stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Aansluiting tussen Esti?nne Renault (1620-1683) en zijn ouders Jean Renaut en Elisabeth Gerbaut



Profiel afbeelding

@Peter S2: Dank voor deze vondst. Hiermee is aangetoond dat Noé en Estiënne inderdaad broers waren.

 

Bij de doop in Sedan van dochter Anne wordt de moeder Caterine Gobert genoemd. Ze zal vanzelfsprekend ook ter plekke zijn geweest.

Baptisé à Sedan le 20 avril 1649. Né le 17.

Noms de l'enfant              Anne

Nom et prénoms du père Noè Renaut, arpenteur (= landmeter)

     "          de la mère       Caterine Gobert

Parrains (=doopgetuigen) Pierre Piette et Anne Leonard Ve (Veuve = weduwe?) Siette (ben ik niet zeker van).

Marco de Bruijn - 14 mei 2018 - 23:08

Het is jammer dat er in dat anonieme stukje (link in mijn vorige bericht) geen bronnen worden vermeld. Dat verhaal van die advertentie komt mogelijk o.a. hier vandaan (link). Staat niet expliciet dat het broers waren maar ik weet niet of dit een volledige transcriptie is.
"Recueil de 200 plans par N. Renau ingenieur sedannois, lequel fait scavoir à tous curieux et amateurs des fortifications et autres sciences des mathématiques qui desirent de les apprendres par pratique, geometrique et mécanique auront adresse dudit Renaut à Delf ches le Sr. Estienne Renaut maistre taillieur d'abis demeurant devant la vieille église il serait aussi adverti que fils rentent avoir d'autre plans que ceux qui sont en ce présent livre il en pourra fournir encore jusque a 200 austres. Fait et achevé le [ ] de [ ] 1660".

Aanvulling: deze beschrijving is een stuk vollediger (druk in de beschrijving op "plus").
N. Renaut(Renaud, Renault ou Regnault) Sedannois, Mathematicien," était ingénieur mathématicien en 1656. Il a fait une carte de Sas van Gendt, datée 1644, pour l'atlas de villes de Joan Blaeu 1649, et un Estienne Renau de Sedan, est décrit comme "Maitre Tailleur, père de neuf enfants baptisé à Delft entre son mariage et sa mort 1683. Le Noé ou le Noël Renault, qui a baptisé cinq enfants à Delft de 1643 à 1661, semble probablement être son frère et l'arpenteur des plans actuels (Estienne a servi de parrain à un des enfants et de son épouse comme marraine à deux).

Peter S2 - 15 mei 2018 - 00:09

@Peter S2. Dank voor je late werk. Voor het onderzoek is het een goede aanname dat Noé en Estiënne broers waren.

Ik heb nog verder gezocht op de (bij)naam Sedannois en Noël als alternatief voor Noé. Helaas zonder nieuw resultaat.

Dus, noch in de opgaande lijn van Noé en Estiënne is iets te vinden over ouders, noch in de neergaande lijn van Jean Renaut en Elisabeth Gerbaut iets over deze twee broers als kinderen.

Het blijft dus een raadsel waarom lang geleden perso(o)n(en) deze link hebben gelegd. Dat doe je toch ook niet zomaar...

Marco de Bruijn - 15 mei 2018 - 10:09

Met alle respect, maar op zich is dit voor mij geen basis voor een onderzoeksvraag, omdat de identiteit van degene die dit zal hebben opgeschreven niet bekend is, en het een beginneling of een prutser kan zijn geweest. Een mogelijke verklaring is voldoende om dit aan de kant te zetten. Wat mij betreft heeft een beginneling, of niet-scrupuleuze genealoog gedacht: Aha, sedannois, dus die kwam van Sedan, en aldaar vind ik een gezin van die naam, dus dat is em, terwijl de doop niet is gevonden en de boeken er wel zijn. Ik zou dit maar gewoon negeren, behalve als zou blijken (misschien weet een historicus/ervaren genealoog dit) dat iemand die "sedannois" achter zijn naam schreef indertijd, dit niet deed omdat hij te Sedan woonde, maar er geboren was - ikzelf geloof er niets van. Ik zou aanraden je te houden aan de droge feiten zoals @Rik voorstelde: Noë was in 1639 soldaat in een zeker regiment. De gebruikelijke wijze van onderzoek is dan m.i. om te achterhalen waar dat regiment eerder verbleef - erg lastig, zo vroeg in de 17de eeuw - of anders verdere secundaire bronnen te Delft te onderzoeken.

Peter S2 - 15 mei 2018 - 10:57

Ik ben het helemaal met Peter S2 eens. Er zijn veel genealogieën ooit "verzonnen". Vaak omdat men aansluiting wilde hebben naar een adellijke lijn, maar ook omdat veel mensen niet van doodlopende lijnen houden. Evenwel, de meeste lijnen lopen ooit gewoon dood. Accepteren dus maar.

Annemarie57 - 15 mei 2018 - 11:43


@allen: Dank voor jullie bijdragen.

Juist omdat ik de link aantrof in notities van 50 jaar terug en (onafhankelijk daarvan!) op verschillende internet-sites wilde ik de poging wagen om dit deskundigen-panel te vragen. Ik denk dat dit een onopgelost raadsel blijft. Toch weer veel geleerd en wat extra gegevens gevonden. Allen dank daarvoor.

Marco de Bruijn - 15 mei 2018 - 12:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu