stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Tweede Maria Raff



Profiel afbeelding

Ik kwam min of meer per ongeluk een huwelijk tegen van Le(e)na Lievense met Jan Doense in 1831, toen mijn oog ineens viel op de naam van de moeder van de bruidegom. In mijn eigen afstamming vind ik de familienaam Raff. Deze kwam ik toen ik net begon al tegen doordat ik benieuwd was naar de naam van de moeder van mijn overgrootmoeder Maria Adriana van Drielen, waar ik veel over gehoord heb. In het lijstje van namen van broers en zusters kwam ik bij WieWasWie de naam Maria Raff tegen. Dit gaat om de zuster van mijn betovergrootmoeder... op 1 na, waar ik in eerste instantie geen acht op heb geslagen, dit was de huwelijksakte van Jan Doense. Kinderen van Frans Naerebout zijn ook in de familie van zijn bruid getrouwd, vandaar, maar doordat ik weer over de grens van het begin van de burgerlijke stand kom, loop ik weer vast. Deze Maria is in het geboortejaar van haar zoon Jan in 1803 natuurlijk in de vruchtbare leeftijd, dus kan ze hoogstens 40 jaar oud zijn geweest rond 1803, het jaar waarin Jan Doense is geboren. Als ik de akte zelf lees, zie ik dat deze Maria nog in leven is als haar zoon trouwt, dus zal ze wel jonger zijn geweest, gezien de gezondheidstoestand van de mensen in die tijd. Helaas is verder niets te vinden over deze Maria Raff. De Zeeuwse familie Raff bestaat enkel en alleen uit nazaten van Augustinus Raff. Af en toe duikt er wel elders in Nederland een andere Raff op, maar dan is aan de geboorteplaats te zien dat die uit het buitenland komen. Ook zijn er zeventiende eeuwse Raff'en, maar er is een leemte in de achttiende eeuw en weet ook niet of die hun achternaam bij het instellen van de burgerlijke stand veranderd hebben. Alles wijst erop dat er zich geen enkele andere Raff dan de afstammelingen van Augustinus Raff (ca 1739-1827) bevinden in Vlissingen. Dus moet deze Maria ook een afstammeling van hem zijn! Nu is het zo dat de grootvader van mijn overgrootmoeder geboren is in 1800, rond dezelfde tijd dus. Ik kan echter geen andere aktes van haar vinden. Het is duidelijk dat ze is geboren tussen 1760 en 1785, de grootvader van mijn overgrootmoeder rond 1777 (ook dit jaar is bij benadering, door naar de leeftijd van zijn vrouw te kijken), dat valt dus precies binnen die tijd. Ook kan ze heel makkelijk een dochter zijn van Augustinus.

Is het dus mogelijk om er op een of andere manier achter doopaktes te komen, haar eigen huwelijk met Jan Doense sr en waarom is haar overlijden niet te vinden?

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 17 mei 2018 - 00:43

Komen er in de huwelijksbijlagen (Vlissingen - 9.3.1831 - images 287 t/m 296) geen relevante mededelingen voor - afgezien al van de namen van de drie bij dit huwelijk erkende kinderen?

G. Karssenberg - 17 mei 2018 - 01:46

Met dat huwelijk is duidelijk geknoeid. Ik denk dat Maria Raff niet bestaan heeft. Er zijn documenten verbrand bij het bombardement op Vlissingen, maar hier is wel erg veel zoek. 

Er is een inschrijving te vinden dat Jan Doense met Catharina en Joost samen woont. Waarschijnlijk een broer en een zus. Ouders Barend en Catharina Krieger (Krijger)

Waarom komen bij zijn overlijden andere namen op de proppen die veel beter passen?

 

Soort akte:
 

Overlijdensakte

Aktenummer:
 

220

Aktedatum:
 

1833

Gemeente:
 

Vlissingen

Overlijdensdatum:
 

26-8-1833

Overlijdensplaats:
 

Vlissingen

Overledene:
 

Johannes Doense

Geboorteplaats: Vlissingen
Geslacht: Mannelijk
Burgerlijke staat: Gehuwd
Leeftijd: 30 jaar
Beroep: Schutter-kanonnier 3e comp. 1e bat.z.m. schutterij
Partner:
 

Leena Lievense

Vader:
 

Barend Doense

Moeder:
 

Kaatje Kraai

Frank Fransz - 17 mei 2018 - 08:52

Alles wijst erop dat er zich geen enkele andere Raff dan de afstammelingen van Augustinus Raff [..] bevinden in Vlissingen. Dus moet deze Maria ook een afstammeling van hem zijn! Uit de huwelijksbijlagen blijkt dat de bg geen bewijs van zijn geboorte kan overleggen; informatie is er alleen op basis van een akte van bekendheid. Daar komt bij dat de moeder van de bg geen handtekening kan zetten in de huwelijksakte. Het is daarom maar zeer de vraag of de verklaring van de personen die is vastgelegd als akte van bekendheid (volledig) juist is; de achternaam van de moeder zou zo maar een verkeerde kunnen zijn.

W. van der Kooij - 17 mei 2018 - 09:24

Zie hier voor de huwelijksakte (akte 11).

Zie hier voor de eerste bladzijde van de huwelijksbijlagen. De bijlagen staan op image 287-296.

Johanna C. - 17 mei 2018 - 10:33

Samenvattend: ok. We hebben Joost Doense, geboren in 1801. Trouwt met de 10 jaar oudere Maria Pleune in 1824. Ouders Barend Doense en Katharina Krijger. Bij het overlijden van Johannes Doense staan Kaatje Kraai en Barend Doense als ouders vernoemd. Leena Lievense als echtgenote. Bij Johannes Doense, overleden  26-08-1833 staan deze als ouders vernoemd, met Leena Lievense als echtgenote. Maar dat kan een vergissing zijn. Het is dus helemaal niet Jan Doense die in 1833 overlijdt! Het is Johannes, toevallig even oud. Waarschijnlijk verwisseld. Immers, de grootmoeder van mijn overgrootmoeder werd ook voortdurend verwisseld met haar zus, die eerder met haar grootvader was getrouwd.

Op de trouwakte echter van 09-03-1831  van Jan Doense en Leena (Lena of Helena) staan Maria Raff en Jan Doense vermeld als ouders ouders van de man. Aangezien beiden dan springlevend zijn, zal dat meer waarheidsgetrouw zijn dan bij de overlijdensakte. Verder staan er nog 3 kinderen vermeld, geboren vóór het huwelijk. Eén daarvan heet Joost, dus dat kan betekenen dat de Joost Doense uit 1801 familie is, een neef van Jan Doense.

Kaatje Kraai lijkt me eerder een bijnaam, gegeven aan een vrouw die eigenlijk Catharina heet en schreeuwt als een kraai. Ik zou deze naam niet al te serieus nemen. Ik denk dat dit eerder Katharina Doense (geb. 1797) is of dat ze verwisseld is. Je ziet dat vaker aan het begin van het instellen van de burgerlijke stand. Zo weet ik ook geen raad met Trientje Burgers Raff, ook iemand geboren vóór de instelling van de burgerlijke stand.

Het zegt dus niets over het al dan niet bestaan van Maria Raff of Jan Doense. Die bestaat wel degelijk en het zou ook verklaren waarom de zuster van mijn betovergrootmoeder zo genoemd is, doordat iedereen wel naar iemand vernoemd is. De vraag was dus of er ergens een overlijdensakte van haar was te vinden, haar naam staat immers ook op de akte vermeld, het zou wel heel raar zijn dat zij dan niet zou bestaan. Bovendien staat er ook nog 'in leven naast', vandaar de vraag. Ik denk eerder dat haar akte van overlijden verloren is gegaan door het bombardement in de oorlog....

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 17 mei 2018 - 18:35

..en de doopakte en de trouwakte van haar ook. Daarnaast is ze nergens terug te vinden in de Burgerlijke stand.

Frank Fransz - 17 mei 2018 - 19:45

Op de trouwakte echter van 09-03-1831  van Jan Doense en Leena (Lena of Helena) staan Maria Raff en Jan Doense vermeld als ouders van de man. Aangezien beiden dan springlevend zijn, zal dat meer waarheidsgetrouw zijn dan bij de overlijdensakte.

Ik blijf bij mijn eerdere bericht; de echtgenoot van "Maria Raff" - Jan senior - is overleden vóór het huwelijk van Jan junior, zoals ook in de trouwakte staat vermeld.  

W. van der Kooij - 17 mei 2018 - 21:47

Ja. Dat zag ik ook. Maar Maria Raff juist NIET. Die is nog in leven bij het huwelijk

Mijn voorouder is Dominicus Raff. Hij moet geboren zijn rond 1774, maar dat is een gokje, zijn vrouw is van 1777, dat is wel zeker. Hij maakt nog het staartje mee van de VOC als puber. Ze hebben 3 kinderen als Dominicus (Docus) verdrinkt. Hij is zeeman en komt niet meer terug. Het gekke is dat er van Augustinus Raff ergens een overlijdensakte is uit 1808, terwijl hij nog trouwt in 1810... Dat kan dus niet, dus ik vermoed dat het hier om Dominicus gaat. (Dit omdat zijn zoon Augustinus Dominicus ook constant verward wordt en ook vaak alleen Augustinus genoemd wordt; er pas eenvoudigweg niets meer bij op de akte.) Dominicus is gewoon van het toneel verdwenen en zijn vrouw trouwt een ander. 'Ergens' heb ik een overlijdensdatum gevonden. Dan heb je Cathérine (Catharina), die is 33 jaar oud bij overlijden in 1812, zij is met een Noor getrouwd en beiden sterven jong. Dat is echter al haar tweede huwelijk. Zij is dan dus van 1779. Dan heb je nog Johanna, bij overlijden wordt ze de ene keer als 26 jaar oud betiteld (dan zou het niet meer kloppen, maar ik vermoed dat dit verkeerd is overgenomen. Ze krijgt ongetrouwd een kind in 1819, de gelijknamige dochter van haar broer is een ongetrouwde dienstbode, geboren in 1805, die is in 1819 pas 13 jaar oud, dus dat lijkt me onwaarschijnlijk. Daar kan ik ook geen overlijden van vinden. Van die andere Johanna heb ik 'ergens' een geboortedatum van gevonden 02-03-1792, dus zij is dan 27 jaar oud bij de geboorte van haar zoontje.

Je ziet dus dat Trientje, die overlijdt in 1848 82 jaar oud, dat zij er krap in zou kunnen passen, Maria echter royaal, gezien ze in de vruchtbare leeftijd moet zijn wanneer ze haar zoon in 1803 krijgt. Aangezien mijn voorvader Augustinus Dominicus ook rond die tijd is geboren.. (1800) Hij zou dan de neef van Jan Doense moeten zijn.

Er zijn geen aanwijzingen dat er andere personen met de achternaam Raff zijn in Zeeland, dan hen die van de Italiaan Augustinus Raff afstammen (Scheepskok). Momenteel komt deze achternaam totaal niet meer voor in Zeeland of elders in Nederland. Dat is omdat er maar weinig mannelijke afstammelingen zijn geweest. De afstammelingen van de derde zoon van Augustinus Dominicus, uit zijn eerste huwelijk, komen rond Rotterdam terecht. De oudste overlijdt in de tienerleeftijd en de middelste verdrinkt ongetrouwd als zeeman. De enige zoon uit zijn tweede huwelijk die kinderen krijgt en niet vroeg overlijdt, vertrekt naar Antwerpen. Het is niet toevallig dat er in Rotterdam nog een decor- stand- en decorbouwbedrijf met de naam Raff is en in België 2 plastic verwerkende fabrieken. Hoewel ik het niet zeker weet dat het met die achternaam te maken heeft. Maar wel 'heel toevallig'. De zoon uit het tweede huwelijk heeft nog wel wat zoons geproduceerd, in zijn eerste huwelijk, maar ook in zijn tweede, maar dan kom ik al gauw bij het heden, bij zoons die ongeveer 100 jaar geleden zijn geboren en dan kom ik natuurlijk niet verder vanwege de privacy.

Ik heb het even op een rijtje gezet, zodat duidelijk is dat deze Maria wel degelijk in het rijtje kinderen kan van Augustinus Raff en Catharina Soeters. Anderen met dezelfde achternaam zijn er eenvoudigweg niet. (Wel elders in Nederland, maar als je dan de gezinskaart bekijkt, dan zijn ze allemaal in het buitenland geboren)

Wie nog wat vindt, hou ik me aanbevolen. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 18 mei 2018 - 18:42

Ik mis in je verhaal Augustinus Raff die volgens het Bevolkingsregister 4-5-1744 in Jalva is geboren.

Frank Fransz - 18 mei 2018 - 20:12

Die plaatsnaam ben ik wel tegengekomen, maar daar kan ik niet veel mee. Waar ligt Jalva? Google zegt: bedoelt u Java? Waarschijnlijk is de beginletter verkeerd gelezen. Bij zijn huwelijk in 1810 staat Cornet in Italië. Wat is nu waar? Bij overlijden is hij 87 jaar. Dat betekent dat hij of in 1739 of 1740 is geboren, niet in 1744, dan zou hij bij overlijden 83 zijn geweest. Ook de krant zegt 87 jaar. Ik hou het op 87 jaar, want de advertentie is door zijn tweede vrouw opgesteld. De discussie over de plaatsnaam is hier ook al geweest. Cornet schijnt wel te bestaan. Misschien ligt Jalva, of iets dat er op lijkt wel in de buurt.

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 18 mei 2018 - 23:00

Augustinus Raf & Catharina Soetaarts waren doopgetuigen bij de doop van Joannes Augustinus Donse op 01.09.1801 te Vlissingen (roomsch): zie hier.

Peter B - 19 mei 2018 - 00:59

als de krant het zegt, dan is dit ook opgelost.

Frank Fransz - 19 mei 2018 - 09:22

Johanna Raf, arbeidster, 26 jaar, dochter van Augustinus Raf en C(?) Soetaar, overleed in Norg/Veenhuizen op 16/17.7.1826.

G. Karssenberg - 19 mei 2018 - 09:28

Als je de akte zelf leest, staat er dat de aangevers niet helemaal op de hoogte zijn van de leeftijd van de overledene, ik had al eerder gevonden dat ze 34 jaar oud moet zijn, ipv 26, de aangevers stellen dat ze 'de juiste geboortedag of -plaats niet konden opgeven, uit hoofde hun zulks onbekend was'.

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 19 mei 2018 - 23:14

Ik denk dat Doense/Doensen, Donse of Donsen uitmaken van dezelfde familie. Ik zeg niet dat iedereen die zo heet dat doet, ik heb soms het idee dat ze zeker aan het begin van de burgerlijke stand nogal eens staan de goochelen met de achternamen. Genoemde man is net als Augustinus Dominicus Raff sjouwer van beroep, bovendien zijn ze vrijwel even oud. Augustinus was de grootvader van Augustinus Dominicus.

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 19 mei 2018 - 23:37

de akte voor Johanna Raf in Ommerschans vermeldt een geboortedatum 22.12.1791 [zie hier]

Peter B - 19 mei 2018 - 23:39

Nou, in sommige kenmerken herken ik de familie wel, hoewel ze dus de zuster is van mijn 3x betovergrootvader. Grijze ogen, de vorm van het gezicht en pokdalig, staat er geloof ik bij bijzondere kenmerken. Wij zijn altijd geplaagd door jeugdpuistjes. We zijn alleen door invloed van de Friezen blond geworden. Zelfs mijn moeder was in haar jonge jaren nog donkerharig. 

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 21 mei 2018 - 21:10

Verder zou ik nog wel willen weten wat er is gebeurd met Jacobus Johannes en andere kinderen Raff die in Hoboken, België zijn gaan wonen. Hoe leer ik die gegevens lezen?

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 12 feb 2019 - 15:41

Jan Doense en Maria Raff zijn ergens in 1802 gehuwd. Ze hadden een dochter Katharina 1797-ovl 1-1-1856, een zoon Joost geb 4-7-1801, geh 22-9-1824 met Maria Pleune 4-3-1791-ovl 13-11-1843, Joost ovl 12-12-1841 en een zoon Jan of Johannes genoemd geb 10-7-1803 geh 9-3-1831 met Leena Lievense 14-3-1799 Veere ovl 10-1-1843, Jan ovl 26-8-1833.

Bij de geboorte akte is melding van Jan Doense en Maria Raff als de ouders van Katharina, Joost en Jan. Ergens bij de huw akten of ovl akte van deze drie is opeens melding gemaakt van Barend Doense. Waarschijnlijk zijn de ouders Jan Doense en Maria Raff niet meer in leven en is deze Barend de pleegvader. Barend Doense heeft de naam Donse oid en is zeker geen DOENSE. Hij blijkt bij nader onderzoek een zeeman te zijn uit een Scandinavisch land. Het is een heel gecompliceerd verhaal. Veel van deze gegevens zijn te achterhalen via het bevolkingsregister te Vlissingen.

Jan Dirk van Biemen - 2 nov 2023 - 09:18







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu