stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Dirks familie



Profiel afbeelding

Waar kan ik die vinden?

JP Ouweltjes - 21 mar 2018 - 11:36

Ojee. Deze sufferd weet niet hoe je een link maakt!

Ik heb het uit de index "Lidmaten doopsgezinden 1668-1829"

George Visser - 21 mar 2018 - 11:40

Oké, gevonden [link]. Maar dat is toch wel een heel onzekere vermelding. Ik hecht er weinig waarde aan.

Er staat trouwens Hendrick Claesz, geen Claes Hendrik. 

JP Ouweltjes - 21 mar 2018 - 11:45

We moeten dit maar even laten rusten. Mocht U weer iets tegen komen, dan hoor ik dat graag.

Wel wil ik nog verder zoeken naar die drie zusters Marij, Altien en (C?)Laesien (zoals ik het lees) DIrcx.

Dus mocht U nog wat tegenkomen.

Geweldig bedankt zover in ieder geval.

George

George Visser - 21 mar 2018 - 11:57

Ik vermoed dat de ouders van de drie zussen wel eens in Amsterdam gewoond kunnen hebben. Waarbij ik denk dat ofwel hun vader Dirck Tjeerts heette, danwel dat hun moeder een dochter was van deze Tjeert.

Ook denk ik dat het goed is om de inbrengregisters in te kijken, zoals gesuggereerd door Peter S2.

JP Ouweltjes - 21 mar 2018 - 12:05

U snapt

George Visser - 21 mar 2018 - 16:14

Deze leek weet eigenlijk niet precies wat en waar de inbrengregisters zijn. Nog niet mee gewerkt.

Stadsarchief Amsterdam?

Hopelijk helpt U mij verder!

George Visser - 21 mar 2018 - 16:23

5073: Archief van de Weeskamer en Commissie van Liquidatie der Zaken van de Voormalige Weeskamer

4Toegangen op de boedelpapieren en de inbrengregisters

https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5073.nl.html

 

Veel is nog niet gedigitaliseerd, slechts 2 periodes uit 2 verschillende toegangen. Maar dat digitaliseren kan via de gelinkte site worden aangevraagd.

A van Egmond (oud) - 21 mar 2018 - 17:03

Beste heer Visser,

De nedergerechten van Terschelling zijn door mij gedigitaliseerd (toevallig woonden mijn directe voorouders ook te Stortum) en hier in te zien: http://www.tresoar.nl/Pages/Nedergerecht.aspx

In boek nummer 54 staan de originele transportaktes van Oost-Terschelling uit de periode waar u naar refereert.

De namen Laes/Laas en Laesje/Laasje komen op Terschelling trouwens vaker voor. In hoeverre u in Amsterdam op het goede spoor zit, weet ik niet, maar persoonlijk adviseer ik u om via de beschikbare aktes op Terschelling terug in de tijd te werken... dat is door ontbrekende doop-, trouw- en begraafboeken in deze periode al lastig genoeg. Nu bent u wellicht onnodig druk met personen in Amsterdam met wie u uiteindelijk geen  familierelatie blijkt te hebben.

Met vriendelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 25 apr 2018 - 18:21

J.P. Lieuwen,

Hartelijk bedankt voor uw adviezen. Ik ga er mijn voordeel mee doe.

Overigens ben ik niet op zoek naar mijn familie, maar de familie Rijkeboer en dan naar

een paar personen.

groet

George

George Visser - 27 apr 2018 - 11:57

Beste heer Visser,

Graag gedaan!

Voor wat betreft de geboorte- en overlijdensdata van Gossen Tjaardsz, daar zou ik niet al te veel waarde aan hechten (bronnen hieromtrent ontbreken op Terschelling en veelal betreft het dan ook gis- en verzinwerk - soms ergens op gebaseerd, maar veelal ongefundeerd - dat in de loop der jaren van elkaar overgenomen wordt en een eigen leven gaat leiden op internet). Voor wat betreft Gossen zijn overlijdensdatum, op 22 maart 1751 vond ik in boek 57 op pagina 114 (rechts onderaan) een transportakte waarin Allert Cornelisz Wortel en IJsbrand Gossensz als erfgenamen en voogden uit de nagelaten boedel van wijlen Gossen Tjaardsz en Eegt IJsbrandsdr verschillende stukken land verkopen. Gossen en Eegt zijn dus beiden voor deze datum overleden.

Hartelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 27 apr 2018 - 12:28

Beste Jeffrey Lieuwen,

Bedankt weer voor de recatie. Ik had de overlijdensdatum van Gossen in 1752 geb.1688, maar beide ca!

Ik zit overigens niet in het terschellinger archief (soms wel Tresoar) tot nu toe, maar in Amsterdam in allerlei acten. En ben nogal een amateuristische nieuweling.

Vraag dus: wat is boek 57?

groeten

George Visser

George Visser - 28 apr 2018 - 09:17

Beste heer Visser,

Terschelling heeft eeuwen bij de Staten van Holland en West-Friesland behoord, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog is het uit praktische overwegingen door de Duitse bezetter bij Friesland gevoegd. Hoewel na de oorlog door de Terschellingers getracht is om weer tot de provincie Noord-Holland te behoren, is de gemeente altijd onderdeel van Friesland gebleven. Het merendeel van de Terschellinger archieven liggen nu dus niet meer op Terschelling, maar zijn opgeslagen in het Friese Rijksarchief te Leeuwarden (Tresoar). Daar heeft u dus op microfiches zitten kijken naar kopieën van de originele aktes (een verouderd en omslachtig karwei, met soms slecht leesbare reproducties) die men in de Terschellinger nedergerechten vindt.

Zoals ik u reeds meldde, zijn de nedergerechten van onder andere Terschelling door mij gedigitaliseerd en deze zijn nu dus vanuit de luie stoel thuis in te zien op de site van Tresoar, zodat u nu eenvoudig naar duidelijke en eenvoudig te vergroten foto’s van de originele aktes kunt kijken zonder daarvoor naar Leeuwarden te hoeven af te reizen. In totaal bevatten de nedergerechten van Terschelling 64 boeken met duizenden pagina’s aan informatie omtrent koop- en verkoopaktes van landerijen en huizen, testamenten, gerechtelijke aktes et cetera. Via de volgende link kunt dus eenvoudig alle aktes doorzoeken:

https://www.tresoar.nl/Pages/Nedergerecht.aspx

Als u op Terschelling klikt, krijgt u als het goed is het volgende overzicht:

https://allefriezen.nl/zoeken/persons?ss=%7B%22person_1%22:%7B%22search_t_voornaam%22:%22nedergerecht%20terschelling%22%7D%7D&sort=%7B%22order_i_datum%22:%22asc%22%7D

Bij ‘Voornaam’ ziet u de nummering van het desbetreffende boek uit het nedergerecht en waarop de daarin aanwezige aktes betrekking hebben. Helaas staan ze niet mooi op volgorde, maar op zich is het zoeken door de boeken relatief eenvoudig. In boek 57, getiteld ‘Registers van vorderingen tot vestiging en verband 1720-1769’ vindt u op pagina 116 de akte omtrent de boedel van wijlen Gossen en Eegt (aangezien ik de boeken gedigitaliseerd heb, heb ik in mijn eigen kopie van de documenten gekeken, maar op de site staat de desbetreffende akte waar ik naar refereerde niet op pagina 114, maar op pagina 116… op de volgende bladzijden staan nog wat verkopingen). U klikt hiervoor op het desbetreffende boek en klikt vervolgens aan de rechterkant op ‘Bladeren door bron’.

In boek 20 op pagina 57 (het klopt nog niet helemaal op de site, want het volgnummer op de pagina is 56… maar goed, de aktes zijn in ieder geval allemaal in te zien) vindt u dus ook het originele testament van Gossen en Eegt waar u naar refereerde.

Het huis te Amsterdam waar dus over wordt gesproken in dit testament zal later bewoond zijn door dochter Neeltje ‘Neeke’ Gossensdr uit het eerste huwelijk. Zij blijkt namelijk via recentelijk onderzoek door mij verwant te zijn aan mijn familie. Neeke haar moeder moet namelijk een dochter geweest zijn van Douwe Sipkesz, wiens huis Gossen later bezat. Deze onbekende dochter had namelijk in ieder geval een zuster genaamd Mary Douwesdr, die gehuwd was met haar buurjongen Klaas Lieuwesz, een broer van mijn directe voorvader Cornelis Lieuwesz (Cornelis verkocht hun ouderlijk huis te Stortum in 1704 aan Klaas). Klaas Lieuwesz zijn zoon Douwe Klaasz liet namelijk op 17 april 1759 bij notaris Jan Verleij te Amsterdam zijn testament opmaken. Geertje Cornelisdr Sorgdrager werd zijn enige en universele erfgename (Geertje haar moeder behoorde tot de familie Rotgans en zij was zelf op dat moment weduwe van haar neef Rein Siebesz Rotgans… en Klaas Lieuwesz zijn moeder behoorde ook tot de familie Rotgans en het huis te Stortum kwam uit de nalatenschap van die familie… Douwe bekommerde zich dus om de zwakkere in zijn familie door haar tot erfgename te maken). In 1762 blijkt Geertje inderdaad via vererving eigenaresse van het huis te zijn. Hoewel Geertje dus de primaire erfgename van Douwe werd, liet hij wel specifiek opmaken dat hiernaast zijn NICHT Neeltje Gossendr, op dat moment wonende te Amsterdam, ƒ200 diende te erven. Op 3 november 1754 woonde Neeltje nog te Stortum, aangezien zij toen land verkocht aan Michiel Walrad (een buitenlander die blijkens een door mij gevonden scheepsverklaring scheepskok was geweest op het schip van Gerrit Cornelisz Sorgdrager, de broer van Geertje). In 1762 was ook hij deels in het bezit van het huis te Stortum van mijn voorouders. Mogelijk had Neeltje Gossensdr schuld bij Michiel en verkreeg hij zijn deel uit Neeltjes legaat van ƒ200… 

Hopelijk heldert dit weer het een en ander op en biedt deze informatie u weer wat aanknopingspunten om verder te speuren.

Hartelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 28 apr 2018 - 12:53

Geachte Lieuwen,

Wat een werk moet dan zijn geweest; het digitaliseren!

Bedankt voor al deze informatie. Ik leer in korte tijd weer veel er bij.

Waar nodig, ga ik er mee aan de gang.

Heb ik nog vragen, dan kom ik bij U terug.

groeten vanaf Terschelling

George Visser

George Visser - 29 apr 2018 - 13:30


Beste heer Visser,

Naast Terschelling heb ik ook de nedergerechten van Vlieland en Hindeloopen gedigitaliseerd (daar heb ik ook voorouders), dus dat heeft me inderdaad behoorlijk wat tijd en geld gekost (steeds met de trein vanuit Rhenen naar Leeuwarden; een reis van ruim 6 uur heen en terug)… maar het was een ‘labour of love’, zogezegd. Anders had ik ook nog jaren moeten wachten voor het een en ander digitaal beschikbaar zou komen (bij digitalisering worden toch eerst de grote steden als Leeuwarden en Harlingen gepakt)… en nu hebben meer mensen er dus profijt van; u hoeft voor onderzoek in de Terschellinger archieven dus haast niet meer van het eiland af ;-).

Nog ter aanvulling: Neeke Gossendr huwde op 3 juli 1735 te Amsterdam met de uit Harlingen afkomstige Rimmert Willemsz, gedoopt aldaar op 10 oktober 1709 als zoon van Willem Rimmertsz en Antje Klaasdr. Bij haar ondertrouw op 17 juni 1735 te Amsterdam woont Neeke aldaar in de Wieringerstraat (dus niet in de Ramskooi, maar er niet ver vanaf). Zij wordt opgetekend als zijnde 30 jaar oud, dus dat betekent dat zij omstreeks 1705 geboren moet zijn. De geboortedatum van haar vader mag dus absoluut wat omlaag, zeker naar ongeveer 1675-1680 (op zich nog wat laat als hij een zoon zou moeten zijn van Tjaard Klaasz en Neeltje Cornelisdr die huwden in 1653… maar niet per se onmogelijk).

Verder nog een correctie: in het stuk uit ‘Schylge myn Lantse’ las ik dat Neeke Gossensdr hertrouwd zou zijn met Pieter Feikesz de Jong. Dit is incorrect. De Neeke Gossensdr die in 1752 huwde met Pieter Feikesz de Jong was blijkens een boedelscheiding in 1761 bij de Amsterdamse notaris Cornelis van Homrigh een dochter van Gossen Foekesz van Midsland. Deze Neeke had naast een zuster Antje (gehuwd met Gerrit Knollenbergh) ook zusters met de naam Trijntje (gehuwd met Pieter Jansz van Veen) en Klaaske (gehuwd met  Ruurd Arendsz)…  waardoor maar weer overduidelijk blijkt dat door gebrek aan achternamen en een overvloed aan overeenkomstige voor- en achternamen het voor een gemeente als Terschelling noodzakelijk is om alternatieve bronnen als nedergerechten en notariële archieven te raadplegen om familierelaties te achterhalen :-S!

Hartelijke groet en speur ze,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 29 apr 2018 - 16:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu