. dochter zij stierf op 15-3-1475 als zijn weduwe. Hendrik bastaard van Bergen zou volgens deze grafzerk op 20 februari 1433 zijn overleden. Naar mijn mening was van Steensel abuis met 1483, of het gaat om een drukfout in diens boek. Het overlijden van Hendrik, zoals is vermeld op kareldegote site in 1465 (zie bovenstaande link) kan (on)juist zijn.

P.C. Bloys van Treslong Prins, Grafzerken in Noord-Brabant, Nieuw-Gastel, blz. 179. Hier leet begrave(n) Heynrick de bastaert va(n) Berghen, die sterf int jaer 1465 en(de) Joeffrou Beatrijs sy(n) dogter Jan's huysvrouwe va(n) der Lecke-Gruithuise (= Grimhuise). Sij sterf int jaer ons Heere(n) 1400 en(de) 80.
Wapen: doorsneden, boven een rechthoek, waarin drie palen; beneden drie ruiten 2 en 1; over alles heen een rechterschuinbalk van bastaerdij.

Voorzichtige conclusie I:

Hendrik bastaard van Bergen, overl. 20-2-1433, ambtenaar onder Frank van Borsselen, wapen: links het wapen van Bergen met schuinbalk, links het wapen van Borsselen.

Als een van Borsselen de moeder was van Hendrik, is de vraag wie zij was!!!

Hendrik was een ambtenaar van Frank van Borsselen, heer van St. Maartensdijk, Zeeland.

Voorlopige conclusie II:

Als Hendrik in conclusie I de onwettige zoon was van Hendrik van Boutersem en N.N en is overleden in 1433, was Hendrik van Bergen die in 1465 te Nieuw Gastel is begraven ook een bastaard en dus de vader van Beatrix, zijn zoon?

Want het wapen van Hendrik uit 1465 vertoond het wapen van Bergen, het wapen van Boutersem met een schuinbalk over het wapen, teken van onwettige afkomst. Hans Vogels steldt dat een schuinbalk of een ster op een wapen hierop wijst. De rechter helft in het wapen van Hendrik wijst in de richting dat de moeder van hem een van Borsselen moet zijn geweest.

De 3 wapens op de grafzerken (Hendrik, 1433, Margriet 1522 en Hendrik in 1465) doen sterk vermoeden van een duidelijke familie relatie.

Als dat juist zou zijn dient de afstamming die op de Karel de Grote site staan worden herschreven!!.

Een paar vragen:

A. Is er een duidelijke genealogie over het uitgestorven geslacht van Boutersem/Bautershem?

B. is er een afbeeling van de grafzerk Hendrik van Bergen uit 1465 te Nieuw Gastel?

Alex Dragon 2
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!