stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: gegevens over Aart Aartsen, geb 26-06-1870 Ede, overleden Haarlem 1934



Profiel afbeelding

Aart Aartsen was spoorwegbeambte voor zijn huwelijk in 1903. Wat ik zoek is of hij iets met het Kasteel Amerongen van doen had. Met name paarden. Of met landgoed Anderstein in Maarsbergen. Hij heeft een zoon geb. vlakbij station Maarsbergen in 1898 die niet door hem is erkend. Mogelijk heeft deze Aartsen land en vee weggegeven in ruil voor. Werkte hij op het terrein nabij Maarsbergen waar later een rangeerterrein zou komen. Verbleef hij mogelijk in de stationshostel De Grote Bloemheuvel in Maarsbergen. Hoe kom ik bij de archieven van de staatsspoorwegen om te kijken of zijn naam daar voorkomt? 

Het zijn nogal wat vragen maar ieder detail is welkom. Bedankt tot dusver voor de reacties. Het gaat mij enkel om de periode 1896-1902. 

Vriendelijk dank alvast

Cees Jansen

Cees Jansen 2 - 29 jun 2018 - 17:15

Aart komt niet voor in de lijst dienstboden en knechten van Maarn, waar Maarsbergen onder valt, van 1890-1920.

Bedet - 29 jun 2018 - 20:06

Blijkens de trouwinschrijving te Arnhem in 1903 was hij toen woonachtig te Haarlem (link, scan 269). BR is maar deels online (link).

Peter S2 - 29 jun 2018 - 21:40

Dat klopt maar ik zoek i.v.m. zijn niet erkende zoon gegevens van voor die tijd zo rond 1896-1902 in Maarsbergen en Amerongen. 

Cees Jansen 2 - 29 jun 2018 - 23:20

Aart is op 21.5.1889 te Ede uitgeschreven naar Putten (G), zie hier. [Via Gemeentearchief Ede]
Dus wellicht hier zoeken.

Peter S2 - 30 jun 2018 - 06:58

Hier een eerste BR inschrijving van Aart Aartsen in Putten, link.  Klaarblijkelijk als knecht bij een smid.

Peter S2 - 30 jun 2018 - 07:12

Op 2.5.1890 uitgeschreven naar Nijkerk (G), link.
En daar vind ik hem zo niet via zoekakten.

Peter S2 - 30 jun 2018 - 07:18

Hij zal zeker voorkomen in de archieven van de spoorwegen

edit: Volgens de adresboeken in Haarlem was hij wagenlichter bij de H.IJ.S.M.

Ik verwacht echter niet dat daar iets in te vinden zal zijn over een buitenechtelijke zoon, Amerongen, paarden etc.
Niet kasteel Maarsbergen?

Wie zou die zoon zijn en waar komt al deze informatie vandaan?

Frank Fransz - 30 jun 2018 - 09:22

D.m.v. diverse DNA vergelijking staat vast dat hij een zoon had bij een andere vrouw. Met nageslacht! De vraag blijft welke linken had hij met Maarsbergen rond 1897. Hij was spoorwegbeambte maar ook koperslager. Kan hij ook hoefsmid geweest zijn?

Cees Jansen 2 - 1 jul 2018 - 00:21

Je zou de vraag natuurlijk ook om kunnen draaien: had de moeder van de buitenechtelijke zoon een link met de plaatsen waar Aart Aartsen gewoond heeft.

Als de zoon in 1898 in Maarsbergen geboren is, hoeft hij daar in 1897 niet verwekt te zijn.

Ik zou zowel van Aart Aartsen als van de moeder proberen uit te vinden waar ze gewoond hebben en dan die gegevens naast elkaar leggen. 

Johanna C. - 1 jul 2018 - 10:58

De vrouw bij wie hij het kind heeft verwekt woonde nog thuis bij haar ouders in Maarsbergen. Het verhaal gaat dat deze vrouw werkte op het kasteel van Amerongen. Er is echter niets te vinden in het dienstboden register van Amerongen. Voor zover ik weet hield het kasteel niet bij op papier wie daar werkte. Mogelijk dat deze Aart Aartsen ook een link had het dit kasteel. Maar ook hij is niet te vinden in het register van Amerongen. Mogelijk werkte deze Aart ook op landgoed Anderstein. Maar ook daar is weinig van te vinden van voor 1900.

Een klein aanknopingspunt kan voor mij van belang zijn.

Groetjes en bedankt voor het meedenken. 

Cees

Cees Jansen 2 - 1 jul 2018 - 12:33

Beste Peter. Ik vond in het bev. Reg van Doorn dat hij daar verbleef tussen 1892 en 17 dec 1897. Toen vertrok hij naar Haarlem. Enkele maanden daarvoor heeft hij een kind verwekt. Het is maar de vraag of hij dit ooit geweten heeft. Hij was ook smidsknecht in Nijkerk dus paarden beslaan kon hij ws ook. In Haarlem ging hij werken bij de onderhoudsdienst van de spoorwegen.

Cees Jansen 2 - 3 jul 2018 - 00:01

Ter aanvulling op Cees' bericht de link naar de inschrijving te Doorn hier. Aart was dus ook smidsknecht te Doorn, adres A19. In principe zou het mogelijk zijn de bewoner van A19 daar ook te vinden, maar onzeker of dat de smid was, en de registers zijn niet op huisnummer geordend. Via hier wel een vermelding van een smederij van Setten te Doorn; daar twee van gevonden in het BR maar niet op A19:
Evert van Setten, smid, link
Wessel Evert van Setten, smid, link

Peter S2 - 3 jul 2018 - 08:46

Bedankt Peter. Ik vond gisteravond laat ook adres A19. Maar het bevolkingsregister bevat bijna 1000 blz. Ik ga daar eens doorheen lopen. Voor mij zit dit onderzoek in de eindfase. Vandaag gaat er DNA van een nakomeling naar het lab. Bedankt voor het meedenken Peter. 

Cees Jansen 2 - 3 jul 2018 - 10:30

Dit is een kandidaat, maar vooralsnog onduidelijk wanneer A20 is veranderd in A19 voor deze vleeschhouwer. Dit is een register van 1890-1913, en Aart is ingeschreven in 1892. Je mist nu alleen nog de inschrijving in 1890 van de bewoner van A19 (dat dus later is veranderd, mogelijk in A18).

Peter S2 - 3 jul 2018 - 17:02

Ik ben erg benieuwd of er een vriendschappelijke relatie tussen Aart Aartsen en Lambooy was, later minister van oorlog was en burgermeester van Hilversum. Wat uit briefwisselingen blijkt is een goede relatie met Jansen, het vermoedelijke onechte kind. Jansen werkte zowel bij de koninklijke stallen als later bij de spoorwegen en werd aangesteld in Arnhem om te bij te dragen aan het spoortraject Arnhem Maarsbergen.

Thomas Jansen - 6 jul 2018 - 22:05

De beoogde zoon heeft dus ook te maken met Maarsbergen, spoorwegen, paarden en Amerongen. Toeval of gaan er twee verhalen door elkaar heen?

Frank Fransz - 7 jul 2018 - 08:25

Precies dat vraag ik me dus ook af. Ik berust het verhaal van de zoon op de verhalen op datgene wat mijn opa ons vaak vertelde. In de briefwisseling en de foto's tussen dhr. Lambooy en de zoon  blijkt dat deze gekleed in uniform op een prachtig (zwart?) paard op het Maliveld staat. Een andere foto is een groepsfoto van het regiment. Bij terugkeer uit Den Haag werd mijn grootvader geboren ook onder de naam Jansen.

Wat opvalt is hoe vaak mijn grootvader het over Lambooy had en nooit over Aart Aartsen. Die naam is later opgedoken uit verhalen van zijn zuster.

Een ander feit is de relatie met Amerongen en het kasteel. De moeder van mijn grootvader (A.Veldhuizen) trouwde in Amerongen waar ook mijn grootvader werd geboren. Toeval of niet maar zo een kleine 7 a 8 maanden voordat mijn grootvader N.Jansen werd geboren vond er een heel persoonlijke/ vertrouwde briefwisseling plaats.

In deze brief beschrijft Lambooy (toen dertijd minister van oorlog, later burgermeester van Hilversum) de familie situatie. Zijn vreugde over het jaarlijkse trainingskamp van de cavalerie (paarden) op de Veluwe. En om de vader van mijn grootvader (de vermoede onechte zoon) te bezoeken. Gek genoeg biedt Lambooy in diezelfde brief of de 'onechte zoon' een goede dienstmeid weet. Mijn overgrootmoeder was toen der tijd dienstmeid op kasteel Amerongen.

Kort daarna werd mijn grootvader geboren. Toeval of niet, gaande weg ben ik gaan vermoeden dat niet mijn overgrootvader maar mijn grootvader zelf het onechte kind geweest is. Maar goed dat is slechts een vermoeden. 

Lang verhaal kort. De verhalen over spoorweg beambte, de liefde voor paarden gaan dus primair over mijn overgrootvader, het beoogde onechte kind en dus niet over Aartsen. Neemt niet weg dat er verhalen door elkaar kunnen lopen. Boeiend wanneer blijkt dat beiden bij de spoorwegen werkte en van paarden hielden. 

Thomas Jansen - 7 jul 2018 - 08:59

Het verhaal wordt duidelijker. De volgordelijkheid der dingen is nu beter te plaatsen en te linken. Cees Jansen, graag maak ik nader kennis met u. Het werk van u en andere bevlogen stamboek onderzoekers zou wel eens tot nieuwe conclusies kunnen leiden.

Thomas Jansen - 8 jul 2018 - 14:57


De vrouw bij wie hij het kind heeft verwekt woonde nog thuis bij haar ouders in Maarsbergen. Het verhaal gaat dat deze vrouw werkte op het kasteel van Amerongen. Er is echter niets te vinden in het dienstboden register van Amerongen.

@Johanna C.'s suggestie kunt U volgen middels het bevolkingsregister van Maarn; met het huisnummer uit de geboorteakte in 1898 is de moeder daar terug te vinden (ik geef de link hier niet omdat de naam in deze discussie niet wordt gegeven, maar kan dat desgevraagd wel doen). Daar staat bij aangetekend dat ze is uitgeschreven naar Woudenberg in 1889. Misschien dus een idee om haar spoor in het bevolkingsregister van Woudenberg op te pakken, maar dat zou mogelijk het dienstbodenregister moeten zijn, ik weet niet of dat beschikbaar is [aanvulling: die zijn in het Archief Eemland zie hier]. Akkoord, het adres van de geboorte van haar kind was dus haar ouderlijk adres, maar zij woonde daar allang niet meer, lijkt me.

Peter S2 - 8 jul 2018 - 15:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu