stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Lourens de Vos gehuwd met Jannetje Schipmans



Profiel afbeelding

Interessant om te lezen. En ik zag ook een aantal namen, die ook in de stamboom voorkomen. Dus op de goede weg!

Paula U. - 15 jun 2018 - 10:53

Ik ben inmiddels veel meer te weten gekomen. Zo is Casper Angel, genoemd in de akte, een aangetrouwde zwager van Goossen de Vos. Hij is nl gehuwd met de zus van zijn vrouw. En hiermee weet ik nu van een aantal personen waar zij van afkomstig zijn, de naam Angel wordt nl ook wel geschreven als Engel of Eynseel/Leynseel/Lenseel/Lensele. Alles op het gehoor, hè. En zo zijn we ook weer beland bij de hierboven genoemde Isaac van Lenseel, getuige bij doop Lourens, zoon van Jonathan de Vos in 1650.

Ik ben een hoop wijzer en dank nog daarvoor, Peter!!

Paula U. - 15 jun 2018 - 15:45

Jouke, ik heb jouw tips ook bekeken en ik denk, dat je gelijk hebt, dat Jan Ghysele een grootvader is van Jonathan de Vos, van zijn moeders kant. Alleen Jorys de Vos en Lijsbeth Gijsels die trouwen in 1612 in Leiden zijn, denk ik, niet zijn ouders. Jonathan is nl geboren in Norwich. En de naam Jorys o.i.d. komt verder in zijn nageslacht niet voor.

Ik heb wel een Jan Jonathansz Gysele gevonden, geboren in Leiden en gehuwd in 1633 bijgestaan door zijn vader Jonathan Ghyssele. Deze Jonathan Ghyssele huwt op 4-5-1605 in Leiden en is afkomstig van Norwich. Net zoals Jonathan de Vos! Ik denk dus, dat Jonathan de Vos wel een kleinzoon is van Jan Ghyssele, broer van Jonathan Ghyssele, maar een zoon van Laurens de Vos en een NN  Ghyssele.

Er zijn teveel aanknopingspunten om daarover te twijfelen, maar ik heb nu ook, dankzij jouw tip en natuurlijk die van Peter S2, weer nieuwe ideeën om verder uit te werken.

Dank!

Paula U. - 15 jun 2018 - 17:20

Dat Joris niet vernoemd is, vind ik niet heel veelzeggend. Haar ouders zijn ook niet echt vernoemd. Oudste zoon Johannes is vernoemd naar Jan Gijselen.  Haar moeder is ook niet vernoemd. 

Met wie huwt Jasper Angel eigenlijk precies? 

 

mst - 15 jun 2018 - 17:30

De moeder van Jonathan kan Elisabeth/Lijsbeth hebben geheten. Hij heeft een zus Elisabeth en een dochter en kleindochter.

Alleen de naam Jorys en dan gehuwd in Leiden, kan ik niet plaatsen in de context van andere informatie die ik heb. Maar we blijven zoeken.

Jij vraagt:
 Met wie huwt Jasper Angel eigenlijk precies? Hij huwt met Judith Vermeulengraft en dat is een zus van Susanna Meulengraft, die gehuwd is met Goossen de Vos. Vandaar dat hij op de akte is aangemerkt als aangehuwde oom van de kinderen van Goossen en Susanna. Op 27-12-1613 wordt nl Abram, zoon van Jaspar Angel en Judith Vermeulengraft, poorter in Leiden.

Paula U. - 15 jun 2018 - 18:03

Mooie vondst. 

Alle kinderen van Jan Gijsele trouwen vooralsnog in Leiden, dus zo vreemd is dat niet. 

mst - 15 jun 2018 - 18:22

Dankzij Peter.

Paula U. - 15 jun 2018 - 18:29

Is er al geprobeerd contact op te nemen met een [De helaas in 1995 overleden] expert wat vluchtelingen te Sandwich betreft, ene Marcel Backhouse ik kan geen recente informatie over hem vinden. Verder zijn er [heeft] brieven met namenlijsten van leden van de Vlaamse vluchtelingenkerk te Sandwich door hem gepubliceerd, hoewel de naam Vos er niet in voor lijkt te komen, en ze kunnen te vroeg zijn voor de gestelde vragen. Zie hier (1563) en hier (1573). Wacht even, er zijn zo al 8 publicaties van hem in te zien met veel over Sandwich, zie hier, de artikelen staan er volledig op. [Helaas zie ik de naam Vos er niet in staan dus wellicht schiet je hier niet veel mee op.]

Peter S2 - 15 jun 2018 - 20:36

Hoewel wellicht allang bekend, ter aanvulling: Thobias de Vos, bakker, JM van Antwerpen, met als getuige zijn vader Goossen de Vos, trouwt te Leiden op 8.1.1604 met Marye Carpentiers, van Schiedam (link). [Edit: NA nav zijn overlijden: zie image 632 hier.]

Peter S2 - 15 jun 2018 - 21:14

Thobias is inderdaad bekend. De rest ga ik bekijken. Geweldig!!

Paula U. - 15 jun 2018 - 21:20

Ik heb zes kinderen van Goosen staan. Geen enkele link met Jonathan gevonden, trouwens.  (geen getuigen en zo ) 

mst - 15 jun 2018 - 21:31

Dank je voor je reactie, Jouke, maar er is wel degelijk een link tussen Goossen de Vos en Jonathan de Vos. Namelijk deze:

Isaack van Lenseele is doopgetuige bij zoon van Jonathan de Vos in 1650 en doopgetuige bij een achterkleindochter van Goossen de Vos in 1648. En zijn broer Louris van Lenseele (ook geschreven als (Angel/Engel/Eynsele), is gehuwd met Cristijntje Priems, welke als nicht (van de overleden Lourens de Vos) getuige is bij het tweede huwelijk van de weduwe van Louris de Vos, Janneke Schipmans.

En het knelpunt is die Lourens de Vos uit Sandwich, weduwnaar van Maria Rijckels en hertrouwd met Jannetje Schipmans in Leiden. Alsof hij in het niets is verdwenen. Frustrerend.

Paula U. - 15 jun 2018 - 23:08

Dank Peter voor de links. Ik ga ze morgen aandachtig doornemen. Zoeken op "vos" werkt niet, dus helemaal doorlezen. Zit niets anders op. De laatste link is lastig, mijn frans is niet zo best. Ha, ha. Interessante kost weer, hoor.

Paula U. - 15 jun 2018 - 23:19

Ik bedoelde meer een directe link. 

Er zijn zeker allerlei links te vinden tussen die Walloons.    Maar dat maakt hen nog geen familie helaas.

Maar misschien vinden we nog meer bewijzen. 

mst - 15 jun 2018 - 23:26

Indien nog niet bekend een notariële akte waarin het door Goosen Cornsz de Vos nagelaten gezin uit zijn twee huwelijken toch behoorlijk compleet lijkt te zijn (link image 222, dus staat alleen onder de naam van Susanna Molengragt in de index) maar geen Lourens... Die zou hier toch wel in hebben moeten staan dunkt me als hij een zoon van Goosen was geweest. [Goosen was dus eerder getrouwd met Catrijna Wouters.]

Peter S2 - 16 jun 2018 - 00:16

Dat is nieuw voor mij! Zoon van Cornelis, wist ik ook niet. Dergelijke aktes zijn moeilijk te lezen. Er is een akte over Janneke Schipmans, maar daar wordt zij alleen genoemd als weduwe van Laurens de Vos, verder wordt hij niet meer genoemd, ook geen kinderen. Dat is jammer. Er zijn er ook drie over Jonathan de Vos, ik ga ze vandaag ook nog maar eens bestuderen.

Paula U. - 16 jun 2018 - 09:28

Dank beiden, voor het meedenken. Ik stel het zeer op prijs!

Paula U. - 16 jun 2018 - 09:29

... Susanna Molengracht, weduwe ende
boedelhoutster van za: Goossen
Corn szn de Vos, in sijn leven backer
binnen deser stede, geholpen hier inne
met mij nots publ., als haer gecozen voocht
ter eenre, Jan de Vos, Hans van Cranen
getrout hebbende Sara de Vos, beijden
wonende t Amstelredam, Lasare Beijaert dienaar des Gotlicken woorts tot Breda
getrout hebbende Judick de Vos,
Tobias de Vos, Davidt de Vos,
kinderen van vers. Goossen de Vos gewonnen
bij Catrijna Woutersdr, sijn eerste
ouerleden huijsvrouwen, Rebecca de Vos,
wede van Jonas Volmaer, in sijn luen
dienaer des Godteln woorts, geholpen
met mij not[ari]s voornoemt, als haer gecousen
voocht in dese saecke, de vers Jan de
Vos, ende Jasper Ensel, inden name ende
als voochden, ouer Lidda de Vos out otrent
XXII, ende Pr de Vos XXI jaren
onmondige kinderen van vers Goossen de Vos
gewonnen bijde vers. Susanna Molengracht
sijne tweede huijsvrouwe, ter andere sijde...

Peter S2 - 16 jun 2018 - 09:45

Top! Dank. Knap gedaan. Ik wilde, dat ik dat kon. Misschien ook leuk om te weten: die Judick de Vos is de moeder van Judith Beyaert, gehuwd met Peter Stuyvesant, de laatste Nederlandse consul van New York.

Paula U. - 16 jun 2018 - 11:09


Hans van den Crane en Sara de Vos laten in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 28.10.1607 hun dochter Sara dopen - getuige: Tobias de Vos.

G. Karssenberg - 16 jun 2018 - 12:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu